Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kan ik tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Je kunt in principe één keer per jaar overstappen tussen half november en 31 december. Als je zelf je zorgverzekering hebt opgezegd, kun je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Tussentijds overstappen van zorgverzekering kan alleen als je voldoet aan één van de uitzonderingen. Wij leggen je uit wanneer dit mogelijk is en hoe dit in zijn werk gaat.

Tussentijds overstappen

1. Je bent 18 jaar geworden

Als je nog geen 18 bent, hoef je nog geen premie te betalen. In de meeste gevallen ben je dan meeverzekerd via de polis van één van je ouders. Als je 18 wordt, ben je verplicht om zelf een polis af te sluiten. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld in juni 18 jaar wordt, je vanaf 1 juli een eigen basis zorgverzekering moet laten ingaan. Je kan ervoor kiezen om een aanvullend pakket af te sluiten bij de basisverzekering, maar dat is niet verplicht. Blijven zitten bij je huidige verzekeraar en daar het lopende pakket aanpassen kan ook, maar tussentijds overstappen is in dit geval mogelijk.

2. Je komt uit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering

Als je in Nederland woont en/of werkt ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Wanneer je een tijd in het buitenland hebt gewoond, heb je wellicht geen Nederlandse zorgverzekering meer. Als je terug naar Nederland komt, ben je verplicht om (weer) een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je in Nederland komt werken. Op het moment dat je staat ingeschreven bij de gemeente moet je binnen vier maanden een zorgverzekering afsluiten. Wanneer je dit niet op tijd doet, ben je onverzekerd. In dat geval loop je het risico om een boete te krijgen.

3. Je gaat scheiden

Als je samen met je ex-partner op één polis staat en gaat scheiden, kan je de polis laten splitsen. De verzekeringnemer blijft bij de huidige verzekeringsmaatschappij verzekerd. De meeverzekerde kan dan een nieuwe polis afsluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij of een nieuwe polis afsluiten bij een andere zorgverzekeraar en op die manier tussentijds overstappen.

4. Het zorgcollectief waar je bij verzekerd bent, wordt beëindigd

Ben je via je werkgever bij een collectief verzekerd, maar ga je bij een nieuwe werkgever aan de slag? Dan kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Als je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering aanbiedt, kun je overstappen naar deze nieuwe collectieve verzekering. Wanneer je ontslagen wordt of wanneer je contract niet verlengd wordt, bieden sommige collectieve zorgverzekeraars een alternatieve zorgverzekering aan. Hierbij blijven de polisvoorwaarden hetzelfde, maar vervalt het collectieve voordeel.

5. Je komt uit een militair dienstverband

Als je een militair dienstverband hebt, ben je verzekerd via de collectieve zorgverzekering van Defensie. Wanneer je militair dienstverband wordt beëindigd, ben je dus niet meer verzekerd via deze collectieve verzekering. Je bent dan verplicht om binnen vier maanden na het beëindigen van je dienstverband een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

6. Je zorgverzekeraar wijzigt tussentijds de voorwaarden van de zorgverzekering

Wanneer je zorgverzekeraar de voorwaarden van de zorgverzekering halverwege het jaar verandert en dit nadelige gevolgen voor jou als verzekerde heeft, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering. Je kunt dan overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar of bij je huidige verzekeraar blijven en kiezen voor een ander pakket. Het tussentijds wijzgingen van de voorwaarden gebeurt in de praktijk eigenlijk nooit.

7. Je komt uit detentie

Hierbij werkt het iets anders dan de andere uitzonderingen waarbij je tussentijds kan overstappen. Als je in de gevangenis zit wordt jouw zorgverzekering opgeschort. Dat betekent dat je niet voor je zorgverzekering hoeft te betalen. Je bent dan verzekerd voor zorg via een collectieve zorgverzekering van de Rijksoverheid. Als je vrij komt kan je niet naar een andere zorgverzekeraar overstappen, maar moet je wel je tijdelijk stopgezette zorgverzekering opnieuw laten ingaan.

