Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Laatste dag om over te stappen van zorgverzekering

Overstappen 31 januari

Het is vandaag 31 januari en dat betekent dat het de laatste dag is om over te stappen van zorgverzekering.  Waarom wachten mensen tot het laatste moment en hoe kies je een zorgverzekering? Wij leggen het uit in dit artikel.

Alleen overstap mogelijk als je oude zorgverzekering al hebt opgezegd

Het is goed om te weten dat je in januari alleen kan overstappen als jij je oude zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd. Hoewel het maar een kleine groep is die dit doet, kan het wel voordelen bieden. Zo is er in januari vaak meer bekend zoals welke ziekenhuizen een contract hebben met een bepaalde verzekeraar. Ook heb je langer de tijd om te kiezen of je bijvoorbeeld fysiotherapie in je pakket wil of een tandartsverzekering wil afsluiten. 

Er zijn er paar uitzonderingen waarbij je nog wel tussentijds kan overstappen van zorgverzekering.

Hoe kies je een zorgverzekering?

Het is belangrijk om de verzekeringen te vergelijken om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij je past, maar hoe doe je dat? Dit gaat gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Zo vul je je gegevens en je wensen in en de tool geeft een top 3 met zorgverzekeringen die het beste bij je passen. Omdat jouw wensen anders zijn dan die van iemand anders, krijgen jullie ook allebei een andere top 3 getoond. Wanneer je via Zorgkiezer.nl overstapt, krijg je ook nog eens een gratis elektrische tandenborstel erbij.

Wat gebeurt er als je oude verzekering hebt opgezegd, maar geen nieuwe hebt aangevraagd?

Als je in januari geen nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd, dan ben je onverzekerd. Het is verplicht om tenminste een basisverzekering te hebben. Als je na drie maanden geen verzekering hebt, krijg je een bericht van het CAK om alsnog je zorgverzekering in orde te maken. Doe je dat niet binnen drie maanden, dan krijg je een boete. Je krijgt dan opnieuw drie maanden de tijd om je zorgverzekering aan te vragen. Regel je dit niet, dan krijg je opnieuw een boete en wordt er door het CAK voor jou een zorgverzekering aangevraagd. Dit is tegen een hoger tarief dan een reguliere zorgverzekering. Je zit vervolgens een jaar vast aan deze duurdere zorgverzekering en de kosten hiervoor worden rechtstreeks met jouw loon of uitkering verrekend. Je betaalt niet met terugwerkende kracht voor je zorgverzekering. Heb je in de periode waarin je geen verzekering had wel medische zorg gebruikt, dan betaal je die kosten zelf.

Wil je meer weten over het kiezen van een zorgverzekering? Bekijk dan onze website waar je alles leest over vergoedingen, verschillen tussen zorgverzekeraars en de zorgpremies.

Laatste update op 1 februari 2023 – 15:41 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344