Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

ZorgKiezer in Kassa over tandartsverzekering afsluiten: wel of niet doen?

Laatste update op 25 oktober 2022 – 10:46 door Menno de Haan.

Vanavond was Peter Ruys (directeur van ZorgKiezer) te zien bij Kassa. Hij had het over de aanvullende verzekering voor de tandarts. Over jouw verwachte tandartskosten voor 2022 en in hoeverre het interessant is om je hier wel of niet voor te verzekeren. 

Peter Ruys heeft de premies van alle aanvullende tandartsverzekeringen van de laatste vijf jaar bekeken. Daaruit blijkt dat veel pakketten in de afgelopen vijf jaar duurder zijn geworden. Slechts enkele verzekeraars zijn de afgelopen drie jaar gelijk gebleven met hun premies. Dus als je verzekerd wilt zijn, moet je steeds meer betalen. En dan zijn er ook nog andere obstakels om überhaupt gebruik te kunnen maken van de tandartsverzekering.

Bekijk hier het item van Kassa. Is een bezoek aan de tandarts een luxe geworden?

Hieronder laten wij zien waar het in de kern om draait:Kassa

Weet je wat er ongeveer moet gebeuren bij de tandarts? Dan kun je een goede inschatting maken van de kosten en afwegen of extra verzekeren slim is. Ga je bijvoorbeeld twee keer per jaar voor controle naar de tandarts? Dan is aanvullend verzekeren eigenlijk niet nodig. Verwacht je hoge tandartskosten in de komende jaren? Dan is het goed om dit vooruit te plannen. De meest uitgebreide pakketten zijn erg duur en vaak niet toegankelijk zonder acceptatie of wachttijd. Het is dus goed om dit van tevoren te checken.

In de vergelijker op ZorgKiezer kun je filteren op aanvullende tandartsverzekeringen. Zo zie je snel welke verzekering bij jouw wensen past.

Heb jij een tandartsverzekering nodig?

Check met het onderstaande stappenplan in hoeverre je een tandartsverzekering nodig hebt:

 • Kijk na hoe goed je gebit is.

Heb je een gezond gebit? Dan betaal je vaak een hogere premie dan nodig.

 • Bedenk welke kosten je kunt verwachten.

Heb je een beeld bij de te verwachte kosten? Dan scheelt dat enorm bij het kiezen van de tandartsverzekering.

 • Ga na welk bedrag je wilt verzekeren en voor welk vergoedingspercentage.

Wanneer je een behandeling krijgt die €150 kost en je een dekking hebt van €500 die 80% vergoedt. Dan krijg je na deze behandeling €120 terug van de tandartsverzekering en heb je daarna nog €380 over.

 • Word je direct geaccepteerd?

Voor een uitgebreide tandartsverzekering krijg je vaak te maken met acceptatievragen. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen of je wordt toegelaten en onder welke voorwaarden.

 • Kun je direct beginnen met declareren? 

Bij veel uitgebreide zorgverzekeringen geldt een wachttijd voor de vergoeding van de tandarts of orthodontist.

Meer weten? Bekijk onze webpagina over:
Is een tandartsverzekering nodig?

Wat zijn jouw tandartskosten in 2022?

Het is niet verplicht om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. De afweging hiervoor is zoals gezegd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zie hieronder een aantal voorbeelden om hiervoor jouw eigen afweging te maken.

Voorbeeld 1
1x per jaar controle en 1 x 10 minuten gebitsreiniging.

Beschrijving  Prestatiecode  Aantal  Kosten 
Periodieke controle  C11  € 22,91 
Gebitsreiniging, per 5 minuten  M03  € 27,04 
Totaal   -  - € 49,95 

Voorbeeld 2
1x per jaar controle, 2x grotere gaatjes vullen en 1 x 5 minuten gebitsreiniging. 

Beschrijving  Prestatiecode  Aantal  Kosten 
Periodieke controle  C11  €22,91 
Verdoving  A10  €30,14 
Tweevlaksvulling composiet  V92  €126,62 
Gebitsreiniging, per 5 minuten  M03  €13,52 
Totaal   -  - €193,19 

Voorbeeld 3
Wortelkanaalbehandeling of kroon. De kosten hiervan kunnen variëren en zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en de behandeling, hieronder een richtprijs.

Beschrijving  Kosten 
Wortelkanaalbehandeling  Circa €430 
Kroon  €375 tot €600

Meer voorbeelden zien? Bekijk onze webpagina over:
Is een tandartsverzekering nodig?

Alle zorgpremies zijn bekend. Bekijk hier de zorgpremies van 2022 en vergelijk de zorgpremie van verzekeraars nu alle premies bekend zijn!

Neem hier ook de aanvullende tandartsverzekering in mee om dit te vergelijken of sluit geen tandartsverzekering af en betaal jouw tandartskosten zelf. Bepaal op basis van jouw verwachte tandartskosten of aanvullend verzekeren interessant is en welke tandartsverzekering bij je past. Dit levert een enorme besparing op.

Reacties op “ZorgKiezer in Kassa over tandartsverzekering afsluiten: wel of niet doen?