Tussentijds Overstappen van zorgverzekering

Wanneer één van bovengenoemde situaties op jou van toepassing is, kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering. Let er op dat je hierbij zelf je oude zorgverzekering moet opzeggen. In sommige situaties kan je wel nog een tussentijdse wijziging doen aan je bestaande zorgverzekering.
Op ZorgKiezer.nl vergelijk je alle zorgverzekeraars op basis van jouw eigen zorgwensen en voorkeuren. Een zorgverzekeraar moet je altijd accepteren voor de basisverzekering. Dit betekent dat een zorgverzekeraar jou niet mag weigeren, omdat je tussentijds overstapt van zorgverzekering met een geldige reden.

Jaarlijkse overstapperiode

Eind van het jaar mag iedereen weer overstappen van zorgverzekeraar. Op ZorgKiezer.nl houden we je graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de zorgverzekering. Wil je direct op de hoogte zijn van alles over de zorgverzekering? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Laatste update op 1 februari 2023 – 15:55 door Claire Langenhoff.

Reacties op “Kan ik tussentijds overstappen van zorgverzekering?

 1. BIJ OVERSTAP WENS;IK BEN ONTEVREDEN OVER DE LOPENDE VERZEKERING EN WIL WEG BIJ DEZE VERZEKERAAR.
  DIT IS EEN BIJZONDER REDEN DIE NIET TE VINDEN IS OP INTERNET.

  MEN SPREEKT VAN OVERSTAPPEN “KAN KOSTEN MET ZICH MEE BRENGEN”; WAT ZIJN DAT VOOR KOSTEN.?
  GAARNE UW ANTWOORD.

  1. Beste A van Kuijk,

   Wanneer je de huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari kun je nog tot 31 januari overstappen.
   Als je ontevreden bent, omdat zij tussentijds de voorwaarden hebben veranderd dan wordt er een uitzondering gemaakt. http://blog.zorgkiezer.nl/aanvullende-verzekering/kun-2018-zorgverzekering-tussentijds-wijzigen/

   Overstappen kost geen extra geld. Je kunt er juist mee besparen als je minder premie wilt gaan betalen. Als je wilt overstappen, omdat je meer zorg nodig hebt dan kun je overstappen naar een duurdere verzekering.

   Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Groetjes,
   Nadia

 2. Hallo
  Ik wil graag overstappen wand mijn verzekering doed dingen niet terug boeken als ik wat indien . Terwijl ze zelf zeggen dat je het altijd terug krijgt . Nu wil ik over gaan naar waar mijn partner zit kan dit nu nog ?? Alvast bedankt

  Mvg marieke

  1. Beste Marieke,

   Wat vervelend dat je een nare ervaring hebt met jouw huidige zorgverzekeraar.
   Als jouw zorgverzekeraar de voorwaarden heeft gewijzigd en je bent op basis daarvan ontevreden kun je opzeggen en overstappen. De wijziging van de voorwaarden moet de zorgverzekeraar dan met jou hebben gecommuniceerd.
   Is dit niet het geval? Dan kun je het beste even contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en er met hun uitkomen waarom je iets wel of niet terugkrijgt.

   Je kunt jouw zorgverzekering opzeggen vanaf half november tot 31 december. Daarna heb je de tijd tot 31 januari om een nieuwe te kiezen.

   Vriendelijke groet,
   Nadia

 3. Hallo,

  I wil mijn verzekering upgraden omdat ik door een ongeluk nu fysio nodig heb maar deze zegt dat dit alleen aan het eind van het jaar kan. Kan ik in dit geval wel naar een andere zorgverzekeraar overstappen?
  Ad

  1. Hoi Ad,

   Het is helaas niet mogelijk om tussentijds de zorgverzekering te wijzigen of om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan inderdaad aan het einde van het jaar weer. Vanaf half november worden de nieuwe pakketten en premies bekend gemaakt. Wij helpen graag tegen die tijd met het wijzigen of overstappen van de zorgverzekering.

   Vriendelijke groet,
   Claire

 4. Hallo,
  Ik ben van baan veranderd en door de collectiviteit wil ik van verzekering wisselen.
  Wat gebeurt met het (reeds betaalde) eigen risico?

  Vr gr, Martin

 5. Hallo,

  Ik ga op 1 juli met pensioen en dan stopt mijn collectieve zorgverzekering via de werkgever.
  Ben ik verplicht om bij dezelfde verzekeraar een eigen polis af te sluiten of kan ik over naar een andere?
  Waarom vindt ik hierover zo weinig info op internet? Gaan volgens mij elk jaar een hoop mensen met pensioen.
  Groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344