ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Overstappen zorgverzekering 2022

Door: - Leestijd: 5 minuten

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering is mogelijk van 12 november tot en met 31 december 2021. Dit een harde deadline. Dan is er voldoende tijd voor het automatisch opzeggen van jouw oude zorgverzekering. Waardoor jouw oude zorgverzekering zelf opzeggen niet nodig is. Twijfel je nog? Dan kun je gelukkig altijd nog terug. Door koop op afstand heb je 14 dagen bedenktijd. Heb je zelf je oude zorgverzekering al stopgezet, dan heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen.

Veel besproken thema's rondom overstappen:

Tot wanneer jouw zorgverzekering wijzigen?
Overstappen zorgverzekering: hoe gaat dat?
Hoe werkt overstappen naar een andere zorgverzekering?
Gaat overstappen automatisch?
Betaal je een dubbele premie bij overstappen?
Overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig?
Kun je met schuld overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar?
Naar welke zorgverzekering overstappen in 2022?
Naar welke zorgverzekering overstappen voor een cadeau?
Overstappen bij zwangerschap of IVF?
Overstappen van zorgverzekering als je 18 jaar bent?
Overstappen zorgverzekering bij ziekte of tijdens behandeling?
Overstappen en persoonsgebonden budget (pgb)
Overstappen en orthodontie
Overstappen en vergoedingen

Tot wanneer jouw zorgverzekering wijzigen?

Je stapt op een andere zorgverzekering over tussen 12 november en 31 december. Op 12 november zijn alle premies bekend voor het volgende jaar, vanaf dan is het mogelijk om te vergelijken en vanaf 1 januari gaat jouw nieuwe zorgverzekering in.

Per wanneer is dit mogelijk? Je hebt tussen 12 november en 31 december de tijd voor een overstap. Overstappen na 31 december is niet mogelijk. Kleine wijzigingen in je verzekering aanbrengen kan vaak nog wel, maar het echte overstappen kan tot en met 31 december als uiterste datum. Regel het overstappen dus voor 1 januari en uiterlijk op 31 december. Verdiep je op je gemak in een nieuwe zorgverzekeraar. 

Er zijn mogelijkheden om van 31 december af te wijken:

 • Zeg je de zorgverzekering zelf op voor 31 december? Dan gelden er andere regels en kun je een nieuwe verzekering afsluiten in januari, tot en met 31 januari.
 • Wordt je 18 jaar in de loop van het nieuwe jaar. Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Verder is tussentijds overstappen (midden in het jaar) uitsluitend in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Overstappen zorgverzekering: hoe gaat dat?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet moeilijk:

 • Bepaal welke zorg jij nodig hebt in 2022.
 • Overweeg of je het eigen risico wilt verhogen.
 • Denk na over welke polis je wilt afsluiten (welke basisverzekering en aanvullende verzekeringen).
 • Vergelijk in november en december de nieuwe premies om de goedkoopste zorgverzekering te vinden.
 • Sluit een nieuwe zorgverzekering af voor 31 december: online of per telefoon.
 • Houd jouw persoonlijke gegevens bij de hand. Zoals een identiteitskaart, rijbewijs of DigiD. Om je BSN te zien.
 • Iets doorgeven aan je huisarts is niet nodig: hij of zij is aangesloten op een database en krijgt jouw overstap vanzelf door.

Overstappen is dus niet moeilijk. Het vergelijken van zorgverzekeraars is het belangrijkst.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering kan uiterlijk t/m 31 december (zie ook hierboven). Daarna zijn er alleen nog kleine wijzigingen mogelijk, zoals in je aanvullende verzekering. Een uitzondering hierop is overstappen van een collectieve verzekering naar een andere collectieve verzekering. Dit komt soms voor als iemand een nieuwe werkgever heeft. In zo’n geval kun je op elk moment overstappen naar een andere collectieve verzekering. Er zijn ook enkele andere uitzonderingen, zoals wanneer de verzekeraar zijn voorwaarden wijzigt of als een kind 18 jaar wordt. Een andere mogelijkheid is om voor 31 december je oude zorgverzekering op te zeggen. Dan kun je na 1 januari en voor 1 februari alsnog een nieuwe afsluiten. Sluit je nieuwe zorgverzekering op tijd af, want als je te laat bent krijg je een flinke boete van het CAK.