 1. De tandartsverzekering is mi grote flauwekul.
  Stel, je verwacht een kroon te krijgen a 500.
  Je neemt een aanvullende verzekering voor 500 Euro p jr. dan wordt 80% vergoed en je betaalt 25 Euro extra per maand. Dan is je voordeel 100Euro per jaar… Nauwelijks de moeite waard

  1. Helemaal eens! Ik vind de aanvullende verzekering voor de tandarts ook pure geldklopperij! Gelegitimeerde oplichting van de bovenste plank!

  2. Niet mee eens! Hier verdien je dan toch nog 100 euro op en als je nog controles en gebitsreiniging nodig hebt, tel maar uit. Komt nog bij dat je maandelijks een bedrag betaalt en niet in 1 keer een groot bedrag.

  3. Dit jaar was ik voor het eerst aanvullend verzekerd en krijg veel minder vergoed dan normaal met basis. Ik had juist aanvullend in de hoop dan minder te hoeven betalen. Dieven en leugenaars zijn het.

 2. Hoe je het ook draait of keert, de tandarts bepaald toch wat er gedaan moet worden.
  Als leek weet je niet wat voor behandeling je gehad hebt of wat er gedaan is. geen controle over factuur. Tandarts in basisverzekering zou een goede oplossing zijn.

  1. Mee eens. Tandcontrole 2x per jaar en eenvoudige vullingen zouden in het basispakket moeten. Dan kun je zelf elk jaar bepalen of er iets duurders aan zit te komen.
   Ook differentiatie is meer maatwerk. Kraamzorg voor ouderen is onzin. Zij zijn weer gebaat bij meer tandartskostenverzekering.Een jongere kan daar vaak toe met minder…. Hoe moeilijk is dit ?

   1. Vergeet niet dat de verzekeraars hele, hele diepe zakken hebben. Zoals de jaarlijkse eigen bijdrage, de politiek zegt alleen maar braaf ja!
    We moeten gewoon terug naar het oude systeem!!

    1. Idd te veel verzekeringsmaatschappijen die allemaal een reserve pot MOETEN hebben die WIJ betalen

     1 verzekerings via overheid is altijd goedkoper

  2. Eens ! Tandarts verzekering hoort in de basisverzekering. De Tandarts 🦷 stellen zelf hun tarieven vast er is geen overzicht op wat ze doen en voordat je weet krijg je een factuur thuis gestuurd waar je niet weet waar je het zoeken moet. Daarna krijg je nog eens bij de rekening van de eigen bijdrage €385.

  3. Eens ! Tandarts verzekering hoort in de basisverzekering. De Tandarts 🦷 stellen zelf hun tarieven vast er is geen overzicht op wat ze doen en voordat je weet krijg je een factuur thuis gestuurd waar je niet weet waar je het zoeken moet. Daarna krijg je nog eens bij de rekening van de eigen bijdrage €385.

 3. Elke aanvullende verzekering is pure geldklopperij. Dat geldt ook voor brillen.
  OPLOSSING: Spaar je niet betaalde premie op ! Vereist gewoon wat zelfdiscipline maar het loont. Doe dit al jaren…….

 4. De Tandartskosten zou tot 250/500 euro in de basis moeten zitten, daarna is het nadenken of behandelingen werkelijk nodig zijn. Soms krijg je een onnodige behandeling die alleen de tandarts voordeel brengt en niet mij. Heb je geen last, waarom dan die behandeling?

 5. Zwanger worden is in de meeste gevallen een vrijwillige keuze, dus deze moet uit de basisverzekering. En tandzorg in de basisverzekering, tot een bedrag van €500.

 6. Tandartsverzekeringen werken verkeerd om. Je zou je moeten kunnen verzekeren voor onverwachte hoge kosten en niet voor voorspelbare lage kosten, van bv controle en reiniging, zoals nu. Met een “hoog” eigenrisico kan de premie flink omlaag, terwijl je wel gedekt bent voor bv kronen.

 7. we kunnen willen, denken, schreeuwen enzovoorts maar er zijn Hogere Machten die dit allemaal voor ons, eenvoudig plebs, bepalen……

 8. Het uitgangspunt van een verzekering is om onverwachte kosten te dekken. Juist doordat mensen van te voren uitrekenen hoeveel ze gebruiken en daarop hun aanvullende verzekering afsluiten zijn de premies vaak redelijk gelijk aan de kosten. Uiteindelijk heeft die ontwikkeling ertoe geleid dat een aanvullende verzekering minder efficiënt is.

 9. Gebitsreiniging bij een mondhygiëniste duurt geen 5 of 10 minuten. Zij rekenen per 5 minuten! Meestal duurt een behandeling minstens 30 minuten!

 10. Tandartskosten zouden idd in de basisverzekering moeten zitten! Een slecht gebit geeft vaak ook andere medische klachten en als je een duurdere behandeling nodig zou hebben zoals een kroon of implantaat dan kun je daar een extra verzekering voor afsluiten!

 11. tandartskosten in basis verzekering minimaal 2 keer jaarlijkse controle zonder verhoging van de premie
  er werkt teveel personeel bij de tandartsen, in portugal werkt de tandarts helemaal alleen en is de rekening minimaal 70 % goedkoper
  zwangerschap er uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344