ZorgKiezer

Studenten zorgverzekering vergelijken 2023

Door: - Leestijd: 5 minuten

Studeer je? Dan is het slim om je te verdiepen in een studenten zorgverzekering 2024. Vanaf 18 jaar ben je namelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. 

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je nog meeverzekerd bij één van je ouders. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf een zorgverzekering 18 jaar afsluiten. Vanaf je 18e ben je verplicht zorgpremie te betalen. Je betaalt dan ook eigen risico voor elke zorg die je uit de basisverzekering gebruikt.

Welke studenten zorgverzekering past bij mij?
 

Recht op zorgtoeslag 

Als student van 18 jaar of ouder heb je in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag. Deze moet je zelf aanvragen.

Omdat je als student geen eindeloos budget hebt, zijn er speciale studenten zorgverzekeringen. Voor een studenten zorgverzekering betaal je een gunstige premie. Bovendien sluit zo’n verzekering vaak aan op de behoefte van studenten. Denk bijvoorbeeld aan dekking in het buitenland (stage) of fysiotherapie.

Een voorbeeld is Studenten Goed Verzekerd. Zorgverzekering voor studenten bij CZ afsluiten of een andere populaire verzekeraar? Vink aan dat je een student bent in de zorgvergelijker van ZorgKiezer.

Uiteraard zou je ook gewoon een ‘normale’ zorgverzekering af kunnen sluiten die niet gefocust is op studenten. Want in principe is iedere online zorgverzekering voor iedereen toegankelijk. Zorgverzekering vergelijken is een manier om veel geld te besparen. En lees hieronder waar je op let als je een studenten zorgverzekering afsluit.

Studeren in het buitenland of reizen?

Ga jij studeren in het buitenland en ben je benieuwd of je een zorgverzekering af moet sluiten?

Korter dan 3 jaar in het buitenland
Als je minder dan drie jaar op reis gaat of weg bent om te studeren, blijf je verzekerd in Nederland. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen. Je bent dus ook verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland. De kosten worden gedekt gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Zijn de zorgkosten hoger in het land waar je bent? Dan moet je zelf het verschil betalen. 

Wil je dat al je kosten gedekt worden in het buitenland? Dan kun je een aanvullende verzekering met buitenlandse dekking afsluiten. Deze dekking zorgt ervoor dat je 100% vergoed bent voor de kosten in het buitenland.

Sommige zorgkosten worden gedekt door je reisverzekering. Check deze dus ook even.

Kom je uit het buitenland en ga je in Nederland een studie, stage of traineeship starten? Ga dan naar buitenlandse student.

30+
Als je ouder dan 30 bent en je gaat studeren in het buitenland, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering wel.

Werken (naast studeren en reizen) in het buitenland
Ga je naast het studeren ook werken in het buitenland? Dan wordt je gezien als werknemer. Je hebt dan geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering, het is dan belangrijk om een nieuwe zorgverzekering in het buitenland aan te vragen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een studenten zorgverzekering?

De voordelen zijn als volgt:

 • Een studentenverzekering biedt dekkingen die aansluiten op de zorgbehoeften van studenten. Zoals: fysiotherapie, zorg in het buitenland en anticonceptie. 
 • Het is vaak goedkoper dan een reguliere zorgverzekering. 
 • Het contact en het indienen van documenten gebeurt allemaal online. 

De nadelen zijn als volgt:

 • Bij sommige zorgverzekeraars kan het voorkomen dat er beperkende voorwaarden zijn rondom de basis zorgverzekering. 

Het is dus erg belangrijk om voor het afsluiten goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden. 

Welke studenten zorgverzekering past bij mij?

De meeste studenten zorgverzekeringen hebben soortgelijke polissen. Veel studentenverzekeringen bieden dekking voor de zorgbehoeften van studenten en jongeren: fysiotherapie, zorg in het buitenland en anticonceptie. Toch zijn er onderling verschillen. Voor jou kunnen die belangrijk zijn. Let bijvoorbeeld op: 

 • Vrije zorgkeuze
 • Mogelijkheid voor extra studentenkorting bij aanvullende zorgverzekering
 • Medische hulpmiddelen bestellen: soms kan dit uitsluitend via één online loket
 • Tandartsverzekering: is deze meegenomen in de polis?
 • In hoeverre word je voor zorg in het buitenland gedekt?
 • Past een beperkte zorgkeuze bij jouw zorgbehoefte? Wil je een eigen risico van €385 of €885?

