Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Veelgestelde vragen zorgstelsel 2014

Laatste update op 3 november 2012 – 11:40 door Wim Vis.

Vanaf 2014 komt er een inkomensafhankelijke zorgpremie voor de zorgverzekering. Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen betreft dit nieuwe zorgstelsel.

Hoe hoog wordt de zorgpremie in 2014?

Met het nieuwe zorgstelsel verandert er veel in 2014. Zo wordt de zorgpremie inkomensafhankelijk. Hoeveel ga je dan betalen?

De nieuwe zorgpremie bestaat uit drie delen.

 • De nominale premie: Dit is ongeveer 255 euro die je betaalt aan de zorgverzekeraar per jaar.
 • De inkomensafhankelijke premie: Deze premie wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon tot een maximum van twee keer modaal inkomen. Hierover betaal je een tarief van 11,1 procent per persoon.
 • Werkgeversbijdrage: Ook de werkgever betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage over jouw inkomen aan zorg.

hoe hoog is het eigen risico in 2014?

Het eigen risico wordt in 2014 ook inkomensafhankelijk. Er is dus geen vast bedrag meer voor het verplicht eigen risico in 2014. Het eigen risico wordt verdeeld over drie inkomensgroepen met ieder een eigen bedrag. Voor inkomens tot €14.000 is het eigen risico in 2014 €180. Tussen de €14.000 en €31.000 euro betaal je €350 euro risico. Boven de €31.000 euro, wordt het eigen risico €595.

 

Betaal je zorgpremie voor je kinderen in 2014?

Op dit moment is er nog niks bekend over een premie voor minderjarige kinderen. Nu hoef je geen premie te betalen voor kinderen onder de 18 jaar voor de basis zorgverzekering. Zij zijn gratis mee verzekerd bij één van de ouders.

Het kan zijn dat kinderen gratis mee verzekerd blijven in 2014.

Weet de zorgverzekeraar dan mijn inkomen?

Nee, zorgverzekeraars mogen geen gegevens over het inkomen bewaren. Zij kunnen dus niet zelf de inkomensafhankelijke premie bepalen. De belastingdienst gaat dit samen met de verzekeraars uitvoeren.

Krijg ik nog zorgtoeslag in 2014?

Nee, de zorgtoeslag wordt afgeschaft en vervangen met een inkomensafhankelijke zorgpremie. Je betaalt dus een bedrag dat bepaald wordt aan de hand van het bruto jaarinkomen per persoon.
In 2013 kan je wel nog aanspraak maken op zorgtoeslag.

Zijn kinderen ook in 2014 gratis meeverzekerd?

Ja, de kans is groot dat je ook in 2014 geen premie hoeft te betalen voor kinderen onder de 18 jaar oud. Dit jaar en komend jaar zijn zij nog gratis meeverzekerd. In de plannen voor zorgstelsel 2014 wordt niet gezegd dat dit gaat veranderen.

Hoe hoog is mijn zorgpremie in 2013?

In 2013 blijft het zorgstelsel nog net zoals dit jaar. Dat betekent dat je ook dit jaar weer kunt overstappen van zorgverzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken is heel eenvoudig en kan je zo een besparing van honderden euro’s opleveren.

 

Reacties op “Veelgestelde vragen zorgstelsel 2014

 1. Hallo mijn inkomen is58000 ,volgens de berekeningen zou ik bijna 230 per maand moeten betalen.Mijn vrouw heeft geen inkomen wat moet die dan per maand gaan betalen?
  Alvast bedankt voor de reactie.

  1. Ton vd Berg,
   Wij verwachten dat jouw vrouw maar 21,25 euro aan nominale premie hoeft te betalen per maand, omdat zij geen inkomen heeft. Er wordt waarschijnlijk gekeken naar het inkomen per persoon en niet naar inkomen per gezin. Er is nu nog enige onduidelijkheid over hoe dit berekend gaat worden.