Hoe werkt overstappen naar een andere zorgverzekering?

Je stapt over op een nieuwe verzekeraar tussen 12 november en 31 december. Jouw nieuwe verzekering gaat altijd in op 1 januari van het volgende kalenderjaar. Je maakt het jaar dus af bij je huidige verzekeraar. Het afmaken van het jaar duurt maximaal anderhalve maand, omdat je overstapt tussen 12 november en 31 december. Met andere woorden: een spoed overstap is niet mogelijk.

Gaat overstappen automatisch?

Als je vóór 1 januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekering, zegt de nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering op. Een overstapservice, dus! Met andere woorden: als je overstapt t/m 31 december, maak je het jezelf dus makkelijk. Begin op tijd met een nieuwe zorgverzekering uitkiezen, zodat je niet hoeft te haasten met een keuze.

Betaal je een dubbele premie bij overstappen?

Als je overstapt naar een andere zorgverzekering betaal je geen dubbele premie. Zie je dat er toch een dubbele premie is afgeschreven? Dan betekent het dat je bij de nieuwe verzekeraar staat ingeschreven, terwijl je oude verzekeraar de uitschrijving nog niet verwerkt heeft. Je overstap is dus gewoon gelukt. Je krijgt de teveel betaalde premie netjes teruggestort van je oude verzekeraar. 

Overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig?

Heb jij al nagedacht om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Ga eens na of je huidige zorgverzekering nog bij je past. Om deze redenen stappen mensen over:

 • Een andere zorgverzekeraar met dezelfde zorg is mogelijk goedkoper.
 • Behoefte aan andere zorg.
 • Een andere zorgverzekeraar biedt mogelijk betere service.
 • Overstapkorting of overstappen met een cadeau (kado) zoals de Oral-B tandenborstel.
 • Een nieuwe baan (mogelijkheid tot collectieve zorgverzekering).
 • Na een scheiding overstappen? De verzekerde is degene op wiens naam een verzekering is afgesloten. De zorgverzekering van de ex-partner stopt in dat geval en stapt over naar een andere zorgverzekering. Voor de hoofdverzekerde verandert er niets.

Kijk daarom ieder jaar of de huidige verzekeraar nog bij je past. Overstappen scheelt je mogelijk de nodige kosten per maand. Bovendien is het belangrijk dat je weet of je niet over – of juist onderverzekerd bent. 

Kun je met schuld overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar?

Overstappen met een betalingsachterstand van je premie is niet mogelijk. Je kunt dus niet overstappen met een premieachterstand. Bij een schuld bij je huidige verzekeraar krijg je bij 2 maanden en 4 maanden achterstand een betalingsherinnering toegestuurd. Betaal je na 6 maanden nog niet, dan word je aangemeld als wanbetaler bij het CAK. Bij je eigen risico werkt dit anders: loop je achter met het betalen van het eigen risico, dan kun je wel overstappen naar een andere verzekeraar. Achterlopen met het eigen risico loopt namelijk niet zo sterk op qua schuld als een achterstand met de premie.

Naar welke zorgverzekering overstappen in 2022?

Naar welke zorgverzekering je overstapt, hangt af van je zorgbehoefte en budget. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vrije zorgkeuze of beperkte zorgkeuze
 • Premie per maand
 • Zorgbehoefte
 • Leeftijd
 • Aanvullende verzekering
 • Service: alleen online of ook per telefoon

Je bepaalt dus zelf wat de beste zorgverzekering is om over te stappen.

Naar welke zorgverzekering overstappen voor een cadeau?

Er zijn jaarlijks verzekeraars die een overstap-cadeau aanbieden. Wie dat zijn en om welke actie het gaat, verschilt per jaar. Mooi meegenomen natuurlijk! Toch raden we aan om je hier niet blind op te staren. Goede zorg en een gunstige premie blijven het belangrijkst. Leg daar je focus voor een goede keuze. Let ook op de voorwaarden van cadeau acties: kom je daadwerkelijk in aanmerking?

