Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Peter Ruys in Kassa: ‘Gemeentepolis is lang niet voor iedereen voordelig’

Kassa

Steeds meer mensen maken gebruik van een zorgverzekering via de gemeente. Je kunt bij de gemeente een gemeentepolis aanvragen als je een laag inkomen hebt. De gemeente wil de zorg voor iedereen betaalbaar houden om zelf een bijdrage te doen of het pakket goedkoper aan te bieden.  Bij de meeste gemeentes kun je kiezen uit verschillende pakketten. Bij sommige gemeentes is ook het eigen risico meeverzekerd. Klinkt erg aantrekkelijk. Toch ben je niet altijd voordeliger uit met een gemeentepolis. ZorgKiezer.nl heeft dit uitgezocht en Peter Ruys gaf afgelopen zaterdag 9 december toelichting bij Kassa.

Kassa

Kassa niet gezien?

Heb jij Kassa gemist afgelopen zaterdag? Wij hebben de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet. De gemeentepolis is namelijk niet voor iedereen voordelig. Maar hoe komt dit?

ZorgKiezer.nl heeft de grootste 30 gemeenten naast elkaar gelegd. Er zijn grote verschillen te zien tussen de gemeenten op vier verschillende punten:

 • De korting die de gemeente heeft geregeld bij de verzekeraar op de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

De kortingen worden bepaald door het contract dat de gemeente heeft met de zorgverzekeraars.

 • De bijdrage die de gemeente doet om de verzekering zo goedkoop mogelijk te houden.

De gemeente Utrecht betaalt bijvoorbeeld 9 euro mee aan de gemeentepolis. Terwijl Leiden 28,56 euro meebetaalt. De bijdrage die de gemeente doet bepalen zij zelf.

 • De dekking van het pakket

De ene gemeente kan een dekking bieden met bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen en 250 euro tanddekking. Andere gemeente bieden bijvoorbeeld 12 behandelingen fysio aan. Opvallend is dat in de onderzochte gemeenten vaak bleek dat de goedkoopste opties met tand en fysio vaak vrij ruime verzekeringen waren, waar doorgaans meer dan de standaard van 9 fysiotherapiebehandelingen en 250 euro tanddekking werd verzekerd.

 • De vraag of het eigen risico is meeverzekerd of niet.

Een gemeente kiest er zelf voor of het eigen risico meeverzekerd wordt. Dit betekent niet dat je je eigen risico niet betaalt, maar je eigen risico wordt verdeeld over de maandelijkse premie. Als je jouw eigen risico nauwelijks gebruikt dan ben je dus sowieso al niet goedkoper uit met een gemeentepolis.

Je kunt er ook voor kiezen om voor een normale verzekering je eigen risico gespreid te betalen.

Voorbeeld

Waar de ene gemeente flink bijdraagt om de polis zo goedkoop mogelijk aan te bieden, legt de andere gemeente nauwelijks iets bij. Daardoor kan bijvoorbeeld de volgende situatie ontstaan:

Stad Utrecht Leiden
Netto Premie €125,63 €104,60
Verzekeraar Zorg & Zekerheid Zorg & Zekerheid
Fysio behandelingen (aantal) 9 20
Tandartsdekking €250,00 €230,00
Gemeentelijke bijdrage €9,00 €28,56
Korting verzekeraar €4,02 €15,39
Verschil per jaar €252,36

Bekijk hier meer voorbeelden.

Voor wie is de gemeentepolis verstandig?

In elk geval is het belangrijk om te bedenken welke zorg je nodig hebt dit jaar.

Ik gebruik weinig zorg

Gebruik je weinig zorg? Dus verwacht je slechts een aantal keer per jaar naar de huisarts te gaan en voel je je verder gezond? Dan is de gemeentepolis meestal geen goed idee. Via de gemeenten krijg je alleen een polis met aanvullende dekking en dus betaal je wat meer dan je voor slechts alleen een basisverzekering zou betalen.

Ik gebruik een beetje zorg

Heb je, zoals veel Nederlanders slechts een ‘klein beetje’ tandartsdekking en fysiotherapie nodig? Ook dan is het goed om je te oriënteren op andere opties. Een gemeentepolis dekt namelijk veel zorg. Als je slechts een klein beetje zorg nodig hebt ben je in veel gevallen alsnog duurder uit. Check dus goed wat je nodig hebt en vergelijk.

Ik gebruik veel zorg én heb een beperkt inkomen

Maak je veel gebruik van zorg én heb je een beperkt inkomen? Dan kan de gemeentepolis wel voordelig zijn voor jou. De premie ligt dan namelijk meestal lager dan bij een normale verzekering.

Staar je dus niet blind op het aanbod van de gemeente. In veel gevallen pakt een normale zorgverzekering goedkoper uit. Zorgverzekeraars bieden op sommige normale verzekeringen ook kortingen. Vergelijk het aanbod van jouw gemeente dus goed met het aanbod van alle verzekeraars.

Bekijk hier het hele fragment

 

Laatste update op 26 juli 2023 – 11:18 door Fabian Clemens.

Reacties op “Peter Ruys in Kassa: ‘Gemeentepolis is lang niet voor iedereen voordelig’

 1. Goedemiddag Nadia,
  Een mooi stukje journalistiek over een erg lastig onderwerp.
  Wat ik eigelijk nog wel erg mis is één ding:
  Stel je bent al een paar jaar werkeloos. Je sluit de verzekering af op de hoogte van je WW uitkering, in januari.
  Het is mei van dat jaar en een werkgever belt jouw om je in dienst te nemen. Prima!!
  Maar….. dat betekend dan wel dat je per 01-06 uit de minima verzekering bij de Gemeente gezet word, samen met je partner en dan wordt je dus een andere/lees duurdere verzekering aangeboden.
  Hoeveel scheelt dat niet in de premie? Om maar te zwijgen van de armoedeval als je redelijk veel subsidie en toeslagen ontvangt.

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor het compliment en een goede vraag!
   Voor een gemeentepolis geldt dat als uw inkomen in de loop van het jaar hoger uitvalt dan de toelatingsgrens (doordat je weer inkomen uit loon hebt) je met ingang van het nieuwe jaar niet meer in aanmerking komt voor een gemeentepolis. Gedurende dit hele jaar ben je dus nog verzekerd via de Gemeentepolis. Je kunt dan vanaf eind van het jaar kijken naar een andere zorgverzekering die bij je past. Dit hoeft niet altijd een duurdere verzekering te zijn. Hoeveel het scheelt in premie ligt helemaal af van de premie die je nu betaalt voor de gemeentepolis en de premie die je betaalt voor een reguliere zorgverzekering. Misschien heb je voor de gemeentepolis altijd een stuk meer betaald voor zorg die je niet nodig hebt. Het kan dus zelfs dat je goedkoper uit bent met een reguliere zorgverzekering.

   Heb ik je vraag hiermee beantwoord?

   Vriendelijke groet,
   Nadia

 2. Goedendag, ik wil graag opmerken dat ik de Gemeentepolis, die bedoeld is voor de mensen aan de rand van onze samenleving, schandalig duur vind!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344