Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Meerderheid verzekerden positief over budgetpolis

Laatste update op 27 oktober 2020 – 09:38 door Emma-Jane Tolenaar.

De budgetpolis is een basisverzekering met beperkende voorwaarden. Door deze beperkingen kan de polis goedkoper worden aangeboden dan een reguliere basisverzekering. De vraag is: in hoeverre zijn verzekerden met een budgetpolis op de hoogte van de beperkingen? Die vraagt beantwoorde onderzoeksinstituut Nivel deze maand in hun rapport.  

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende typen basisverzekeringen.

Een deel van de naturapolissen heeft extra beperkingen zoals een beperktere keuze uit zorgaanbieders of een lagere vergoeding bij het gebruik van niet-gecontracteerde zorg. Dit noemen we de budgetpolissen.

Lekker goedkoop

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondervroeg Nivel ruim 13.000 respondenten. Het merendeel van de ondervraagden gaf aan dat hun portemonnee de belangrijkste reden was dat ze voor een budgetpolis hadden gekozen. De naam zegt het al: de premie van een budgetpolis is een stuk goedkoper dan de premie van een ‘normale’ verzekering. Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat zij voor de budgetpolis hadden gekozen omdat ze weinig zorg nodig hebben.

Budgetpolis

In Nederland zijn er op dit moment vier budgetpolissen om uit te kiezen:

Deze verzekeringen hebben slechts met de helft van de ziekenhuizen in Nederland een contract gesloten. Bij de Gewoon ZEKUR zorg polis gaat dit om 43%. Bij de Achmea polissen ligt dit percentage met 56% iets hoger.

Geen contract bij budgetpolis

Mensen met een budgetpolis krijgen hun ziekenhuiszorg alleen volledig vergoed als:

  • Ze naar een gecontracteerd ziekenhuis gaan
  • Er sprake is van spoed

Uiteraard valt deze zorg wel altijd onder het eigen risico. Wanneer mensen met een budgetpolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan zonder dat er sprake van spoed is, dan krijgen ze slechts een deel van de nota vergoed. De rest moeten ze zelf bijbetalen.

Niet goed geïnformeerd

Van de ondervraagde verzekerden geeft 70% aan dat zij tevreden zijn met hun budgetpolis. Zo’n 42% van de verzekerden zou de verzekering zelfs aan een ander aanraden. Toch blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn van de beperkingen die de budgetpolis met zich meebrengt. In het afgelopen jaar maakte ruim 32% van de ondervraagden gebruik van ziekenhuiszorg. De helft van hen moest bijbetalen. In 39% van de gevallen kwam dit doordat het ziekenhuis waar zij naartoe gingen niet gecontracteerd was. Tweederde van deze mensen gaf aan dat ze hier vooraf niet van op de hoogte waren.

Dit gebrek aan kennis lijkt te wijten aan de gebrekkig informatieverstrekking vanuit de verzekeraar. Slechts een achtste van de ondervraagden liet weten dat zij door de verzekeraar waren geïnformeerd over de beperkte contractering van hun budgetpolis. Een kwart gaf aan dat zij geïnformeerd waren door de zorgverlener.

Zoektocht

De beperkte vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg is niet bij alle verzekerden bekend. Zo gaf 59% aan dat ze niet precies weten wat het maximale vergoedingspercentage is bij niet-gecontracteerde zorg. Daarnaast zegt 44% dat zij niet precies weten hoeveel zorgaanbieders er wel volledig worden vergoed.

De resultaten van het onderzoek zijn overwegend positief: 78% van de ondervraagden geeft aan dat zij geen moeite hebben om de voorwaarden van de basisverzekering te vinden. Tegelijkertijd geeft 42% wel aan dat het lastig vinden om te zien wat ze vergoed krijgen bij niet-gecontracteerde zorg.

Zorgverzekering 2021

Binnen enkele weken worden maken alle verzekeraars hun premies en polisvoorwaarden voor 2021 bekend. Vanaf 12 november kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Dan is er ook bekend welke verzekeraars volgend jaar een budgetpolis aanbieden. Wil jij weten welke zorgverzekering het beste bij je past? Meldt je aan voor ons PremieAlert en hoor het als eerste zodra de premies bekend zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344