Wat betreft vrije zorgkeuze is het belangrijk dat je goed oplet. Veel goedkope verzekeringen bieden een naturapolis. De zorgkeuze is dan altijd in meer of mindere mate beperkt.

Wat is de beste zorgverzekering voor studenten?

De beste zorgverzekering voor studenten, is de verzekering die het beste aansluit op jouw zorgbehoeften en dus het beste bij jou past. We geven je een handige checklist:

 • De zorgkeuze in de polis past bij jouw zorgbehoeften.
 • Je krijgt alle dekking die je nodig hebt.
 • Je bent tevreden met de dekking voor tandartskosten in de polis: helemaal geen dekking, gedeeltelijk of volledig.
 • Kun je extra korting zorgverzekering krijgen bij aanvullende verzekering? Dit kan bij sommige studentenverenigingen.
 • Mbo-studenten kunnen korting voor studenten krijgen via een collectieve zorgverzekering
 • Zijn er andere verzekeraars die jouw perfecte studentenverzekering aanbieden tegen een lagere premie?

Alles gecheckt? Dan is het tijd om de beste studentenverzekering af te sluiten! Let wel goed op tandartskosten. Hoewel je meer geld kwijt bent aan een (aanvullende) tandartsverzekering, is het niet prettig om tegen onvoorziene kosten aan te lopen. Houd hier rekening mee bij het overstappen van zorgverzekering. Gebruik onze vergelijker om gemakkelijk achter de geschikte zorgverzekering voor jou te komen. 

Is er ook een studenten zorgverzekering voor mbo-studenten?

Mbo’ers kunnen ook een studenten zorgverzekering 2024 afsluiten. Sommige verzekeraars maken qua behoeften (en dus qua pakketten) onderscheid tussen mbo- en hbo- of wo-studenten. De basisverzekering is echter hetzelfde.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering voor studenten?

De goedkoopste studentenverzekering wisselt jaarlijks. Een algemene tip om je verzekeringspremie laag te houden is het verhogen van je eigen risico. Je kunt je eigen risico verhogen naar maximaal € 885 per jaar. Bij goedkopere verzekeraars sluit je met een eigen risico van € 885 per jaar al een verzekering af vanaf  € 119,45 (Aevitae Natura Select). Zo heb je de goedkoopste zorgverzekering. Vaak krijg je hier een eenvoudige naturapolis voor: houd dus rekening met een beperkte zorgkeuze bij een zorgverzekering kiezen.

Studenten zorgverzekering met tandarts

Als student is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, ook als het gaat om je tandartsverzekering. Tandartskosten kunnen snel oplopen, vooral als je aan extra behandelingen zoals beugel of wortelkanaalbehandelingen moet ondergaan. Een goede tandartsverzekering kan je helpen om deze kosten te dekken en ervoor te zorgen dat je de beste zorg krijgt voor je tanden en gebit.

Maar waarom is een tandartsverzekering voor studenten belangrijk? Ten eerste is het zo dat studenten vaak een beperkt budget hebben en het lastig kan zijn om de hoge kosten van tandheelkundige zorg te betalen. Een tandartsverzekering kan je helpen om deze kosten te dekken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je naar de tandarts moet.

Ten tweede is het ook zo dat studenten vaak niet onder de verzekering van hun ouders vallen en daarom zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen zorgverzekering. Als je niet verzekerd bent, loop je het risico dat je de volledige kosten van tandheelkundige zorg zelf moet betalen, wat snel heel duur kan worden.

Daarom is het verstandig om als student een goede tandartsverzekering af te sluiten. Gelukkig zijn er verschillende verzekeraars die speciaal verzekeringen aanbieden voor studenten, met aantrekkelijke premies en goede dekking. Zo kun je er zeker van zijn dat je goed verzekerd bent voor de zorg voor je tanden en gebit.

Als je op zoek bent naar een goede tandartsverzekering voor studenten, is het verstandig om verschillende opties te vergelijken. Onze vergelijkingstool kan je helpen om de beste tandartsverzekering te vinden voor jouw behoeften en budget. Probeer het vandaag nog uit en bespaar op je tandartsverzekering als student!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd