Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nieuws

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over de zorg en je zorgverzekering in 2022.

Collectiviteitskorting verdwijnt in 2023

Collectiviteitskorting verdwijnt in 2023

In 2023 gaat de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnen.
Dit is een aantal jaren geleden besloten door Oud-Minister van Medische Zorg en Sport omdat het een schijnkorting was.
Zo werd de premie eerste verhoogd en om er later een korting op te geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen niet goedkoper uit waren als ze in een collectief zaten.

​ ​
Prinsjesdag; wat zijn de wijzigingen in 2023?

Prinsjesdag; wat zijn de wijzigingen in 2023?

In ons artikel over Prinsjesdag 2022 zie je een overzicht van alle wijzigingen in de zorg.
Hieronder de belangrijkste 3 wijzigingen:

 • Rekenpremie stijgt naar €1649
 • Eigen risico blijft €385
 • Aantal wijzigingen in het basispakket

​ ​
Gratis elektrische tandenborstel

Gratis elektrische tandenborstel

Wil jij een elektrische tandenborstel van Oral-B? Dat regelen wij voor jou! Stap nu over naar een andere verzekeraar via onze zorgvergelijker en ontvang een gratis tandenborstel.

 

Laatste zorgnieuws

Wij houden je op de hoogte!

Zorgverzekeraars richten zich op de mentale gezondheid van verzekerden.

Steeds meer zorgverzekeraars willen naast het betalen van de medische rekening ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor hun verzekerden. Denk aan het aanbieden van een gezondheidsapp, stoppen met roken cursus of een dankbaarheidsdagboek.  Waarom doen zorgverzekeraars dit? Hoewel het jaren geleden geen thema was bij de zorgverzekeraars, richten ze zich steeds meer op […]

​ ​

Hoogte premie grootste reden voor overstap zorgverzekering

Elk jaar kan je van zorgverzekering wisselen. Verreweg de meeste mensen doen dit omdat ze de premie te hoog vinden. Al jaren op rij is de prijs de grootste reden voor een overstap naar een andere zorgverzekeraar. Wisselen van zorgverzekering gebeurt ook omdat de dekking niet meer past bij de wensen. Volgens het Nivel heeft […]

​ ​

Ditzo verder onder merknaam ASR

Vanaf 17 april verdwijnt de merknaam Ditzo en gaat de verzekeraar verder onder de naam van het moederbedrijf a.s.r, evenals reisverzekeraar Europeesche verzekeringen. De verzekeringen van beide merken worden dan onder de naam van a.s.r. aangeboden. De achterliggende gedachte hiervan is het terugbrengen van het aantal merken en om de marktpositie te versterken. Wat betekent […]

Belangrijke data

12 nov

Premies bekend

Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je de zorgverzekering 2021 vergelijken.

31 dec

Laatste overstap dag

Dit is de allerlaatste dag om over te stappen.

31 jan

Zelf opgezegd?

Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2021 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2021.

Wat moet je weten?

Wat verandert er voor jou?

Het is bijna weer tijd om over te stappen. Het is verstandig om ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen te kijken, want jij verandert én de zorg verandert.

Vanaf 12 november is het mogelijk om een nieuwe verzekering uit te zoeken voor 2023. Jij vult jouw wensen in en wij laten zien welke verzekering hier het beste bij past! Wacht dus niet langer, en vergelijk nu!

Grootste wijzigingen in 2023

Financiële wijzigingen

 • De rekenpremie stijgt naar 125,75 euro per maand. Deze rekenpremie is voor iedere verzekeraar hetzelfde. De uiteindelijke premie bepalen de verzekeraars zelf. Deze premies worden uiterlijk 12 november bekend gemaakt.
 • De zorgtoeslag stijgt tot €35 per maand.
 • Het eigen risico blijft in 2023 hetzelfde  als vorig jaar: 385 euro.

Niet meer vergoedt in 2023

 • Vitamine D wordt niet meer vergoed via de zorgverzekering. Hierdoor moet iedereen die vitamine D gebruikt dit vanaf nu zelf betalen.
 • Verwijderen van de combinatietest uit het basispakket. Daarnaast gaat dit over het uitzonderen van de NIPT met medische indicatie van het verplicht eigen risico.

Nieuwe vergoedingen

In 2023 wordt het basispakket uitgebreid met een aantal nieuwe zorgvergoedingen:

 • Herstelzorg voor ex-corona patiënten die ernstige klachten hebben overgehouden is verlengd tot 1 augustus  2023. Deze herstelzorg bestaat onder andere uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie

Wat zit er in de basisverzekering?

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld. Dit betekent dat de voorwaarden en vergoedingen ieder jaar weer een beetje veranderen. Er zijn een aantal zaken die standaard onder het basispakket vallen zoals;

 • Medicatie die geregistreerd is in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)
 • Medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg)
 • Zwangerschapszorg
 • Fysiotherapie en tandzorg voor kinderen tot 18 jaar

In de meeste gevallen betaal je voor deze zorg wel eerst het eigen risico. Hierover lees je meer onder het kopje eigen risico.

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een type polis kiezen. Het verschil tussen de polissen heeft te maken met de zorgaanbieders waarbij je terecht kunt. Houd hier rekening mee wanneer je een nieuwe zorgverzekering uitzoekt.

Budgetpolis

Kies jij een budgetpolis? Dan kun je bij planbare zorg bij een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders terecht. Kies je er voor om niet naar een van de gecontracteerde zorgverleners te gaan? Dan krijg je een (veel) lagere vergoeding. In het geval van spoed mag je uiteraard altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het medisch personeel beoordeelt of het om spoed gaat.

Naturapolis

Kies jij een naturapolis? Dan krijg je de zorg bij alle gecontracteerde zorgverleners voor 100% vergoed. Je hebt dus een veel ruimer aanbod aan zorgverleners bij wie je terecht kunt in vergelijking met de budgetpolis. Ga je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw verzekeraar dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Het percentage dat je zelf moet bepalen wisselt per verzekeraar, maar ligt meestal rond de 25%.

Restitutiepolis

Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Jouw zorg wordt dan voor 100% vergoed. Er geldt vaak wel een bovengrens, dit noemen we het marktconform tarief. Deze bovengrens voorkomt dat zorgaanbieders buitenproportionele prijzen kunnen rekenen voor de zorg die zij verlenen. De restitutiepolis biedt de meest volledige dekking.

Eigen risico 2022

In 2022 blijft het eigen risico 385 euro. Dit betekent dat het eigen risico sinds 2016 niet meer is gestegen. Het eigen risico was tot 2022 bevroren en zou komend jaar tot boven de 400 euro uit kunnen komen. Hier is een stokje voor gestoken waardoor het eigen risico ook in 2022 nog een jaar op 385 euro blijft staan.

Vrijwillig vs. verplicht

Het eigen risico betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Dit geldt alleen voor volwassenen: kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen.

Je kunt er voor kiezen om dit verplichte eigen risico van 385 euro uit te breiden met een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit betekent dat je zelf méér zorgkosten moet betalen wanneer je zorg nodig hebt, maar je krijgt hier wel een korting op de zorgpremie voor terug.

Zorg waar je geen eigen risico voor betaalt

Er zijn een aantal zorgsoorten die wél in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering, maar waar je géén eigen risico voor hoeft te betalen. Hierbij moet je o.a. denken aan:

 • Bezoek aan de huisarts en huisartsenpost (wel eigen risico bij behandelingen of onderzoeken die de huisarts uitbesteedt, zoals laboratorium onderzoeken)
 • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Wijkverpleging
 • Bevalling, verloskundige zorg en kraamzorg (wel voor geneesmiddelen, bloeddrukonderzoeken, vlokkentesten of ziekenvervoer)

 

Heb jij zorg nodig die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering? Dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Aanvullende verzekeringen zijn er in alle vormen en maten. Zo is er voor ieder iets wils. Een aantal grote vergoedingen uit de aanvullende pakketten zijn onder meer:

 • Fysiotherapie
 • Brilvergoeding
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Orthodontie
 • Tandzorg

Meer informatie over de aanvullende zorgverzekering hebben we voor je verzameld. Je kan ook altijd bellen op 020 2611600.

Korting

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Als je overstapt via ZorgKiezer kan je een korting krijgen tot 20% op de aanvullende verzekering en tot 5% op de basisverzekering. Je kunt ook gebruik maken van een collectiviteitskorting via werkgevers, vakbonden of gemeenten. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP’er bent.

Een collectieve verzekering kan interessant voor je zijn als je tot een specifieke doelgroep behoort. Vaak hebben de aanvullende pakketten via je werk of vereniging aangepaste voorwaarden. Let er ook op wat de zorgverzekering allemaal dekt. Het kan zijn dat je verzekerd bent voor zorg die je niet gebruikt. Het kan zelfs zo zijn dat je bij een andere losse zorgverzekeraar goedkoper uit bent met jouw persoonlijke zorgbehoeftes. Vergelijk dus altijd je zorgverzekering om te zien waar je het goedkoopste uit bent.

De collectiviteitskorting wordt steeds verder afgeschaald en wordt in 2023 waarschijnlijk volledig afgeschaft.

Let op: een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringen goed.

Nog vragen?

Bel ons op 020 2611600 Open tot 17:30
Mail met ons Altijd binnen 24 uur antwoord
info@zorgkiezer.nl
Whatsapp kan ook Altijd binnen 24 uur antwoord
+31 6 570 606 54
Zorgkiezer

ZorgKiezer Als de grootste onafhankelijke zorgvergelijker samen sterk voor de beste zorg

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344