Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag: wat verandert er in de zorg?

prinsjesdag zorg

Prinsjesdag 2022 is begonnen. Vanwege renovaties aan het Binnenhof vindt de troonrede dit jaar niet plaats in de Ridderzaal, maar in de Koninklijke Schouwburg. Iets wat dit jaar ook anders is, het koninklijk echtpaar zal niet in de gouden koets rijden. Afbeeldingen op de gouden koets die refereren naar het slavernijverleden maken de koets niet meer gepast voor gebruik. Er is nu gekozen om de rit van en naar de schouwburg te maken in de glazen koets. Er zal dit jaar, in tegenstelling tot afgelopen jaar, wel publiek zijn op Prinsjesdag.

Na het voorlezen van de troonrede door koning Willem-Alexander zal de Minister van Financiën (Sigrid Kaag) de miljoenennota en de begrotingen aankondigen aan de Tweede Kamer. Hieronder tonen wij de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van zorg. 

prinsjesdag 2022

Algemene veranderingen

Het kabinet wil 18 miljard investeren om de koopkracht te herstellen. Het minimumloon gaat met 10% omhoog en er komt een plafond voor energieprijzen.

Daarnaast gaat er in 2023 nog meer veranderen. Zo komt er een aanpassing in box 3 van het belastingstelsel om de spaarvariant te belasten. De jubelton zal verdwijnen per 1 januari 2023 en wordt de vrijstelling verlaagd van 106.671 euro naar 27.231 euro. Per 1 januari 2024 verdwijnt deze vrijstelling volledig. 

Ook in de zorg gaat een aantal belangrijke veranderingen plaatsvinden. Zo komt er een inperking op vrije artsenkeuze. Hierdoor kunnen mensen met een budget- of naturapolis alleen naar zorgverleners die onder contract staan. Daarnaast was al bekend dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2023 verdwijnt. 

Rekenpremie zorgverzekering stijgt in 2023

De nieuwe rekenpremie stijgt volgend jaar naar €1649. Dit is een stijging van €120 ten opzichte van 2022 en komt neer op 10 euro extra per maand. De rekenpremie is een indicatie voor zorgverzekeraars om hun eigen zorgpremie te berekenen.  Later vandaag zal bekend worden wat de opslagpremie is.  De opslagpremie is een bedrag dat zorgverzekeraars nodig hebben om kosten te dekken. Denk hierbij aan personeelskosten en de huur van een kantoorpand. Doordat deze kosten verschillen, kan de opslagpremie per verzekeraar ook verschillen. 

De nominale premie (rekenpremie + opslagpremie) is een schatting van het minimale bedrag dat zorgverzekeraars moeten vragen voor hun zorgpremie. Dit zal voor een basisverzekering in 2023 gemiddeld € 137 per maand zijn. Hiermee wordt het totaalbedrag € 1649 per jaar. Uiteindelijk kunnen zorgverzekeraars wel zelf de zorgpremie bepalen. Een verzekeraar kan ervoor kiezen om bepaalde reserves te gebruiken om de zorgpremie laag te houden.

De inflatie, hogere zorguitgaven (prijs- en loonstijgingen), vergrijzing en corona zijn allemaal van invloed op de hogere zorgpremie in 2023.  Op 12 november zijn de definitieve zorgpremies bekend.

Ook zorgtoeslag stijgt in 2023

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, een zorgverzekering in Nederland hebt en niet te veel geld verdient, kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Naast dat de zorgpremie stijgt, stijgt ook de zorgtoeslag. Gemiddeld zal de zorgtoeslag met € 412 stijgen in 2023. Dit komt neer op zo’n € 34 per maand meer. Wat je daadwerkelijk als zorgtoeslag krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Het maximumbedrag voor een gezin is nu 212 euro per maand. Ben je alleen, dan krijg je dit jaar maximaal 111 euro.

Eigen risico

In het regeerakkoord van september 2017 is besloten dat het eigen risico gelijkt blijft tot 2022. In het afgelopen jaar is het eigen risico opnieuw bevroren tot 1 januari 2023 [dit was een tussenwet in verband met het demissionair kabinet]. De Eerste Kamer heeft op 12 juli 2022 het wetsvoorstel aangenomen om het eigen risico ongewijzigd te laten tot en met 2025. Ook in 2023 blijft het eigen risico dus 385 euro.

Basispakket

Jaarlijks worden er aanpassingen gedaan in het basispakket. In 2023 gaan er ook een aantal veranderingen komen, namelijk:

 • De vergoeding voor een combinatietest verdwijnt. Dit is een test voor zwangere vrouwen om chromosomale afwijking bij het ongeboren kind te ontdekken. Doordat deze test weinig werd gebruikt, kan de kwaliteit van de test niet worden gewaarborgd.
 • De vergoeding voor Vitamine D verdwijnt. Dit is besloten omdat er gelijkwaardige geneesmiddelen in de vrije verkoop zijn, die goedkoop worden aangeboden. 
 • Verlenging paramedische herstelzorg corona vanuit het basispakket. 

Laatste update op 23 september 2022 – 13:47 door Menno de Haan.

Reacties op “Prinsjesdag: wat verandert er in de zorg?

  1. De eigen risico moet eraf want zorg is geen MARKTWERKING en als we een EVENREDIG salaris krijgen hoeft er geen armoe meer te zijn .

   1. Niet alleen eigen risco gewoon de ziekenfonds terug wie groot inkomen betaald meer anders normaal je ziet door de bomen het bos niet meer

 1. Ik zit in een collectief vanuit defensie daar ik daar heb gewerkt. Is nu czzorgzaam. Zag dat collectieven gaan veranderen, geldt dat dus ook voor deze vanuit je werkgever.?

 2. Waarom worden de medicijnen voor mijn copd niet vergoed kosten elke 3 maand 121 euro .Ik moet ze mijn leven lang gebruiken ik vind dit gewoon belachelijk.ik heb alleen maar basis
  Gr Willy.

 3. Dat is heel erg zo zie je maar de basis verzekering wordt helemaal uit gekleed
  Beter naar België verhuizen

 4. Waarom vermelden verzekerings organisaties niet dat zij een top plafond hebben dus op moment dat je daar overheen komt je ook voor de dingen waarvoor je dacht verzekerd zijn niet meer verzekerd bent zoals je wel de volle pot laten betalen Dat vind ik nou eens dat daar eens een keer naar gekeken wordt ik loop al bij me 10 jaar bij de GGZ Het enige wat ik dat op hele heb gehad is 7 verschillende ggz-instellingen die alleen een intake hebben gedaan en daarna gewoon aan mijn lot over hebben gelaten nu zit ik onder de medicatie ik kan weer helemaal opnieuw beginnen Ik heb afgelopen jaar speciaal over geswitcht naar het Zilveren Kruis omdat dat de enige organisatie wordt die eventueel zowel het opnemen als helpen met hypnose een speciale hypnose die voor een speciale ziekte genaamd neurologisch functioneel neurologische stoornis is en ik kan niet eens afmaken want ik zit tegen mijn plafond aan en navel betalen dus omdat alleen het Zilveren Kruis het was die sowieso al €17 meer waar je als meer als €17 meer betaald dan bij de andere zit ik nu gewoon helemaal knal Wie helpt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344