Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Leeftijd van invloed op je zorgpremie: waarom is dat zo?

waarom leeftijd van invloed zorgpremie

Laatste update op 19 december 2022 – 13:32 door Fabian Clemens.

Hoewel we in Nederland een solidair zorgstelsel hebben, betalen oudere mensen vaak wel meer voor hun zorgverzekering.  Dit kan komen door een hoger eigen risico, ouderen minder flexibiliteit hebben en ook vaak meer aanvullende verzekeringen afsluiten. Wij geven in dit artikel er meer uitleg over.

Hoger eigen risico 

De hoogte van je zorgverzekeringspremie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder je leeftijd. Dit komt omdat de kans op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen toeneemt naarmate je ouder wordt. Bijvoorbeeld, hart- en vaatziekten, diabetes en dat je spieren minder goed werken waardoor je meer fysiotherapie nodig hebt. Als gevolg hiervan kan het zijn dat oudere mensen meer medische zorg nodig hebben en daarom ook hogere premies betalen voor hun zorgverzekering. Wanneer je verwacht dat je veel medische kosten gaat maken, kies je voor een lager eigen risico. Hierdoor ben je uiteindelijk goedkoper uit. Door een lager eigen risico, betaal je echter wel meer premie per maand. 

Ouderen hebben vaak minder flexibiliteit

Eén van de belangrijkste redenen is dat ouderen vaak specifieke medische behoeften hebben die niet door alle zorgverzekeraars worden gedekt. Dit kan betekenen dat ouderen beperkt zijn in hun keuze van zorgverzekeringen omdat ze specifieke zorg nodig hebben die niet door alle verzekeraars wordt gedekt.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat ouderen al lange tijd bij dezelfde zorgverzekeraar zijn verzekerd en daarom geen wijzigingen meer kunnen aanbrengen in hun verzekering. Dit kan betekenen dat ze minder flexibiliteit hebben bij het kiezen van een zorgverzekering omdat ze vastzitten aan de verzekeraar waarbij ze al lange tijd verzekerd zijn.

Ten slotte kan het ook zo zijn dat ouderen simpelweg niet op de hoogte zijn van hun opties bij het kiezen van een zorgverzekering. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder flexibiliteit hebben bij het kiezen van een zorgverzekering omdat ze niet weten welke verzekeringen beschikbaar zijn en welke dekkingen ze bieden.

Ouderen hebben vaak meer aanvullende verzekeringen

Ouderen hebben vaak meer aanvullende verzekeringen omdat hun gezondheid vaak minder goed is dan die van jongere mensen. Dit betekent dat ze vaker naar de dokter gaan en medicijnen gebruiken, wat kan leiden tot hogere kosten. Aanvullende verzekeringen kunnen deze kosten dekken, zodat ouderen niet te veel hoeven te betalen voor hun gezondheidszorg. Aanvullende verzekeringen kunnen ook extra diensten of voordelen bieden, zoals thuiszorg of fysiotherapie, die voor ouderen speciaal van belang kunnen zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344