Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zo kun je besparen op je zorgverzekering in 2023

besparen

Laatste update op 8 december 2022 – 16:37 door Fabian Clemens.

Steeds meer zaken worden duurder in Nederland. Iedereen heeft te maken met stijgende kosten voor huur, hypotheek boodschappen, energie en de zorgverzekering. Want ook zorg wordt er niet goedkoper op. Bij sommige verzekeraars stijgen de premies met wel 17 euro per maand. Ook verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Toch kun je zelf toch iets doen om flink te besparen op je zorgverzekering. Het heeft even wat aandacht nodig, maar de moeite loont. Met onze tips kun je je verzekeren op de manier die voor jou het meest voordelig is.

Tip vooraf: bespaar alleen op een manier die echt bij je past

Het lijkt een open deur, maar kan soms lastig zijn: besparen op een manier die voor jou handig is. Dat kan betekenen dat een naturapolis of een hoog eigen risico niet bij je past. Een andere manier om te besparen werkt voor jou misschien veel beter. Belangrijk is in elk geval dat je de juiste zorg krijgt op het moment dat jij die nodig hebt.

Verzeker gezinsleden apart en spaar geld uit

Gezinsleden apart verzekeren klinkt op het eerste gezicht niet direct praktisch of goedkoop. Veel gezinnen vinden het prettig om het hele gezin onder te brengen bij één verzekeraar. Dit is overzichtelijk, omdat de kosten voor het hele gezin worden afgeschreven middels één maandelijkse incasso. Toch kan het juist voordelig zijn om gezinsleden apart te verzekeren. Lees hieronder waarom en kijk of dit voor jouw huishouden goedkoper is.

Zorgbehoefte van volwassenen in het gezin

We vergeten weleens dat een zorgverzekering is afgestemd op je persoonlijke zorgbehoefte. In hetzelfde huishouden kan de zorgbehoefte per persoon flink uiteenlopen. Deze zaken kunnen je partner en jij apart vergelijken voor een voordelige keuze:
Fysiotherapie
Tandarts
Andere aanvullende verzekeringen
Het is dus niet voordelig om allebei dezelfde aanvullende verzekering af te sluiten als de één extra fysiotherapie nodig heeft, en de ander waarschijnlijk tandartskosten maakt. Tip: meer weten over fysiotherapie en de zorgverzekering in 2023? In ons artikel over fysiotherapie in 2023 vind je handige informatie!

Je kind slim meeverzekeren

Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen premie te betalen voor de basis – en aanvullende verzekering. Ze zijn gratis meeverzekerd met één van de ouders. Bekijk hier wie van de ouders de meest ruime dekking heeft, of de dekking waar het kind het meest aan heeft. Verzeker het kind met deze ouder mee.

Kijk kritisch naar aanvullende zorg om te besparen

Wist je dat veel mensen een aanvullende verzekering afsluiten die ze eigenlijk niet nodig hebben? Het is inderdaad niet goed om onvoldoende verzekerd te zijn. Een te uitgebreide verzekering is echter ook niet handig: je maakt dan kosten voor iets dat je niet afneemt. Zonde! Voor passende aanvullende zorg kun je het volgende overzicht maken:

Type zorg Hoeveel heb ik nodig in 2023? De kosten bij zelf betalen
Tandheelkundig 2 x controle à € 55,00 € 110,00
Fysiotherapie 6 behandelingen à € 35,00 € 210,00
Orthodontie kind Laatste jaar beugel € 1000,00
Anticonceptie (pil) 1 jaar pil: € 30 – € 40,00 € 30 – € 40,00

 

Na het in kaart brengen van deze kosten bekijk je hoeveel een aanvullende zorgverzekering voor jouw type zorg kost per jaar. Als dit meer is dan de zorg die je nodig hebt, betaal je teveel en kun je ervoor kiezen om deze zorg zelf te betalen.
Zo is een aanvullende zorgverzekering voor anticonceptie soms niet voordelig: de pil is vaak goedkoper dan de maandelijkse premie voor anticonceptie. En als tijdens de laatste controle bij de tandarts je gebit helemaal in orde is, is de kans op hoge kosten voor het jaar daarna klein. Wel blijft er altijd een (minimaal) risico op hogere kosten bij een zorgaanbieder dan je had gepland.

Besparen op je verzekering met een hoger eigen risico

Door je eigen risico van de jaarlijkse 85 te verhogen, krijg je korting van je zorgverzekeraar op de premie. Hoewel deze korting wel lager is dan afgelopen jaren, scheelt het nog steeds een aanzienlijk bedrag per maand. Zo kan de korting oplopen tot 25 euro per maand. Dat betekent dat je op jaarbasis fors kan besparen: namelijk tot 300 euro. Deze keuze moet je goed overwegen, want bij medische zorg kun je voor hoge kosten komen te staan. Stel jezelf de volgende vragen:
Gebruik je je eigen risico weleens?
Kom je minstens één keer per jaar in het ziekenhuis, en/of gebruik je dure medicatie?
Maak je je eigen risico normaal gesproken op?
Verwacht je je eigen risico op te maken in 2023?
Kun je in één keer een hoge rekening van het eigen risico betalen als dat nodig is?
Met name de laatste vraag is belangrijk: kun je in één keer een forse rekening van het eigen risico betalen als er onverhoopt hoge medische kosten zijn? Besparen op het eigen risico kan dus voordelig zijn, maar moet wel bij je passen.

Betaal je zorgverzekering in één keer om te besparen

Je kunt je zorgverzekering 2023 ook in één keer betalen. In dit geval geven zorgverzekeraars 1 à 2% korting op de premie, waarmee je € 15 tot € 35 op jaarbasis bespaart. De betaling in één keer is natuurlijk wel een groter bedrag. Niet iedereen heeft dit paraat of vindt dit prettig.

Heb je recht op Zorgtoeslag? Dubbelcheck!

Vanaf 2023 hebben er meer Nederlanders recht op zorgtoeslag dan in 2022. De overheid heeft de zorgtoeslag namelijk verhoogd, terwijl het afbouwpercentage hetzelfde blijft. Het grensinkomen voor de zorgtoeslag komt hierdoor hoger te liggen. In 2023 hebben alleenstaanden recht op maximaal € 154,- zorgtoeslag per maand. Meerpersoonshuishoudens hebben in 2023 recht op € 262,- per maand. Binnenkort kun je op de website van De Belastingdienst uitrekenen of en hoeveel zorgtoeslag je ontvangt in 2023.

Moeilijk kiezen tussen twee zorgverzekeringen? Let op extra services

Het kan zijn dat twee zorgverzekeraars qua premie erg dicht bij elkaar zitten. Welke kies je dan? Je zou in dit geval op de volgende services kunnen letten:
Een gratis tandongevallenverzekering
Een app waarmee je een vraag kunt stellen aan een medisch specialist
Korting op de sportschool en gezondheidsproducten
Aandacht voor preventie
De mogelijkheid om te videobellen met je huisarts.
Sommige extra services kunnen (onverwacht) nog eens van pas komen.

Vergelijk snel en makkelijk op ZorgKiezer

Op ZorgKiezer kun je snel en makkelijk de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie vinden. Advies nodig? Dan helpen we je graag verder om de beste keuze te maken met een zorgverzekering vergelijken 2023 met andere zorgverzekeringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344