Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

ZorgKiezer.nl in Kassa: Goed verzekerd met een Gemeentepolis?

Gemeente

Laatste update op 29 december 2022 – 15:11 door Fabian Clemens.

De gemeente zorgt ervoor om zorg voor mensen met een lager inkomen betaalbaar te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld met allerlei regelingen en toeslagen, maar ook met het aanbieden van een collectieve zorgverzekering. Deze zorgverzekering heet de Gemeentepolis. De gemeente geeft korting op de polis en levert zelf een bijdrage waardoor het goedkoper wordt.

Maar ben je eigenlijk wel beter uit met een Gemeentepolis? ZorgKiezer.nl analyseerde het aanbod van de 30 grootste steden van Nederland en constateerde behoorlijke verschillen. ZorgKiezer.nl presenteerde de resultaten zaterdag 9 december in Kassa.

Gemeente

Grote verschillen gemeentepolis 2018

De gemeente zorgt ervoor om ook voor de armste mensen de zorg betaalbaar te houden. Dat doen ze met allerlei regelingen en toeslagen, maar ook met het aanbieden van een collectieve   de gemeente korting heeft geregeld en een gemeentelijke bijdrage levert. Elke gemeente in Nederland biedt voor zijn minima een dergelijke minimapolis of gemeentepolis aan. ZorgKiezer.nl analyseerde het aanbod van de 30 grootste steden van Nederland en constateerde behoorlijke verschillen. Daarnaast de vraag: is elke minima beter uit met een polis van gemeente?

Vergelijk direct alle zorgverzekeringen »

Analyse door ZorgKiezer.nl

ZorgKiezer.nl heeft gekeken naar het aanbod van de grootste Nederlandse gemeenten. Wat is het goedkoopst mogelijke pakket met, in ieder geval, dekking voor tandartskosten en fysiotherapie. De meeste Nederlanders kiezen immers een dergelijke polis. Daarnaast hebben we gekeken naar de meest uitgebreide verzekering per gemeenten.

Opvallende zaken

Wat direct opvalt als je het aanbod van de verschillende polissen bekijkt, is dat veel gemeentepolissen niet goedkoop zijn. Dat is logisch te verklaren, want de gemeenten bieden pakketten waarin veel zorg wordt vergoed.

Grote verschillen

De verschillen tussen de minimapolissen van gemeenten zijn groot. We zien verschillen op vier verschillende punten:

  • De korting die de gemeente heeft geregeld bij de verzekeraar op de basisverzekering en de aanvullende verzekering
  • De bijdrage die de gemeente doet om de verzekering zo goedkoop mogelijk te houden
  • De dekking van het pakket
  • De vraag of het eigen risico is meeverzekerd of niet

Waar de ene gemeente flink bijdraagt om de polis zo goedkoop mogelijk aan te bieden, legt de andere gemeente nauwelijks iets bij. Daardoor kan bijvoorbeeld de volgende situatie ontstaan:

Gemeentepolis Utrecht Leiden
Netto Premie €125,63 €104,60
Verzekeraar Zorg & Zekerheid Zorg & Zekerheid
Fysio behandelingen (aantal) 9 20
Tandartsdekking €250,00 €230,00
Gemeentelijke bijdrage €9,00 €28,56
Korting verzekeraar €4,02 €15,39
Verschil per jaar €252,36

 

In dit voorbeeld betaalt de minima in Leiden 20 euro minder per maand voor een zorgverzekering met een betere dekking. Opvallend is dat de verzekeraar van beide polissen dezelfde is: Zorg en Zekerheid. Het enorme verschil is te verklaren is dat de Gemeente Leiden flink bijdraagt in de kosten (28 euro), terwijl de Gemeente Utrecht ‘maar’ 9 euro bijdraagt. Ook de korting die de beide gemeenten geregeld hebben verschilt flink. Zo ontstaat een verschil op jaarbasis van 252 euro!

 

 

Pakket Apeldoorn Amersfoort
Netto Premie €173,40 €193,27
Eigen risico meeverzekerd Ja Ja
Fysio behandelingen (aantal) 32 32
Tandartsdekking 750 750
Gemeentelijke bijdrage €45,48 €25,00
Korting verzekeraar €13,80 €14,41
Premie op jaarbasis €2.080,80 €2.319,24
Verschil per jaar 238,44

 

Ander voorbeeld: exact dezelfde – overigens flink uitgebreide – polis kost in de gemeente Apeldoorn € 173,40 per maand. Nog geen 50 kilometer verderop, in Amersfoort, kost dezelfde polis bijna 20 euro per maand meer en daarmee betaalt de Amersfoortse minima bijna 240 euro op jaarbasis extra. Hoe komt dat? Simpelweg omdat de gemeente Apeldoorn ruim 45 euro per maand bijdraagt aan de premie, terwijl Amersfoort ’slechts’ 25 euro’ bijdraagt.

Gemeenten met de hoogste korting op de gemeentepolis

Leiden                        €19,18

Alphen aan den Rijn    €17,07

Zoetermeer                 €17,07

 

Gemeenten met de hoogste gemeentelijke bijdrage

Ede                               €47,48

Apeldoorn                      €45,48

Tilburg                            €45,00

 

Gemeenten met de laagste gemeentelijke bijdrage

Rotterdam                     €0,00

Sittard                           €0,00

Venlo                             €0,00

 

Voor wie is de gemeentepolis verstandig?

Belangrijk is om te bepalen wat je komend jaar nodig denkt te hebben. Verwacht je slechts een aantal keer per jaar naar de huisarts te gaan en voel je je verder gezond? Dan zou je kunnen overwegen om alleen een basisverzekering te nemen. Dan is de gemeentepolis meestal geen goed idee, want een basisverzekering bieden de gemeenten niet aan. Via de gemeenten krijg je alleen een polis met aanvullende dekking en dus betaal je wat meer dan je voor slechts alleen een basisverzekering zou betalen.

Heb je, zoals veel Nederlanders slechts een ‘klein beetje’ tandartsdekking en fysiotherapie nodig? Ook dan is het goed om je te oriënteren op andere opties. In de onderzochte gemeenten bleek vaak dat de goedkoopste opties met tand en fysio vaak vrij ruimte verzekeringen waren, waar doorgaans meer dan de standaard van 9 fysiotherapiebehandelingen en 250 euro tanddekking werd verzekerd. Dat kan uiteraard gunstig zijn, maar wie echt maar een klein beetje dekking nodig heeft, kan in 2018 zich ook bij bijvoorbeeld Anderzorg verzekeren voor slechts 114 euro. Check dus goed wat je nodig hebt en vergelijk zorgverzekeringen en orienteer.

 

Heb je heel veel zorg nodig? Dan is in de meeste gevallen een polis van de gemeente een prima optie. Vaak krijg je op de duurdere pakketten een flinke korting en dus heb je een ruime polis voor een relatief laag bedrag. Echter, uit het onderzoek bleek dat er ook gemeenten zijn die slechts een polis aanbieden voor de minima en niet meerdere pakketten. Bijvoorbeeld de gemeente Maastricht biedt slechts een pakket aan met daarin 12 fysiotherapiebehandelingen. Mocht je meer fysiotherapie nodig hebben, dan is dat logischerwijs geen goede keuze. Staar je dus niet blind op het aanbod van de gemeente, ook al bieden ze een aantrekkelijke korting en bijdrage, maar zoek voor jezelf uit wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Vergelijk direct alle zorgverzekeringen »

 

 

Reactie op “ZorgKiezer.nl in Kassa: Goed verzekerd met een Gemeentepolis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344