Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Geen vrije artsenkeuze meer voor honderdduizenden mensen in 2023

vrije artsenkeuze VGZ

Laatste update op 10 november 2022 – 16:36 door Fabian Clemens.

VGZ heeft vandaag in een e-mail naar bestaande klanten bekend gemaakt dat ze de restitutiepolis in 2023 gaan afschaffen. Ook FBTO laat weten dat ze gaan stoppen met de restitutiepolis. Hierdoor hebben honderdduizenden mensen straks geen vrije artsenkeuze meer. 

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een verzekering waarbij je als verzekerde vrije artsenkeuze hebt. Je mag dus zelf bepalen naar welke zorgverlener in Nederland je gaat. Je krijgt voor alle zorgverleners (mits ze voldoen aan de voorwaarden) de volledige vergoeding terug (restitutie). Hier komt ook de naam restitutiepolis vandaan. 

Het kan wel voorkomen dat je een rekening moet voorschieten. Dit is het geval als een zorgverlener niet onder contract staat bij je zorgverzekeraar. In alle andere gevallen gaat de factuur rechtstreeks naar je zorgverzekeraar.

Wat krijg je wel vergoed voor niet-gecontracteerde zorg bij VGZ en FBTO?

Wanneer mensen graag bij VGZ of FBTO willen blijven, moeten ze genoegen nemen met een combinatiepolis. Dit is een polis waarbij je een volledige vergoeding krijgt voor zorgverleners die onder contract staan bij een zorgverzekeraar en waarbij je een vergoeding krijgt voor niet gecontracteerde zorg. Bij VGZ krijg je maximaal 90 procent vergoed voor niet gecontracteerde zorg. Bij FBTO is dit slechts 75%. Dit kan voor veel verzekerden betekenen dat zij volgend jaar zelf moeten gaan meebetalen voor behandelingen.

Veel GGZ-instellingen hebben geen contract bij een zorgverzekeraar. Hierdoor kan het voor mensen die een behandeling nodig hebben bij een GGZ-instelling in 2023 veel duurder worden. Radar meldt dat dit wel om 150 euro extra per maand kan gaan. 

VGZ en FBTO niet de enige die stoppen met vrije artsenkeuze

In de afgelopen jaren zijn er al vijf andere zorgverzekeraars gestopt met restitutiepolis. Zo bieden Zorg en Zekerheid, Nationale Nederlanden en OHRA sinds dit jaar geen restitutiepolis meer aan. In 2021 zijn DSW en ONVZ al gestopt met de restitutiepolis. Hierdoor kunnen nederlanders bij steeds minder zorgverzekeraars terecht als ze een polis willen met vrije artsenkeuze.

Dat er de aankomende jaren bij geen enkele zorgverzekeraar nog een restitutiepolis kan worden afgesloten, is niet ondenkbaar.

Deze zorgverzekeraars bieden nog wel een restitutiepolis aan

ZorgKiezer heeft alle verzekeraars benaderd met de vraag of zij in 2023 wel een restitutieverzekering zullen aanbieden. Daarvan hebben alleen Aevitae en Stad Holland aangegeven dit te gaan doen. De overige verzekeraars geven aan dit niet te weten of nog niet te kunnen delen.

Vanaf 13 november kunnen mensen overstappen van zorgverzekering. Kies een zorgverzekeraar met vrije artsenkeuze uit bovenstaande lijst als je dit belangrijk vind bij het kiezen van je zorgverzekering. Op onze zorgverzekering vergelijken pagina kan je gemakkelijk de zorgverzekering kiezen die aan je wensen voldoet. 

 

 Bron: Radar.nl

Reacties op “Geen vrije artsenkeuze meer voor honderdduizenden mensen in 2023

  1. Met andere woorden: de zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverlener je mag gaan en vervolgens bepaalt de zorgverzekeraar welk medicijn/welke behandeling daarvoor ingezet moet worden…..
    Een totaal onaanvaardbare situatie.
    De regering en de ACM moeten daar echt een stokje voor steken!!

  2. Nou dan moet iedereen gewoon de goedkoopste Basis verzekering nemen en dan gaan de verzekeringen maar oorlog voeren met de ziekenhuizen die dan alléén nog lijken mogen ruimen want ze moeten toegeven niets te kunnen doen toch

  3. We moeten terug naar het oude systeem, de privatisering van de zorg, het openbaar vervoer enz is niet in het belang van de inwoners van dit land. Weg met deze regering en NL uit de EU!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344