Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Recept van de huisarts moet genoeg zijn voor vergoeding

Een recept geschreven door een huisarts is een medische verklaring en dat moet voldoende zijn voor verzekeraars om een vergoeding te geven. De Landelijke Huisartsen Vereniging adviseert haar leden dan ook om te stoppen met het invullen van formulieren voor medicijnen die niet in onder het preferentiebeleid vallen.

Afspraak tussen arts en patiënt

Een patiënt die bij de huisarts een recept krijg, moet hij dit ook gewoon bij de apotheek kunnen afhalen. Dit is echter niet altijd het geval. Apothekers geven vaak een generiek medicijn met dezelfde werkzame stoffen. Dit om kosten te besparen ondanks wat het recept zegt.  Apothekers moeten het geld dat zij teveel uitgeven zelf betalen en krijgen dit niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zij hebben er baat bij om niet teveel dure medicijnen aan patiënten mee te geven. Patiënten kunnen hier niet veel tegen doen en zijn hier de dupe van.

Afspraken met zorgverzekeraars

Bij het uitschrijven van een recept maakt een huisarts de afweging tussen het individuele en maatschappelijke belang. De vergoeding van het medicijn ligt aan de zorgverzekering van de patiënt. Zorgverzekeraars hebben afspraken met huisartsen en apothekers over de verbetering van de doelmatigheid van de medicijnen. Toch bepaalt de huisarts welk medicijn geschikt is voor de patiënt en in mindere mate de apotheek.

Heb jij wel eens een andere versie van  jouw medicijn gekregen bij de apotheek? Wat vind jij, kan dat zomaar?

Laatste update op 27 mei 2013 – 17:08 door Claire Langenhoff.

Reactie op “Recept van de huisarts moet genoeg zijn voor vergoeding

  1. Volgens mij moet de patient centraal staan. Iedereen is verschillend en kan wel/niet tegen een bepaald medicijn. Als je ziek wordt van een medicijn (bijwerkingen) en niet van een medicijn dat niet in het pakket zit. Dan moet je daar zelf 50% van betalen. Dat kan toch niet. De arts dient om medische redenen een medicijn voor te schrijven waar je beter van wordt. Dat is het goedkoopste voor ons allemaal, omdat je dan snel weer beter bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344