Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Maximaal eigen risico per behandeling naar 150 euro per behandeling in 2025

eigen risico 2025

Laatste update op 20 januari 2023 – 11:24 door Fabian Clemens.

Het kabinet heeft besloten om de regels omtrent het eigen risico aan te passen. Hierdoor hoef je niet in een keer je gehele eigen risico te betalen voor een behandeling. Het doel hiervan is om het eigen risico betaalbaarder te maken. Wij geven in dit artikel meer uitleg hierover.

Huidige situatie

In Nederland ben je verplicht een zorgverzekering te kiezen waarbij je een verplicht eigen risico hebt van 385 euro. Wanneer je een rekening krijgt van een behandeling bij een zorgverlener, betaal je in bijna alle gevallen eerst je eigen risico. Wanneer een rekening krijgt van 1500 euro en je hebt gekozen voor een eigen risico van 885 euro, moet je zelf 885 euro betalen. Dit gaat per 2025 dus veranderen.

Toegang tot zorg verlagen

Door het maximale bedrag per behandeling te verlagen, verwacht het kabinet dat mensen een minder hoge drempel hebben om naar een zorgverlener te gaan. Zo gaat de overheid er vanuit dat mensen niet in een keer hun volledige eigen risico willen betalen. Een bedrag tussen de 385 tot 885 euro is voor veel mensen een flink bedrag. Door het bedrag per behandeling te verlagen naar 150 euro per behandeling, kan de drempel worden weggenomen.

Bewuster omgaan met kiezen zorgverlener

Een andere reden waarom het kabinet een wijziging wil aanbrengen aan het eigen risico, is dat mensen hierdoor bewuster omgaan met de zorg. Wanneer mensen bij hun eerste behandeling in het jaar direct al hun eigen risico opmaken, zullen ze sneller naar een nieuwe zorgverlener gaan, omdat ze hier toch niet voor hoeven te betalen. In de nieuw situatie ga je dus per behandeling een deel van je eigen risico betalen. Het kabinet denkt dat mensen dan bewuster gaan nadenken over het wel/niet naar een zorgverlener gaan.

Andere maatregelen om de zorg betaalbaar te houden

Daarnaast gaat het kabinet nog meer maatregelen treffen om de zorg betaalbaar te houden. Zo blijft het verplichte eigen risico van 385 euro bevroren tot 2026. De mensen die veel zorgkosten hebben en altijd hun eigen risico opmaken, zijn daardoor dus per jaar minder geld kwijt. Ook blijft het maximumbedrag van de eigen bijdrage voor geneesmiddelen gelijk tot 2026. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344