ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Vergoeding bij overspanning / burn-out

Door: - Leestijd: 2 minuten

Mensen die overspannen zijn laten symptomen zien van emotionele uitputting, zijn snel geïrriteerd, afstandelijk en hebben een lage dunk van hun eigen competenties. Een burn-out wordt omschreven als een ‘energiestoornis’. Het verschil met een depressie is dat een depressie wordt omschreven als ‘stemmingsstoornis’. In de meeste gevallen is de oorzaak van een burn-out een teveel aan stress in de privésituatie of op het werk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op basis van de vastgestelde aspecten van een burn-out, die zijn opgesteld sinds 1984, kan een burn-out test worden uitgevoerd. Dit is de zogeheten MBI, Maslach Burnout Inventory. Op basis van vragen, zal een score bepaald worden, waarna eventueel de diagnose burn-out gesteld kan worden.

Hoe wordt je behandeld?

Tijdens de behandeling zal gezocht worden naar factoren die hebben geleid tot het ontstaan van de burn-out. Risicofactoren zullen worden geïnventariseerd en zo mogelijk beperkt. Voor je klachten kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts. De huisarts kiest er in sommige gevallen voor om de klachten zelf te behandelen. Er is vaak een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog werkzaam binnen de huisartsenpraktijk. Zo niet, dan kan je huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen, zullen worden doorgestuurd naar de basis GGZ. Mensen met ernstigere psychische problemen zullen doorverwezen worden naar de gespecialiseerde GGZ.

Vergoeding door je zorgverzekeraar

Mensen die de klachten hebben van een burn-out kunnen de huisarts of bedrijfsarts raadplegen om een diagnose te laten stellen. Soms wordt je dan doorverwezen naar een praktijkondersteuner van de GGZ. Er zijn diverse therapieën of geneeswijzen waar mensen met een burn-out baat bij kunnen hebben. Deze behandelingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet dus aanvullend verzekerd zijn. Je zorgverzekering kan dus een belangrijke rol spelen in de genezing van een burn-out. Het is dus belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken in 2018.

Zorg geleverd door je huisarts wordt altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je een verwijzing van je huisarts hebt, wordt behandeling door een psycholoog grotendeels vergoed vanuit je basisverzekering. Hiervoor geldt wel dat je zorgverzekeraar een contract moet hebben met je behandelinstelling. Wanneer je behandelaar niet gecontracteerd is, wordt de behandeling deels of niet vergoed. Elke verzekeraar regelt deze zorg anders, kijk daarom goed in de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar.

Voor alle zorg die vergoed wordt uit het basispakket, uitgezonderd je bezoek aan je huisarts, betaal je eerst een wettelijk vastgesteld eigen risico. De hoogte van het minimale eigen risico in 2018 bedraagt 385 euro.

Zorgverzekering 2018

Heb je een vraag over zorgverzekering 2018? Ons team van zorgcoaches is telefonisch bereikbaar op 020 261 16 00. Met onze Zorgvergelijker kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd