Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering en zwangerschap 2023: hoe zit dat?

Laatste update op 23 november 2022 – 10:13 door Menno de Haan.

Veel kosten rondom een zwangerschap zijn gedekt binnen de basisverzekering. De Rijksoverheid bepaalt daarbij wat er in het basispakket zit. Voor eventuele kosten die buiten de basisverzekering vallen is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hierdoor zijn er minder bijkomende kosten en ben je beter verzekerd. Hoe zit dit precies voor 2023? Daar hebben we het hier over.

Wat verandert er voor 2023?

Wat er verandert rondom vergoedingen vanuit de basisverzekering staat in de Prinsjesdagstukken. Dit is al vanaf 20 september 2022 bekend. Als het gaat om de vergoedingen rondom een zwangerschap zal er in 2023 weinig veranderen. Je krijgt wel iets meer vergoed. Zo is het doel om de NIPT test per 1 april 2023 gratis te maken  voor alle vrouwen.  Ook zijn er er plannen om de 20 wekenecho gratis te maken. 

Daarnaast is het uitgangspunt om anticonceptie beter beschikbaar te maken voor kwetsbare groepen. Krijg je te maken met psychische klachten rondom de zwangerschap? Dan kun je in 2023 bij meer zorgverleners terecht. Zelf de Miljoenennota 2023 bekijken? Ga naar de link om dit zelf onder de loep te nemen.

Benieuwd naar de inhoud van aanvullende pakketten? De meeste zorgverzekeraars maken hebben dit op 12 november definitief gemaakt.In de zorgpolis van een zorgverzekeraar vind je alle details.

Aanvullende zorgverzekering

Voor de eigen bijdrage bij een ziekenhuisbevalling of kraamzorg is het mogelijk een aanvullende verzekering aan te vragen. Je krijgt daarnaast vaak ook een vergoeding voor de zwangerschapscursus, begeleiding van een doula, een kraampakket of lactatiekundige zorg. Per zorgverzekeraar verschilt de inhoud van het aanvullende pakket. Daarnaast verschilt het wat je precies betaalt en krijgt. Benieuwd naar de precieze inhoud van aanvullende pakketten? Deze is sinds 12 november 2022 bekend bij iedere zorgverzekeraar en in de zorgpolis te vinden.

Vooral benieuwd naar de vergoeding voor bevallen in het ziekenhuis? Hier zijn de meeste stellen in geïnteresseerd. Hieronder een aantal voorbeelden van wat je bij bevallen in het ziekenhuis vergoed krijgt:

Wat? Vergoeding
Poliklinische bevalling in het ziekenhuis € 236
Kraamzorg vanaf de geboorte Tussen 24 en 80 uur (de eerste 8 dagen)
Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling die medisch noodzakelijk is Helemaal vergoed

Eigen risico

Verwacht je te bevallen in 2023? Dan is het raadzaam om het vrijwillig eigen risico in ieder geval niet te verhogen en dit op €385 te houden. Zo voorkom je dit bedrag zelf te moeten betalen. De hoogte van het eigen risico blijft gelijk aan voorgaande jaren.

Zorgverzekering vergelijken en zwangerschap

Zorgverzekering vergelijken via ZorgKiezer? Kies dan de extra dekking zwangerschap en bevalling via de zorgvergelijker. Selecteer specifiek op basisdekking, vergoeding kraamzorg, vergoeding bevallen in een instelling of kies voor een combinatie. Daarmee laat de zorgvergelijker direct het juiste aanbod zien en sluit je een passende zorgverzekering voor 2023 af met alle vergoedingen die je nodig hebt. Heb je een zorgverzekering nodig met een vergoeding voor sterilisatie of vruchtbaarheidsbehandelingen? Ook daar kun je met de zorgvergelijker van ZorgKiezer op selecteren.


Bronnen:
24Baby
Miljoenennota 2023
ZorgKiezer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344