ZorgKiezer.nl

Zorgverzekering: studeren in Nederland

Door: - Leestijd: 2 minuten

Ben je van plan een studie, stage of traineeship in Nederland te starten? Dan ben je verplicht om een ??Nederlandse zorgverzekering aan te vragen. 

Wanneer moet je je inschrijven voor een Nederlandse zorgverzekering?

Als student moet je een Nederlandse zorgverzekering aanvragen als je een (parttime) baan of stage hebt.

Wanneer is het niet verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten?

Als je een buitenlandse student bent en wilt studeren in Nederland, blijf je in je oorspronkelijke woonland verzekerd. Je bent dus niet verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.  Kom je uit een EU-land, EER-land of Zwitserland, dan is een European Health Insurance Card (EHIC) voldoende. Kom je uit een verdragsland, dan kan het formulier 111 nodig zijn. Kom jij vanuit een ander land naar Nederland om te studeren, dan is het verstandig om na te gaan hoe de eigen zorgverzekeraar dit regelt. Let wel op dat de duur van het verblijf in Nederland een rol speelt en als je een bijbaantje neemt in Nederland ook andere regels gaan gelden. 

Net afgestudeerd?

Ben je een net afgestudeerde buitenlandse student en op zoek naar een zorgverzekering? Dan moet je eerst kijken of je hiervoor in aanmerking komt. Dit hangt af van wat er op jouw verblijfsvergunning staat.

Wanneer je een afgestudeerde buitenlandse student bent in Nederland zonder EU-nationaliteit, dan krijg je een nieuwe verblijfsvergunning. Op de achterzijde van de verblijfsvergunning staat een melding van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op basis van deze melding wordt bepaald of je als afgestudeerde buitenlandse student wel of niet een zorgverzekering mag afsluiten en dus recht hebt op de basisverzekering. 

Heb je recht op een zorgverzekering? Ga dan meteen zorgverzekeringen vergelijken om te zien wat het beste bij jou past. Zodat je als afgestudeerde buitenlandse student goed verzekerd ben. Door te vergelijken krijg je een inzicht in de kosten en kun je kiezen. Met zorgverzekering vergelijken kies je een zorgverzekering die bij jou past.

Als je je in Nederland wilt vestigen, ben je een migrant. Als je wilt migreren naar Nederland, wordt er eerst gekeken of je recht hebt op verblijfsvergunning. Heb je een verblijfsvergunning, en als migrant dus recht om te wonen in Nederland, dan heb je ook recht op een zorgverzekering.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd