Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Contractering ggz-zorg voor 2020 verloopt moeizaam

De contractonderhandelingen die ggz-instellingen voeren voor 2020 verlopen in veel gevallen uiterst moeizaam, zegt GGZ Nederland. Het leveren van goede ggz-zorg in Nederland staat onder druk. 

De geestelijke gezondheidszorg heeft het financieel moeilijk. Door knellende contracten met verzekeraars, lagere tarieven, grote personeelstekorten, toenemende kosten voor de inhuur van zzp’ers en oplopende regeldruk, dreigt de ggz een race to the bottom te worden, zegt de organisatie. Dit is de algemene trend die in heel Nederland geldt, zegt Veronique Esman, directeur van GGZ Nederland, tegen ZorgKiezer.

‘Niet over de rug van patiënten’

Het leveren van kwalitatief goede, toegankelijk en betaalbare ggz-zorg aan onze cliënten staat onder druk, vervolgt Esman. ‘Wij doen ons best om cliënten niets te laten merken van de financiële discussies die wij hebben met onze financiers.’ Alleen worden er steeds hogere eisen aan de zorg gesteld, terwijl aan de andere kant minder geld per patiënt beschikbaar is. Maar GGZ Nederland wil niet dat financiële problemen over de rug van patiënten uitgevochten worden.

Patiëntenstop VGZ

Recent kwam ggz-organisatie Parnassia Groep in het nieuws. De organisatie kondigde een patiëntenstop aan voor VGZ-verzekerden, omdat een financieel conflict met de verzekeraar over het aantal vergoede behandelingen onoplosbaar bleef. Dit besluit is nu teruggetrokken. De onderhandelingen over een nieuw contract in 2020 zijn nog in volle gang. GGZ Nederland constateert dat dit probleem niet op zichzelf staat. Over de volle breedte lopen onze leden grote risico’s, zegt Esman. ‘De limiet daarin is bereikt. Daarom schuurt het nu zo in de contractering.’

Is jouw ggz-zorg gecontracteerd?

Verzekeraars zijn verplicht op hun website aan te geven met wie zij een contract hebben afgesloten voor 2020 en of er een omzetplafond geldt. Houd de website van je zorgverzekeraar in de gaten, en lees ook goed de vergoeding per polis in geval van niet-gecontracteerde zorg.  Staat de zorgaanbieder die de voorkeur heeft niet bij de gecontracteerde zorg?  Overweeg dan een andere polis (die wel 100% vergoedt) of andere verzekeraar (die wel een contract heeft met jouw aanbieder van voorkeur).

Overstappen?

De uiterste datum voor het opzeggen van de zorgverzekering is 31 december 2019. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari 2020, mits de oude uiterlijk 31 december 2019 is stopgezet. De zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Vergelijk op ZorgKiezer.nl.

Laatste update op 12 december 2019 – 16:28 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344