Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering in België: hoe verschilt dit?

belgie zorgverzekering

Er zijn grote verschillen tussen de zorgverzekering in Nederland en bij onze onderburen. Zo betaal je in België slechts 10 euro per maand. Dit komt onder ander omdat de zorgpremie anders geregeld is. Wij geven meer uitleg over de verschillen tussen beide landen.

Verplicht aansluiten ziekenfonds

Allereerst is het goed om te weten dat je België verplicht bent om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. De ziekenfonds werd in Nederland in 2006 afgeschaft omdat er een oneerlijk verschil was tussen een ziektekostenverzekering en een particuliere verzekering.  Daarnaast is het nog mogelijk om in België je aanvullend te verzekeren bij een particuliere verzekeraar. Dit is echter niet verplicht.

Mensen uit Vlaanderen die 26 jaar of ouder zijn, zijn verplicht om je aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming. De VSB geeft een zorgbudget voor mensen die extra zorg nodig hebben. De kosten voor de VSB zijn jaarlijks 54 euro.

Daarnaast zijn er nog meer verschillen. Zo betaal je in België slechts een kleine bijdrage aan zorgpremie, maar wordt er op het loon een deel ingehouden voor zorgkosten. Hierdoor wordt een groot deel van de zorgkosten betaalt door de werkgevers en de werknemers.

Uiteraard zijn er in België ook mensen die geen baan hebben, denk hierbij aan studenten. Voor deze groep is de zorgpremie de enige kosten en betalen. Ze betalen dus slechts 10 euro per maand (rekening houdend met een maximaal eigen risico). Toch zijn de zorgkosten in België niet veel lager, dan in Nederland. Het betalen van deze kosten moet ergens vandaan komen. In België wordt dus daarom een deel van de zorgkosten betaald via belastingen. Indirect betaalt een belg dus niet veel minder aan zorgkosten, maar heeft dit minder door dan de Nederlander.

Daarnaast zijn er nog meer verschillen waardoor de zorgpremie in België lager is. Je ontvangt  zelden een vergoeding als je naar een specialist gaat. Ook kan het voorkomen dat je voor een huisartsbezoek moet betalen in België. Zo moet je altijd direct met cash of pin betalen, maar wordt een groot deel van de tarieven terugbetaald door een zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering in België

Zoals hierboven is besproken worden veel dingen niet vergoed in de verplichte ziekteverzekering in België. Toch kunnen belgen ervoor kiezen om een aanvullende ziekteverzekering af te sluiten om wel vergoedingen te krijgen. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een aanvullende tandzorgverzekering of een aanvullende hospitalisatieverzekering. Ook kan je voor alternatieve geneeskunde een aanvullende verzekering afsluiten. Wanneer je als belg wil aansluiten bij een ziekenfonds, wordt soms verplicht gesteld om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit verschilt echter van ziekenfonds tot ziekenfonds.

Er zijn dus wel degelijk veel verschillen tussen Nederland en België. Voor mensen die in een grensgebied wonen is het handig om bekend te zijn met de verschillen en is het handig om contact op te nemen met een zorgverzekeraar om te weten wat je moet doen. 

Bron: https://www.vlaamsesocialebescherming.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344