Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Sipke Jan Bousema op de bres voor meer privacy

Privacy is een topic dat de afgelopen jaren steeds vaker op de agenda staat. In een wereld vol technologische ontwikkeling en digitalisering lijkt het soms onmogelijk om privacy te garanderen. Zo ook in ziekenhuizen. Medische gegevens van bekend (en onbekend) Nederland lekken regelmatig uit. Daar moet verandering in komen, zo stelt presentator en programmamaker Sipke Jan Bousema. 

Bron: SJB Media

Bousema ontwikkelde een interactief programma om ziekenhuispersoneel te stimuleren om verantwoord met de privacy van patiënten om te gaan. De tool draagt de naam Scherp! en kaart op laagdrempelige wijze het belang van informatiebeveiliging aan.

Uitgelekt

Er lekken nog regelmatig persoonsgegevens van patiënten uit. Enkele bekende voorbeelden zijn de dossiers van realityster Barbie (Samantha de Jong) in 2018 en de opname van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb afgelopen december. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dringt er daarom bij ziekenhuizen op aan dat zij de beveiliging van persoonsgegevens moeten verbeteren.

Interactief leren

Bousema vertelt: “Ik heb een campagne bedacht waarin leren en prettig omgaan met dit onderwerp centraal staat.” De campagne bestaat onder meer uit posters met informatie en een rollenspel waarbij ziekenhuismedewerkers zelf de hoofdrol spelen in een datalek scenario. Het is vervolgens hun taak om de situatie op te lossen én te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt. Het Medisch Centrum Leeuwarden is ondertussen met de tool aan het werk. De bedoeling is dat er binnenkort meer ziekenhuizen volgen.

Privacy en herstel

Bousema kwam in december zelf met hartklachten in het ziekenhuis terecht. Dit bevestigde voor de programmamaker hoe belangrijk het is dat er zorgvuldig met privégegevens wordt omgegaan.

“Als je je ergens veilig voelt, dan levert dat zeker een bijdrage aan het herstelproces. Daarom zorg ik dat ziekenhuismedewerkers op een leuke en prettige manier kunnen leren over iets dat heel belangrijk is. Als ik op de een of andere manier ziekenhuizen kan ontzorgen en hiermee kan ondersteunen, dan vervult mij dat uiteraard. Juist in deze tijd,” zo legt de Fries uit. “Het gaat niet alleen mijzelf aan, maar ook mijn buurman en buurvrouw. Zij moeten zich ook veilig voelen in het ziekenhuis en weten dat hun gegevens in vertrouwde handen zijn.”

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook.

Bron: ANP

Laatste update op 11 januari 2021 – 17:28 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344