Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgkiezer bij Eenvandaag: Over de hoge premiestijging

Laatste update op 17 november 2022 – 11:27 door Claire Langenhoff.

Op maandag 14 november was Zorgkiezer.nl te zien bij Eenvandaag om te praten over de hoge premiestijging. Zo gaan gezinnen €20 per maand meer betalen en verdwijnt de collectiviteitskorting.

Premie bij gezinnen wel 20 euro per maand duurder

Op Prinsjesdag werd duidelijk dat de premies volgend jaar omhoog zullen gaan. Dit komt door de hogere zorgkosten. Zo zijn de salarissen van het zorgpersoneel gestegen, hebben we in Nederland te maken met  vergrijzing en hebben ziekenhuizen te maken met een hogere rekening voor gas en elektra. Deze kosten worden doorberekend naar de verzekerden. 

Peter Ruys tegenover Eenvandaag:

‘’Het is een premiestijging die uit de lucht komt vallen. Zo is er beloofd dat de premie een paar euro zou gaan stijgen, maar we zien dat bij veel gezinnen de premie €20 per maand omhoog gaat.’’

Een gezin met 2 kinderen is hierdoor gemiddeld €220 per jaar extra kwijt aan de zorgverzekering. Na de hogere kosten voor gas en elektra, boodschappen en andere dagelijkse kosten, is dit opnieuw een tegenvaller voor veel mensen.

Collectiviteitskorting verdwijnt

In 2023 gaat ook de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnen. Dit was in 2022 een korting van 5%. Voor mensen in een collectief kan de premiestijging nog hoger zijn dan we hierboven hebben geschetst. Zo komt er nog eens €6 per maand bij.

Peter Ruys:

‘’De premies zijn 8 tot 10 per maand omhoog gegaan, maar de mensen die juist een goed collectief hadden, zoals de mensen bij Albert Heijn of PostNL, raken nog eens 5% korting kwijt. Dat is €6 per maand die ze daardoor nog eens extra gaan betalen.’’

Goedkopere polissen flink duurder

Mensen die in 2022 een goedkope polis hadden, zien de premies nog harder stijgen. De goedkoopste polis van afgelopen jaar gaat met €21 per maand omhoog. De polis wordt opgeheven en verzekerden krijgen, wanneer ze niet overstappen naar een andere zorgverzekering, automatisch een andere polis van dezelfde verzekeraar. Deze polis is een stuk duurder. De verwachting is dat mensen hierdoor hun zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen, omdat ze plots niet meer de goedkoopste polis hebben.

Peter Ruys:

‘’Deze premiestijging vind ik eigenlijk wel onverantwoord. Dit is een groep die niet zomaar de goedkoopste premie hebben gekozen. Een groot deel kan een hogere premie, misschien wel niet meer betalen. Deze groep gaat zonder over te stappen wel €250 per jaar meer betalen.’’

 

Reactie op “Zorgkiezer bij Eenvandaag: Over de hoge premiestijging

  1. Helemaal terecht. Ook wij zijn nu €21 in de maand duurder uit bij Zilveren kruis.Alleen maar je AOW, dan is dit eigenlijk niet meer te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344