   1. Iemand die geen inkomen heeft, hoeft naar verwachting maar € 21,15 nominale premie te betalen. Hoe zit dat met studenten? Wordt de studiefinanciering gezien als inkomen? Ook als dit een lening is die t.z.t. moet worden tegrugbetaald? En tot welk bedrag mogen studenten bijverdienen zonder bij te hoeven betalen?

 2. als de premie via de belastingen vanaf 2014 geint gaat worden, wordt deze dan aftrekbaar ? of wordt deze over het netto inkomen belast ?

 3. In het programma om de zorgkosten te bepalen wordt uigegaan van mensen onder de Aow leeftijd.Gepensioneerden hebben mindere of geen heffingskortingen en wekgeversbijdragen

 4. Gepensioneerden: Als ik het begrijp moeten gepensioneerden separaat een opgave doen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie?
  Indien niet het geval is wordt de zorg een molensteen om de nek van gepensioneerden.

 5. We betalen nu toch ook al een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Voor 2012
  een percentage van 5% tot een maximum van € 50064. Dit wordt op mijn pensioen ingehouden en niet vergoed door pensioenfonds/werkgever. Hier hoor ik niets over in de discussie. Volgens mijn bestaat de inkomensafhankelijke zorgpremie dus al. Hoe komt dat uit in de berekeningen?

 6. Mijn excuses: ik heb niet goed naar het rekenprogramma van deze site gekeken. Ik heb nu een wat beter beeld van wat mij eventueel te wachten staat t.a.v. de zorgpremie in 2014. Nogmaals: mijn excuses.

 7. Wij hebben samen aow en ik een pensioen erbij.
  Ook heb ik extra inkomsten waar moet ik die invullen?of tellen die niet mee?

  Met vriendelijke groet,

  Simon.

 8. wordt de z.g. partnertoeslag in de aow gezien als inkomen van de 65+er of als inkomen van de partner 65-?
  Indien beide 65+, dan is totale aow gedeeld door 2 ieders inkomen?

 9. In jullie vergelijking wordt uitgegaan van loondienst, ZZP, AOW en bijstand. Maar ik kan niets vinden over WIA/WAO. Het probleem is dat WAO/WIA gerechtigden de volle mep belasting betalen maar geen aftrekposten hebben voor werkenden. Mijns inziens maakt dit een behoorlijk verschil in de door jullie gegeven voorbeelden. Gaarne jullie reactie.

 10. Als ZZP er betaal ik dit jaar ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage ZVW .[ 5,65 % v/h inkomen ]
  Dit zie ik niet terug in de berekening !

 11. Ik zit in de WAO, Ik krijg dus niet de voorgestelde korting van Rutte van 500 euro voor mensen die kunnen werken. Geld de door u gehanteerde berekening ook in mijn situatie???

 12. Moet er in de rekenmodule rekening gehouden met een parttimefactor, of moet ik het loon zelf herleiden naar 100% ivm het min. loon? Bruto 15.000 (40%) = 37.500 (100%).

 13. Ik betaal nu 71,25 premie per maand. Ik kies bewust voor een hoog eigen risico. Met mijn inkomen ontvang ik de maximale zorgtoeslag van EUR 69,- per maand. Ik ga in 2014 minimaal EUR 21,25 per maand aan premie betalen. Daarmee ga ik er dus EUR 19,- of 890% op achteruit. Dat is toch niet de bedoeling?
  Is de grondslag voor de berkenening het fiscale inkomen of het bruto jaarinkomen?

 14. Het vreemdste is nog dat er geaadn wordt of er iets wezenlijks verandert nu de no-claim wordt veranderd in een eigen risico. Het is misschien voortaan iets gemakkelijker uit te leggen, maar ik voorspel dat ook dit eigen risico niet lang zal bestaan. Een verplicht eigen risico hoort niet thuis in een systeem dat pretendeert, een vrije markt te creebren. En een eigen risico hoort niet thuis in een zorgstelsel. Dat laatste ontdekken ze telkens weer in Den Haag, maar een paar jaar later proberen ze het toch weer opnieuw. Ezels zouden zoiets nooit doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344