Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorginstituut Nederland adviseert coronavirusmedicijn te vergoeden uit basispakket

paxlovid medicijn

Laatste update op 3 november 2022 – 13:49 door Fabian Clemens.

Het Zorginstituut Nederland heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gister geadviseerd om het coronavirusmedicijn Paxlovid te vergoeden vanuit het basispakket. Zo heeft het medicijn een meerwaarde voor bij behandeling tegen corona infectie.

Wat is Paxlovid?

Paxlovid is een antiviraal medicijn dat helpt bij de behandeling tegen COVID-19. Zo remt het de groei van het virus in het lichaam. Hierdoor kunnen mensen met die een verhoogd risico hebben op ernstige klachten door COVID-19, uiteindelijk veel minder ziek worden. Het Paxlovid medicijn zorgt er namelijk voor dat het virus, dat COVID-19 veroorzaakt, zich niet kan menigvuldigen in het lichaam. Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dit medicijn. Uit dit onderzoek, onder 2000 mensen die COVID-19 hadden, kwam naar voren dat het medicijn ook werkt tegen ziekenhuisopnames. Daarnaast werd duidelijk dat minder mensen overlijden door het coronavirus na het nemen van Paxlovid.

Paxlovid is een geneesmiddel dat viraal moet worden ingenomen. Het gaat in totaal om 3 tabletten die je 2 maal daags moet innemen. In de 3 tabletten zitten 2 verschillende stoffen, namelijk:

  • Nirmatrelvir (blokkeert het eiwit dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen)
  • Ritonavir (is een stof die ervoor zorgt dat nirmatrelvir minder makkelijk kan worden afgebroken)

Een ander voordeel van Paxlovid is dat het al binnen 5 dagen effectief is. Wanneer er COVID-19 bij mensen is vastgesteld die een hoog risico lopen op ernstige klachten, kunnen ze daarom direct beginnen met de kuur. De kuur duurt in totaal 5 dagen.

Alleen een vergoeding voor mensen met een verhoogd risico

Het Zorginstituut adviseert wel om Paxlovid alleen te vergoeden voor mensen in de risicogroep. Dit komt omdat de meeste mensen al een immuniteit hebben ontwikkelt tegen virus. DIt kan komen doordat ze in het verleden al een keer besmet zijn geweest of dat ze een vaccinatie hebben genomen tegen het coronavirus. Om deze reden heeft het NHG (Nederlands huisartsen genootschap) geconcludeerd dat het medicijn voor een grote groep niet nodig is. Het medicijn is daardoor alleen bedoeld voor mensen die geen antistoffen hebben tegen het coronavirus en een verhoogd risico hebben door hun huidige gezondheid. Hierbij kan je denken aan ouderen of mensen met een aandoening aan de hart of longen. Ook mensen die kortgeleden een chemotherapie of een ernstige operatie hebben ondergaan en wiens weerstand daardoor slecht is, komen in aanmerking voor het Paxlovid medicijn.

Het Zorginstituut Nederland adviseert ook om Paxlovid zo snel als het kan beschikbaar te maken voor deze risicogroep. Doordat een najaarsgolf op korte termijn niet uitgesloten is.

Zorgverzekering vergelijken?

Vanaf 13 november is het mogelijk om een zorgverzekering 2023 te kiezen. Doordat er veel verschillen zitten tussen de zorgverzekeraars, is het goed om de zorgverzekering met elkaar te vergelijken om zo de beste optie te kiezen. Via onze Zorgverzekering vergelijken pagina krijg je na het invullen van je wensen, direct een overzicht van de beste zorgverzekering voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344