Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Psychologische hulp tijdens de coronacrisis

Medische Zorg

Het afgelopen jaar is voor iedereen een flinke uitdaging geweest. Ziekte, werkloosheid, onzekerheid: het is niet gek als het je even te veel wordt. Daarom is het juist in deze tijd extra belangrijk om goed op je mentale gezondheid te letten. Heb jij psychologische hulp nodig? Trek aan de bel! Er zijn verschillende instanties die voor je klaar staan én je zorgverzekering vergoedt in de meeste gevallen de kosten.

De wereld is compleet veranderd in 2020. Het coronavirus heeft gevolgen voor iedereen. Dit kan ervoor zorgen dat je psychisch niet zo lekker in je vel zit of dat bestaande psychische klachten erger worden. In dat geval is het verstandig om hulp in te schakelen. Er zijn tal van organisaties en professionele hulpverleners die je kunnen helpen.

Trek aan de bel

Het coronavirus is een pandemie: dat betekent dat mensen wereldwijd tegen dezelfde problemen aanlopen. Je bent dus niet de enige die het moeilijk heeft met eenzaamheid, angst of onzekerheid. Op de website van de Rijksoverheid vind je allerlei organisaties die jou kunnen en willen helpen én vind je manieren om in contact te komen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Sterker nog, het Steunpunt Coronazorgen is speciaal in het leven geroepen voor mensen die juist nu hulp nodig hebben. De site bevat informatie voor mensen die:

  • Zelf psychische hulp zoeken
  • In hun omgeving iemand hebben die psychische hulp zoekt
  • In de zorg werken

Heb je per direct hulp nodig? Ga dan naar de site van De Luisterlijn of Mind. Hier kun je direct in gesprek gaan met iemand die je verder kan helpen.

Bel de huisarts

Neem contact op met je huisarts. De huisarts is er niet alleen voor lichamelijke klachten. Hij of zij kan je ook verder helpen bij psychische klachten. Een consult bij de huisarts is altijd gratis. Gaat het om milde psychische klachten, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ. Een praktijkondersteuner is iemand die onderdeel uit maakt van de huisartsenpraktijk. Hierdoor is een gesprek met de praktijdondersteuner ook altijd gratis. Deze persoon heeft de kennis en ervaring om jou met je klachten te helpen. Heb je intensievere hulp nodig, dan kan de huisarts of de praktijkondersteuner je doorverwijzen naar een psycholoog.

In gesprek met een psycholoog

Een psycholoog kan samen met jou inventariseren wat jouw psychologische klachten zijn en wat jou hierbij kan helpen. Ook zijn zij goed in staat om de ernst van jouw psychologische klachten in te schatten. Als het nodig is dan kunnen zij jouw een spoedindicatie geven. Dit betekent dat je per direct hulp krijgt. Is de nood iets minder hoog, dan kan het zijn dat je tijdelijk op een wachtlijst komt te staan. In de overbruggingsperiode kan de praktijkondersteuner of de psycholoog wel een vinger aan de pols houden. Als je klachten verergeren, trek dan vooral nogmaals aan de bel. Je hoeft je hier nooit bezwaard over te voelen: deze mensen zijn opgeleid om jou te helpen.

De kosten van een psycholoog worden in het merendeel van de gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar in die gevallen kan de psycholoog je wel informeren over eventuele kosten en je helpen bij het vinden van passende hulpverlening. De vergoeding voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ)valt onder de basisverzekering, je betaalt hier als volwassene wel eigen risico voor.

Let op: het is altijd verstandig om te controleren of jouw psycholoog een contract heeft met je zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat je recht hebt op de volledige vergoeding. Heb je een restitutiepolis? Dan hoef je je hier niet druk over te maken.

Aanvullende verzekering

Een aantal psychologische klachten vallen onder de dekking van de aanvullende zorgverzekering. In dat geval kan het verstandig zijn om een aanvullend pakket af te sluiten voor deze zorg. Jouw huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog kan hierin met je meekijken. Je kunt ook altijd contact opnemen met je verzekeraar.

Zorg tijdens corona

Ook tijdens de coronapandemie gaat de overige zorg gewoon door. Schroom dus niet om contact op te nemen met jouw zorgverlener. Sterker nog: (huis)artsen geven aan dat veel mensen tijdens de coronacrisis te lang wachten met het zoeken van de zorg die ze nodig hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je psychologische klachten erger worden terwijl dit in veel gevallen kan worden voorkomen.

Zorgverzekering 2021

Wil jij in 2021 verzekerd zijn van de beste zorg? Vergelijk dan jouw zorgverzekering op ZorgKiezer.nl en vind de verzekering die perfect bij jouw wensen past. Heb je hulp nodig? Ons team van ZorgToppers helpt je graag verder.


Heb jij direct hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met deluisterlijn.nl of Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Laatste update op 17 december 2020 – 14:51 door Claire Langenhoff.

Reactie op “Psychologische hulp tijdens de coronacrisis

  1. Mijn zusje zit sinds de crisis begonnen is niet zo lekker in haar vel. Het is goed om te lezen dat er psychiatrische begeleiding geboden kan worden. Ik zal het artikel naar doorsturen en haar stimuleren om aan de bel te trekken. Hopelijk gaat het dan snel beter. https://www.lister.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344