Overstappen bij zwangerschap of IVF?

Overstappen naar een andere zorgverzekering en zwanger? In principe wordt zorg bij een zwangerschap gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering en is er vaak een eigen bijdrage. Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum of een ziekenhuis staan standaard dagvergoedingen. Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak is volledig vergoed vanuit de basisverzekering. IVF vergoedt men vanuit de basisverzekering. Hier hoef je in principe dus niet voor over te stappen. Voor extra pogingen is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten.

Overstappen van zorgverzekering als je 18 jaar bent?

Naar een andere verzekeraar overstappen en niet meer bij je ouders verzekerd? Vanaf 18 jaar is een eigen zorgverzekering verplicht. Je bent dan niet meer verzekerd via je ouders als kind en je moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Een studentenzorgverzekering of budgetpolis past mogelijk goed bij jou. Denk hierbij aan naturapolis (budget) bij verzekeraars als Anderzorg, CZ, Ditzo, ZieZo, Zilveren Kruis, ZEKUR, DSW of de Friesland. Vind je een ruime dekking belangrijk? Kijk dan naar aanvullende verzekeringen en een combinatiepolis of restitutiepolis.

Overstappen zorgverzekering bij ziekte of tijdens behandeling?

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan altijd. Een verzekeraar moet jou altijd accepteren voor de basisverzekering. Overstappen met een chronische ziekte en ook tijdens een lopende behandeling is in principe ook geen probleem. Kijk dit goed na als er een chronische indicatie is waarvoor fysiotherapie nodig is of als het gaat om orthodontie. Voor een aanvullende verzekering kunnen ze je wél weigeren. Verdiep je goed in de voorwaarden van de verzekeraar.

Overstappen en persoonsgebonden budget (pgb)

Toestemmingsverklaring en indicatie nog geldig? De nieuwe zorgverzekeraar neemt jouw geldige toestemming in dat geval over. Stuur deze wel zelf op naar de nieuwe zorgverzekeraar. Jouw toegekende uren blijven als vanzelfsprekend gelijk. De hoogte van deze vergoeding wijkt soms af. Niet iedere zorgverzekeraar hanteert namelijk dezelfde tarieven.

Overstappen en orthodontie

Wil je overstappen naar nieuwe aanvullende verzekering met orthodontie? Dan is het slim om op een paar zaken te letten. Er geldt bijvoorbeeld een wachttijd bij sommige verzekeraars: je moet wachten op de vergoeding voor een beugel. Deze wachttijd is bij sommige verzekeraars een jaar. Verdiep je dus goed in de aandachtspunten voor orthodontie en check het als je zonder wachttijd orthodontie wilt overstappen.

Overstappen en vergoedingen

 • Restitutiepolissen: hiermee kun je altijd naar de zorgverlener die jouw voorkeur heeft.
 • Naturapolissen: hiermee kun je naar alle zorgverleners met wie jouw verzekeraar een contract heeft gesloten. Vaak zijn dit er behoorlijk veel, maar niet allemaal.
 • Budgetpolissen: je kunt bij een beperkt aantal zorgverleners terecht tenzij het om spoedeisende zorg gaat.

Wil je gebruik blijven maken van bepaalde zorgverleners? Check dan of deze vergoed worden door jouw nieuwe basisverzekering! Dit voorkomt onverwachte kosten. Dit geldt ook voor aanvullende verzekeringen rondom de tandarts, fysiotherapie of bij een bril.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Tot wanneer kan ik van zorgverzekering overstappen?

Je hebt tot 31 december de tijd om de zorgverzekering op te zeggen. Je kan dan nog tot 1 februari een andere zorgverzekering uitzoeken en overstappen. Stap je over voor 31 december, dan wordt de oude zorgverzekering voor jou opgezegd en hoef je dat zelf niet te doen. Let dus op dat je op tijd begint met de zorgverzekering vergelijken, dit is mogelijk vanaf half november.

Wat gebeurt er als ik overstap van basisverzekering? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd