Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Astmabehandeling Davos uit basispakket

Slecht nieuws voor mensen met astma. Het Zorginstituut stelde minister Bruno Bruins (VGZ) vorige week voor om de astmabehandeling in de hooggebergtekliniek in Zwitserland uit het basispakket te halen.

Het Nederlands astmacentrum Davos (NAD) is een hooggebergtekliniek voor patiënten met astma. Ze kunnen hier letterlijk op adem komen. Het Zorginstituut zegt nu dat deze behandeling niet effectief is. Het Zorginstituut adviseert het ministerie van Volksgezondheid over de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering. De kans is dan ook groot dat de minister het advies opvolgt.

Astmabehandeling

Als het besluit door de minister wordt overgenomen, verdwijnt de behandeling in het Nederlands Astmacentrum Davos uit het basispakket. ‘Dit is echt een zwarte dag voor zwaar astma’, zegt directeur van het Longfonds Michael Rutgers. ‘Davos is voor deze mensen vaak een laatste redmiddel. Ze kunnen voor hun astmabehandeling nergens anders terecht.’

‘Geen effectief besluit’

Het Longfonds zegt dat grote gevolgen heeft voor de groep patiënten met ernstig astma. Longfonds-directeur Michael Rutgers: ‘Ze kunnen niet meer terecht op de plek waar ze de beste zorg krijgen. Dat betekent dat deze mensen meer medicijnen moeten gebruiken, in de ziektewet terecht komen en vaker op de IC zullen belanden. Dit besluit is dus alles behalve effectief’, aldus Rutgers.

Petitie

Het Nederlands astmacentrum in het Zwitserse Davos is een begrip. Al meer dan 120 jaar worden er jaarlijks tientallen mensen met ernstig astma behandeld. Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat deze hooggebergtebehandeling essentieel is voor mensen met ernstig astma. Na terugkeer uit Davos hebben patiënten een betere longfunctie, minder astma-aanvallen en hoeven ze minder medicijnen te gebruiken.

Inmiddels is er een petitie in het leven geroepen om het besluit terug te draaien.

Zorgverzekering 2020

Weet jij wat je zorgverzekeraar vergoed aan astmabehandelingen? En waar je op moet letten als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je astma hebt? ZorgKiezer zocht het voor je uit.

Laatste update op 16 december 2019 – 17:36 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344