ZorgKiezer.nl

Vergoeding soa-test

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een soa test wordt afgenomen om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te onderzoeken. Het ondergaan van een soa test is de enige manier om met zekerheid te zeggen of je een soa hebt. Een soa kun je namelijk ook hebben zonder symptomen. Door de jaren heen is het aantal Nederlanders met een soa gestegen. Belangrijk dus om het zeker voor het onzekere te nemen. 

Een soa test kan uitgevoerd worden door verschillende instanties. Welke instantie je kiest, bepaalt ook de hoogte van de vergoeding die je ervoor krijgt. Een andere factor die de hoogte van de vergoeding bepaalt, is het risico dat je loopt om een soa op te lopen. Het risico dat je loopt, heeft daarnaast ook weer gevolgen voor de instantie waar je zich kan laten testen.

Redenen soa-test

De redenen om je te laten testen zijn voor velen wel al bekend maar voor sommigen is het nog altijd een vraag wanneer testen nou raadzaam is. Enkele redenen kunnen zijn:

 • Je hebt zelf onveilige seks gehad. Dit kan inhouden dat je seks hebt gehad zonder condoom of dat er is wat mis gegaan met het condoom.
 • Je huidige of voormalige bedpartner heeft je gewaarschuwd.
 • Je ondervindt (fysieke) klachten rondom de geslachtsorganen.

Risicogroepen

Wanneer je denkt een soa te hebben laat je dan zo snel mogelijk testen. Zoals eerder vermeld kun je dan terecht bij verschillende instanties, afhangend van het risico dat je loopt. Deze risicogroepen zijn door de overheid vastgesteld.

 • Alle jongeren onder de 25 jaar
 • Mannen die seks hebben gehad met mannen
 • Prostituees en hun klanten
 • Wanneer je klachten hebt die wijzen op een soa
 • Wanneer je vaste partner prostituee is of, in het geval van een man, seks met mannen heeft
 • Je komt uit een land waar veel soa's voorkomen
 • Je partner komt uit een land waar veel soa's voorkomen
 • Slachtoffers van seksueel geweld

Waar kan ik terecht voor een soatest? 

Er zijn verschillende instanties waar je terecht kan voor een soa-test. Afhankelijk van je situatie kun je bij een van onderstaande terecht. 

SOA-test bij de GGD

Wanneer je binnen de risicogroepen valt dan kun je terecht bij een GGD-centrum met een speciale soa-poli. Hier heb je geen verwijzing van je huisarts voor nodig. Het is altijd zonder kosten en de test is anoniem.Val je niet binnen een van de risicogroepen dan kun je geen gebruik maken van een GGD-centrum voor een soa test.

SOA-test bij je huisarts of kliniek

Wil je een soa-test laten afnemen, maar hoor je niet tot een risicogroep? Je kan dan een soa-test aanvragen bij je huisarts. Deze manier van testen is niet anoniem en ook niet gratis. 

Ook als je wel tot een risicogroep hoort, kun je natuurlijk gewoon naar je eigen huisarts. Je bent niet verplicht om naar een GGD-centrum te gaan. Het onderzoek wordt wel door je zorgverzekering betaald, maar hierop is nog wel het eigen risico van toepassing. Mocht je eigen risico nog niet op zijn, zul je de soa-test, of een deel hiervan, zelf moeten betalen.

SOA-zelftest

Een andere optie is om een zelftest te gebruiken. Echter, kan hier de betrouwbaarheid niet van gegarandeerd worden.  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert dan ook om deze testen niet te gebruiken en altijd een officiële arts te raadplegen.

Besparen op je zorgverzekering

Besparen op je zorgpremie? Door zorgverzekeraars te vergelijken kan je tot € 100,- per jaar besparen! Vul in onze zorgvergelijker jouw wensen en zorgbehoeften in en begin met zorgverzekering vergelijken

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd