Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgkiezer in AD: goedkopere polissen die flink duurder worden

Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. Hierbij is duidelijk geworden dat de goedkoopste polissen in 2023 flink duurder zullen zijn. Zo zien we een stijging van wel 15% op de budgetpolissen. Peter Ruys heeft over dit onderwerp  een interview gegeven tegenover AD.

Veel gekozen polis wel 26,20 euro per maand duurder

Ziezo Selectief was in 2022 de goedkoopste polis die mensen konden afsluiten. Verzekerden betalen voor de basisverzekering nu 108,25 per maand. Dit gaat in 2023 veranderen. Vanaf 2023 is ZieZo Selectief niet meer af te sluiten. Verzekerden gaan automatisch over naar de Ziezo Basis polis. Deze basispolis is met het standaard eigen risico 21,70 per maand duurder. Mensen met een eigen risico van 885 gaan zelfs 26,20 per maand meer betalen. Een flinke stijging voor voorheen de goedkoopste zorgverzekering.

Peter Ruys vertelt hierover tegen AD:

‘Er is een hele grote groep Nederlanders die noodgedwongen de goedkope polis neemt en die zich met de toch al snel stijgende prijzen nu ook nog eens geconfronteerd wordt met deze forse verhoging.’

Prijs goedkope polis stijgt harder dan andere polissen

Het valt op dat de prijzen voor goedkopere polissen harder stijgen dan andere polissen. De reden hiervoor is dat de overheid het doel heeft om het verschil in premie tussen gezonde en oudere of zieke verzekerden te verkleinen. Zorgverzekeraars krijgen hierdoor minder vergoeding voor de goedkopere polissen. De goedkope naturapolis stijgt o.a. bij De Friesland met 15,63%, bij FBTO met 14,42% en bij VinkVink met 12,61%. De duurdere restitutiepolis van a.s.r stijgt met 2,35%. CZ met 2,58% en Menzis met 6,26%.  

 Peter Ruys:

‘’Op zich is het een goede ontwikkeling dat gezonde mensen iets meer gaan betalen voor hun zorgverzekering in het kader van solidariteit”

6 goedkoopste polissen

Zie hieronder een lijst met de 6 goedkoopste polissen die je in 2023 kan afsluiten:

Zorgpremies 2023 van de 4 grootste zorgverzekeraars

Zie hieronder een overzicht van de zorgpremies van de 4 grootste zorgverzekeraars in 2023:

 

Kritiek op identieke polissen 

De goedkopere polissen worden ook wel tweelingpolissen genoemd. Dat zijn verzekeringen die nagenoeg hetzelfde zijn als de standaard variant, maar stukken goedkoper op jaarbasis. De afgelopen jaren was er veel kritiek op de tweelingpolis omdat ze vergelijkbaar zijn met de ‘normale’ basisverzekering. Doordat de overheid minder vergoeding geeft voor de tweelingpolis, is het prijsverschil tussen de goedkopere polissen en de duurdere polissen wel verkleind. Toch is er nog steeds een groot verschil te zien. De goedkopere polis is gemiddeld 128 per maand, terwijl de duurdere polissen gemiddeld 140 per maand kosten.

Collectiviteitskorting verdwijnt in 2023

De collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt in 2023. Voor mensen die afgelopen jaren een collectiviteitskorting hadden, zal de stijging nog hoger zijn.Gemiddeld zo’n €14 per maand alleen al op de basisverzekering. Op dit moment heeft 60% van alle verzekerden in Nederland een collectiviteitskorting.

Verzekerden kunnen wel nog gebruik maken van een collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten. Denk hierbij aan een korting op de tandartsverzekering of fysiotherapie.

Zorgverzekering 2023 afsluiten

Via onze zorgverzekering vergelijken pagina kan je binnen enkele minuten de zorgverzekering 2023 kiezen die voldoet aan al je wensen. Heb je vragen over een bepaalde verzekering? Neem dan contact op met onze zorgexperts.

Laatste update op 17 november 2022 – 10:17 door Fabian Clemens.

Reacties op “Zorgkiezer in AD: goedkopere polissen die flink duurder worden

 1. Toch heel apart dat onze overheid in deze dure inflatoire tijden eraan meewerkt om de ziektekostenpolissen nóg duurder te maken: de collectiviteit verdwijnt en de budgetpolissen stijgen harder. Wat wil de overheid nu precies? Ons aan de bedelstaf brengen en kapot maken of is de overheid om de eigen burgers te helpen. Ik heb het idee dat het plan is om alles kapot te maken… Vaarwel Nederland!

 2. Beste mensen,

  er zit een denkfout in jullie verhaallijn, namelijk dat zogenaamd de meest gezonde mensen voor de laagste zorgverzekering zouden kiezen en dat het daardoor redelijk zou zijn om dit verschil in premie gelijk te trekken. Laat het onderzoek zien waaruit jullie stelling tot publicatie heeft geleid.

  Tevens betekent deze verhoging dat er bij de zorgverzekeringen miljarden € extra in het laadje terecht komen. Ga jullie adviezen pas geloofwaardig vinden als jullie van alle verzekeraars ook hun exploitatiebegroting openbaren, vergelijken, als je wilt.

  Op een integere toekomst,

  Jürgens Redczus

 3. Ik kan nog niet kiezen voor een verzeke raar omdat jullie de verzekeraars die de contracten met ziekenhuizen nog n et afgerond hebben niet vergelijken.

  1. Ik kan nog niet kiezen voor een verzekeraar omdat jullie de verzekeraars die de contracten met ziekenhuizen nog niet afgerond hebben niet genoeg achter de broek aan zitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344