ZorgKiezer.nl

Bel ons

Hulp nodig? Nu bereikbaar
Bel 0202611600

Vergoeding soa-test

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een soa test wordt afgenomen om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te onderzoeken. Het ondergaan van een soa test is de enige manier om met zekerheid te zeggen of je een soa hebt. Door de jaren heen is het aantal Nederlanders met een soa gestegen, vandaar dat het belang van een soa test ook steeds groter wordt. 

Een soa test kan uitgevoerd worden door verschillende instanties en dit is ook bepalend voor de vergoeding die je ervoor krijgt. De andere factor die de hoogte van de vergoeding bepaalt is het risico dat een persoon loopt om een soa te krijgen. Het risico dat men loopt heeft daarnaast ook weer gevolgen voor de instantie waar men zich kan laten testen.

Redenen soa test

De redenen om je te laten testen zijn voor velen wel al bekend maar voor sommigen is het nog altijd een vraag wanneer testen nou raadzaam is. Een aantal redenen kunnen zijn:

 • Je hebt zelf onveilige seks gehad. Dit kan inhouden dat je seks hebt gehad zonder condoom of dat er is wat mis gegaan met het condoom.
 • Je huidige of voormalige bedpartner heeft je gewaarschuwd.
 • Je ondervindt (fysieke) klachten rondom de geslachtsorganen.

Risicogroepen

Wanneer je denkt een soa te hebben laat je dan zo snel mogelijk testen. Zoals eerder vermeld kun je dan terecht bij een aantal instanties, afhangend van het risico dat je loopt. Deze risicogroepen zijn door de overheid vastgesteld.

 • Alle jongeren onder de 25 jaar
 • Mannen die seks hebben gehad met mannen
 • Prostituees en hun klanten
 • Wanneer je klachten hebt die wijzen op een soa
 • Wanneer je vaste partner prostituee is of, in het geval van een man, seks met mannen heeft
 • Je komt uit een land waar veel soa`s voorkomen
 • Je partner komt uit een land waar veel soa's voorkomen
 • Slachtoffers van seksueel geweld

SOA-test bij de GGD

Wanneer je binnen deze risicogroepen valt dan kun je terecht bij een GGD-centrum met een speciale soa-poli. Hier heb je dan geen verwijzing voor nodig, is altijd zonder kosten en de test is anoniem. Val je niet binnen een van de risicogroepen dan kan je geen gebruik maken van een GGD-centrum voor een soa test.

SOA-test bij je huisarts of kliniek

Wil je een soa-test laten afnemen, maar behoor je niet tot een risicogroep, dan kan je een soa-test aanvragen bij je huisarts. Deze manier van testen is niet anoniem en ook niet gratis. Ook als je wel tot een risicogroep behoort kun je natuurlijk gewoon naar je eigen huisarts. Je bent niet verplicht om naar een GGD-centrum te gaan. 
Het onderzoek wordt wel door je zorgverzekering betaald, maar hierop is nog wel het eigen risico van toepassing. Mocht jij je eigen risico dus nog niet helemaal gebruikt hebben, zal je de soa-test zelf moeten betalen, of een deel hiervan.

SOA-zelftest

Van zelftesten kan de betrouwbaarheid nooit gegarandeerd worden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dan ook het advies uitgegeven aan alle Nederlanders om deze testen niet te gebruiken en altijd een officiële arts te raadplegen.

Besparen op je zorgverzekering

Wil je besparen op je zorgverzekering 2018? Vergelijk dan direct alle zorgverzekeringen in onze zorgvergelijker. Vul in wat jouw zorgbehoeften zijn en je krijgt een overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen die aansluiten op jouw wensen. Sluit direct af en bespaar zo honderden euro's per jaar.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd