Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Het coronavirus; dit moet je weten

herstelzorg

Het coronavirus verspreidt zich ook in Nederland in een steeds hoger tempo. Wat moet je weten, waar moet je op letten en wat vergoedt jouw zorgverzekering? ZorgKiezer zet de belangrijkste informatie voor je op een rijtje. 

Hoe voorkom ik dat ik het coronavirus krijg?

De belangrijkste maatregelen tegen corona zijn heel eenvoudig: let goed op je persoonlijke hygiëne. Hoe doe je dat?

 1. Was je handen regelmatig met zeep en water
 2. Hoest en nies in je elleboog
 3. Schud geen handen
 4. Gebruik papieren zakdoekjes

Het coronavirus verspreid zich wanneer een besmet persoon hoest of niest. De vochtdruppeltjes die vrij komen zijn besmettelijk wanneer je ze inademt of via je traanbuis binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om die verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Was je kleren vaak, gooi gebruikte zakdoekjes meteen weg en was je handen regelmatig gedurende de dag.

Het gebruik van mondkapjes wordt alleen voor medisch personeel aangeraden. Veel mensen weten niet goed hoe zij mondkapjes moeten gebruiken waardoor ze de kans op besmetting juist vergroten. Daarom wordt dit afgeraden.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het coronavirus heb?

Er zijn een aantal situaties waarin je alert moet zijn. Heb je:

 • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius én
 • Contact gehad  met een patiënt met coronavirus of ben je in een gebied geweest waar het virus heerst: China (inclusief Hong Kong), Italië, Iran, Zuid-Korea.

Dan hoef je de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Blijft thuis, ziek goed uit en voorkom dat je andere mensen besmet. Houd dus afstand van andere mensen. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Worden je klachten erger:

 • Je hebt koorts: een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius
 • Je moet hoesten of je bent benauwd

Blijf dan thuis en bel direct de huisarts. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Als je klachten inderdaad overeenkomen met het ziektebeeld, dan zorgt de huisarts dat je getest wordt. Er wordt dan slijmvlies afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. In de meeste gevallen krijg je binnen 24 uur de uitslag. Blijf tot die tijd thuis. Als je besmet bent met het coronavirus dan krijg je direct instructies over de vervolgstappen.

Wat dekt mijn verzekering bij corona?

 • Een bezoek aan de huisarts; dit wordt volledig vergoed. Je hoeft geen eigen risico te betalen.
 • Laboratoriumonderzoek; als het vermoeden bestaat dat je besmet bent, wordt er slijmvlies afgenomen en getest. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Ziekenhuiszorg; in een klein aantal gevallen zijn de klachten zo serieus dat patiënten (tijdelijk) in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Spoedeisende zorg in het buitenland; ben je in het buitenland en vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering. Je basisverzekering dekt spoedeisende zorg in het buitenland tot Nederlands tarief. Heb je een aanvullende dekking voor medische zorg in het buitenland? Dan kun je de volledige kosten vergoed krijgen, ook wanneer de tarieven hoger liggen dan in Nederland. Let op: voor spoedeisende zorg in het buitenland betaal je wel het eigen risico.

Volledige informatie en actuele stand van zaken

De situatie rondom het coronavirus wisselt per dag. Daarom heeft de rijksoverheid een speciale pagina opgezet. Hier vind je alle vragen en antwoorden omtrent het coronavirus.

Laatste update op 12 maart 2020 – 11:39 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344