Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Verzekeraars informeren ouders over mondzorg

Laatste update op 26 februari 2020 – 14:19 door Emma-Jane Tolenaar.

Het was afgelopen september groot in het nieuws: ‘600.000 kinderen nooit naar de tandarts’, zorgverzekeraars doen te weinig. Verzekeraars nemen de noodkreet ten harte. Het was even wachten op goedkeuring van Autoriteit Persoonsgegevens (AP), maar de kogel is door de kerk. Voortaan gaan verzekeraars hun verzekerden met kinderen die niet naar de tandarts gerichter informeren over mondzorg.

Volgens cijfers van het ANT gaan ruim 600.00 Nederlandse kinderen nooit naar de tandarts. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) heeft het over één op de vijf kinderen. En dat baart zorgen: een goede gebitsverzorging bij kinderen is essentieel voor een gezond gebit op latere leeftijd. Door regelmatige controle en mondhygiëne kunnen veel problemen worden voorkomen.

Mondzorg: gratis en noodzakelijk

In Nederland is de mondzorg voor minderjarigen (met uitzondering van orthodontie) grotendeels gratis. Een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste valt voor kinderen onder de dekking van de basisverzekering. Ouders hoeven voor de mondzorg van hun kind ook geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen. Veel ouders blijken hier echter niet van op de hoogte en zien af van een tandartsbezoek vanwege het kostenplaatje. Dit is met name zichtbaar bij kinderen in achterstandssituaties.

Privacy wetgeving

De verzekeraars spraken in september al de wens uit om de betreffende verzekerden op de hoogte te brengen van de vergoeding door middel van een informerende brief. Het wachten was echter op goedkeuring van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in verband met de privacy van verzekerden. De AP heeft nu laten weten dat zorgverzekeraars hun verzekerden mogen aanschrijven als er serieus aanleiding is om te veronderstellen dat veel verzekerden niet goed bekend zijn met de inhoud van hun zorgverzekeringsovereenkomst.

Gericht informeren

Verzekeraars, het ANT en de KNMT zijn er blij mee. KNMT-voorzitter Wolter Brands: “Wij geloven dat het gericht aanschrijven van ouders een substantiële bijdrage zal leveren aan een hogere opkomst bij de tandarts, en daarmee betere kindergebitten. Nu komt maar liefst een op de vijf kinderen niet op controle, en in sommige steden en regio’s is de opkomst nog lager. Eerdere pilots hebben uitgewezen dat het informeren van ouders werkt. In het bijzonder hopen we dat kinderen in achterstandssituaties beter bereikt worden met de boodschap dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij deze groep kinderen zien we vaker dan bij kinderen uit kansrijkere gezinnen dat ze niet regelmatig bij de tandarts komen, wat tot onnodige gebitsproblemen kan leiden.”

Veel verzekeraars hebben hun verzekerden ondertussen al in brede zin geïnformeerd. Dankzij de goedkeuring van de AP kunnen verzekeraars hun verzekerden nu ook op persoonlijk niveau informeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344