Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

DSW zorgpremie stijgt opnieuw in 2022

DSW zorgpremie 2022

Laatste update op 19 oktober 2021 – 10:51 door Claire Langenhoff.

De eerste zorgpremie is een feit. Voor het eerst in 16 jaar maakt DSW de zorgpremie later bekend. Elk jaar maakt DSW de nieuwe zorgpremie een week na Prinsjesdag bekend. Dit jaar is het voor het eerst dat zij dit later doen. DSW is wel traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die laat weten wat de nieuwe zorgpremie wordt. DSW stijgt met de zorgpremie. Je gaat volgend jaar 3,25 euro meer betalen voor de basisverzekering. Dat komt neer op 127,75 euro per maand. Wat betekent deze premiestijging voor de andere zorgverzekeraars en wat kan je verwachten?

DSW premie 2022

Op Prinsjesdag werd bekend dat de nieuwe gemiddelde zorgpremie voor 2022 is vastgesteld op 125,75 euro. Dat komt neer op een stijging van de zorgpremie van 2,75 per maand. DSW zit met de nieuwe premie twee euro boven de gemiddelde maandpremie. DSW heeft dit jaar de premie later bekend gemaakt, omdat zij nog belangrijke informatie misten over de meerkosten van corona. De zorgverzekeraar heeft gewacht, omdat zij zeker wilde weten dat ze niet een te hoge premie zouden vaststellen. Hiervoor moest eerst duidelijk worden hoeveel compensatie zijn van de overheid kunnen verwachten voor de extra coronakosten die zij gemaakt hebben. De premiestijging van DSW blijft beperkt ten opzichte van de voorgaande jaren.

DSW: hogere kosten, minder reserves

DSW bleef vaak onder de rekenpremie zitten die door de overheid is vastgesteld. In 2020 veranderde dit en ging ook DSW met de premie omhoog. In 2020 steeg de premie met 6,00 euro en in 2021 met 6,50 euro. Als je daarbij de stijging van 3,25 euro in 2022 optelt, betaal je 189 euro meer in drie jaar tijd voor dezelfde zorgverzekering. De stijgende prijs heeft verschillende oorzaken:

  1. De toenemende loon- en prijsstijgingen
  2. De vergrijzing met de daarbij horende toenemende zorgvraag
  3. Het stijgende aantal dure medicijnen
  4. Beperkte financiële reserves

Een andere belangrijke reden van de prijsstijging is de coronapandemie. De kosten die zijn gemaakt en die ook nog worden verwacht in verband met corona, zorgen ervoor dat de premie hoger uitvalt. DSW heeft in voorgaande jaren haar reserves gebruikt om de prijs laag te houden, maar dat is dit jaar niet meer mogelijk. DSW heeft de premiestijging weten in te perken door gebruik te maken van de compensatie die zij hebben ontvangen van de overheid in verband met corona. Zonder de overheidssteun was de premiestijging twee keer zo groot geweest.

Eigen risico DSW blijft 375 euro

DSW verlaagt het eigen risico ook in 2022 met het symbolisch bedrag van 10 euro naar 375 euro per jaar. Daarmee wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. Dit doet DSW al sinds 2018 voor haar verzekerden.

Wat betekent dit voor de andere premies?

DSW bijt altijd als eerste de spits af met het bekendmaken van de nieuwe premie. Het is altijd de vraag of de andere zorgverzekeraars dit voorbeeld volgen. Verzekeraars kunnen reserves gebruiken om de premie laag te houden. Of dat mogelijk is, verschilt natuurlijk per verzekeraar. Vanwege de uitbraak van corona is het nog spannend met wat voor premies de andere verzekeraar naar buiten komen. De verwachting is dat zij tot het laatste moment, op 12 november, wachten met het bekendmaken hiervan.

Reacties op “DSW zorgpremie stijgt opnieuw in 2022

  1. Erg duur, ik betaal nu bij Ditzo €109,85 met het laagste eigen risico. DSW wordt voor mij dus absoluut niet de zorgverzekeraar

  2. Beetje nep-nieuws. Immer het gaat over de basispremie maar juist de aanvullende premie is vorig jaar met 12% (eur +19,-) enorm omhooggeschoten. We betalen veel meer voor steeds minder! (156,- in 2020 en 175,- in 2021, CZ Gemeente Polis)
    En ja, het kabinet kan beloven wat het wilt, ons netto bestedingsbudget daalt en daalt…. (Brandstof ++, Huur ++ Voedsel +, Gas+++, Zorg ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344