ZorgKiezer

Studenten zorgverzekering vergelijken

Door: - Leestijd: 3 minuten

Studeer je? Dan is het slim om je te verdiepen in een studenten zorgverzekering. Vanaf 18 jaar ben je namelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je nog meeverzekerd bij één van je ouders. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf een zorgverzekering voor studenten afsluiten. Vanaf je 18e ben je verplicht zorgpremie te betalen. Je betaalt dan ook eigen risico voor elke zorg die je uit de basisverzekering gebruikt.

Recht op zorgtoeslag
Als student van 18 jaar of ouder heb je in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag. Deze moet je zelf aanvragen.

Omdat je als student geen eindeloos budget hebt, zijn er speciale studenten zorgverzekeringen. Voor een studenten zorgverzekering betaal je een gunstige premie. Bovendien sluit zo’n verzekering vaak aan op de behoefte van studenten. Denk bijvoorbeeld aan dekking in het buitenland (stage) of fysiotherapie.

Een voorbeeld is Studenten Goed Verzekerd. Zorgverzekering voor studenten bij CZ afsluiten of een andere populaire verzekeraar? Vink aan dat je een student bent in de zorgvergelijker van ZorgKiezer.

Uiteraard zou je ook gewoon een ‘normale’ zorgverzekering af kunnen sluiten die niet gefocust is op studenten. Want in principe is iedere zorgverzekering voor iedereen toegankelijk. Vergelijk direct alle zorgverzekeringen en sluit af. En lees hieronder waar je op let als je een studenten zorgverzekering afsluit.

Studeren in het buitenland of reizen?

Ga jij studeren in het buitenland en ben je benieuwd of je een zorgverzekering af moet sluiten?

Korter dan 3 jaar in het buitenland
Als je minder dan drie jaar op reis gaat of weg bent om te studeren, blijf je verzekerd in Nederland. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen. Je bent dus ook verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland. De kosten worden gedekt gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Zijn de zorgkosten hoger in het land waar je bent? Dan moet je zelf het verschil betalen.

Wil je dat al je kosten gedekt worden in het buitenland? Dan kun je een aanvullende verzekering met buitenlandse dekking afsluiten. Deze dekking zorgt ervoor dat je 100% vergoed bent voor de kosten in het buitenland.

Sommige zorgkosten worden gedekt door je reisverzekering. Check deze dus ook even.

Kom je uit het buitenland en ga je in Nederland een studie, stage of traineeship starten? Ga dan naar buitenlandse student.

30+
Als je ouder dan 30 bent en je gaat studeren in het buitenland, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering wel.

Werken (naast studeren en reizen) in het buitenland
Als je (naast studeren) gaat werken in het buitenland, bijvoorbeeld als au pair. Dan word je gezien als werknemer en moet je een zorgverzekering in het buitenland afsluiten.

Welke studenten zorgverzekering past bij mij?

De meeste studenten zorgverzekeringen hebben soortgelijke polissen. Veel studentenverzekeringen bieden dekking voor fysiotherapie, zorg in het buitenland en anticonceptie. Toch zijn er onderling verschillen. Voor jou kunnen die belangrijk zijn. Let bijvoorbeeld op:

 • Vrije zorgkeuze
 • Mogelijkheid voor extra studentenkorting
 • Medische hulpmiddelen bestellen: soms kan dit uitsluitend via één online loket
 • Tandartsverzekering: is deze meegenomen in de polis?
 • In hoeverre word je voor zorg in het buitenland gedekt?
 • Past een beperkte zorgkeuze bij jouw zorgbehoefte? Wil je een eigen risico van €385 of €885?

Wat betreft vrije zorgkeuze is het belangrijk dat je goed oplet. Veel goedkope verzekeringen bieden een naturapolis. De zorgkeuze is dan altijd in meer of mindere mate beperkt.

Wat is de beste zorgverzekering voor studenten?

De beste zorgverzekering voor studenten, is de verzekering die het beste bij jou past. We geven je een handige checklist:

 • De zorgkeuze in de polis is oké voor jou.
 • Je krijgt alle dekking die je nodig hebt.
 • Je bent tevreden met de dekking voor tandartskosten in de polis: helemaal geen dekking, gedeeltelijk of volledig.
 • Kun je extra korting krijgen op je studentenverzekering: dit kan bij sommige studentenverenigingen.
 • Mbo-studenten kunnen korting krijgen via een collectief.
 • Zijn er andere verzekeraars die jouw perfecte studentenverzekering aanbieden tegen een lagere premie?

Alles gecheckt? Dan is het tijd om de beste studentenverzekering af te sluiten! Let wel goed op tandartskosten. Hoewel je meer geld kwijt bent aan een (aanvullende) tandartsverzekering, is het niet prettig om tegen onvoorziene kosten aan te lopen. Houd hier rekening mee!

Is er ook een studenten zorgverzekering voor mbo-studenten?

Mbo’ers kunnen ook een studenten zorgverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars maken qua behoeften (en dus qua pakketten) onderscheid tussen mbo- en hbo- of wo-studenten. De basisverzekering is echter hetzelfde. Wel is het slim om te checken welke zorgverzekeraars een collectief hebben afgesloten voor mbo-studenten. Een collectief houdt in dat er aan één grote groep mensen een bepaalde verzekering wordt verstrekt. Dit is goedkoper voor de verzekeraar, die de korting heeft doorberekend.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering voor studenten?

De goedkoopste studentenverzekering wisselt jaarlijks. Een algemene tip om je verzekeringspremie laag te houden is het verhogen van je eigen risico. Je kunt je eigen risico verhogen naar maximaal €885 per jaar. Bij goedkopere verzekeraars sluit je met een eigen risico van €885 per jaar al een verzekering af vanaf €86,25. Vaak krijg je hier een eenvoudige naturapolis voor: houd dus rekening met een beperkte zorgkeuze.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd