Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

ADHD-medicatie in 2020

Laatste update op 16 december 2019 – 12:26 door .

Heb je in 2020 een vergoeding nodig voor ADHD-medicatie? Dit verschilt per zorgverzekeraar, en per soort medicijn. ZorgKiezer zet alle kosten voor je op een rij.

Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen het goedkoopste middel vanuit de basisverzekering. In het geval van ADHD-medicatie is dit meestal alleen het bekende Ritalin. Andere ADHD-medicijnen zoals Bupropion, Concerta, Equasym, Medikinet en Strattera, zijn vaak duurder. Voor deze medicijnen krijg je een vergoeding tot de hoogte van de kosten van Ritalin.

Alleen Ritalin in de basisverzekering

Medicatie voor ADHD kan kortwerkend of langwerkend zijn. Als je start met ADHD-medicatie, wordt er meestal gekozen voor de kort werkende variant, bijvoorbeeld Ritalin. Ritalin valt onder de basisverzekering. Als je een lang werkend middel gebruikt, bijvoorbeeld Concerta of Strattera, krijg je het medicijn slechts gedeeltelijk vergoed. Je betaalt bij langwerkende medicijnen dan ook een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage 250 euro

De eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen is in 2020 opnieuw 250 euro. Vorig jaar besloot het kabinet dat het bedrag boven 250 euro vergoed moet worden door de zorgverzekeraar. Goed nieuws voor mensen die dure medicatie gebruiken: hun eigen bijdrage kon jaarlijks hoog oplopen.

Kosten ADHD-medicatie 2020

Iedereen heeft een eigen risico van 385 euro per jaar. Ook als je ADHD-medicatie gebruikt, moet je eerst dat eigen risico opmaken. Daar komt je eigen bijdrage dus nog bovenop. Je bent in 2020 maximaal 385 + 250 = 635 euro kwijt voor medicijnen die geregistreerd zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Voor kinderen geldt ook een maximum van € 250,- aan eigen bijdrage per jaar. Zij betalen geen eigen risico.

Aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage

Veel verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen voor zorgkosten die buiten de basisverzekering vallen. Ook voor de eigen bijdrage van ADHD-medicijnen kun je je aanvullend verzekeren. De vraag is wel of de premie van je aanvullende verzekering niet duurder is dan het betalen van een eigen bijdrage van 250 euro op jaarbasis. Kijk ook altijd goed van te voren voor welke medicijnen de verzekeraar de eigen bijdrage vergoed. Soms geldt dit namelijk maar voor een selectie van de medicatie voor ADHD. Ook verschilt het maximale bedrag dat verzekeraars vergoeden.

Check hier ADHD-vergoedingen per zorgverzekeraar. Op ZorgKiezer kun je alle verzekeringen met elkaar vergelijken en een keuze maken voor de polis die precies voldoet aan je wensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344