Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hemofilie-medicijn emicizumab niet in basisverzekering

Laatste update op 24 februari 2020 – 12:17 door Emma-Jane Tolenaar.

Zorginstituut Nederland adviseert minister Bruins om het medicijn emicizumab (Hemlibra) voorlopig niet in de basisverzekering op te nemen. Zo luidt de conclusie van het ‘Pakketadvies emicizumab (Hemlibra)‘.

Emicizumab is een medicijn voor patiënten met hemofilie A* zonder remmers. Het medicijn voorkomt dat er bloedingen ontstaan. Momenteel biedt de basisverzekering alleen vergoeding voor een behandeling met factor VIII profylaxe. Dit medicijn werkt voor veel patiënten goed, maar is minder gebruiksvriendelijk. Ook biedt het niet in alle gevallen voldoende bescherming. Het huidige medicijn is echter wél stukken voordeliger dan een behandeling met emicizumab (Hemlibra).

Fikse meerkosten emicizumab

Het opnemen van emicizumab in de basisverzekering, zou een prijsstijging van 26,9 tot 55,2 miljoen in het derde jaar na marktintroductie tot gevolg hebben. De 26,9 miljoen is gebaseerd op de verwachtingen van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaren (NVHB). De 55,2 miljoen laat het kostenplaatje zien wanneer alle patiënten na drie jaar zijn overgestapt.

Daling behandelkosten

Het Zorginstituut Nederland adviseert daarom om het nieuwe medicijn alleen na een flinke daling in de kosten op te nemen in de basisverzekering. Dat wil zeggen: wanneer de behandelkosten maximaal gelijk zijn aan de kosten van de huidige behandeling. De NVHB wil emicizumab graag voorschrijven bij patiënten die er baat bij hebben op grond van het gebruiksgemak, of bij wie de huidige behandeling onvoldoende bescherming biedt (ongeveer de helft van het aantal patiënten).

*Hemofilie A is een ziekte waarbij iemand snel bloedingen krijgt. Deze bloedingen kunnen zowel intern als extern zijn. De bloedstollingsfactoren van mensen met hemofilie werken niet goed. Hierdoor zijn ontstane bloedingen lastig te stoppen. De ziekte komt bijna alleen onder mannen voor.

Bron: Nationale Zorggids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344