Vergoeding van tandarts

Kosten voor de tandarts kunnen heel erg uiteenlopen. Er is niet één tandartsverzekering die geschikt is voor iedereen. Verzekeraars weten dit en hebben daarom vaak verschillende mogelijkheden om uit te kiezen als het gaat om de vergoeding van tandartskosten. De basisverzekering biedt voor mensen boven de 18 jaar geen vergoeding voor de tandarts. Er gelden hierbij wel een paar uitzonderingen. Bepaalde medisch noodzakelijke ingrepen worden wel door de basisverzekering gedekt. Een voorbeeld is de kaakchirurg in het ziekenhuis. Zie jij graag de kosten voor de tandarts vergoedt, dan zal je hier een aanvullend pakket voor moeten afsluiten. Het is natuurlijk ook mogelijk om de rekening volledig zelf te betalen. 

Vergoeding basisverzekering

In de basisverzekering is geen vergoeding opgenomen voor de tandarts voor verzekerden van 18 jaar of ouder. Voor kinderen onder de 18 zijn vrijwel alle tandartskosten juist gedekt door de basisverzekering. Let op, orthodontie valt niet onder deze dekking. 

Kinderen tot 18 jaar

Uit de basisverzekering krijgen kinderen vergoeding voor o.a. de volgende behandelingen:

 • Jaarlijkse controle (meerdere op aanvraag)
 • Fluoridebehandelingen
 • Tandsteen verwijderen
 • Röntgenfoto’s
 • Verdovingen
 • Vullingen
 • Overige behandelingen zoals sealen of restauratie

Kinderen tot 18 jaar krijgen In de meeste situaties de kosten voor de tandarts vergoed. Het is dan niet nodig om een losse tandartsverzekering af te sluiten. Niet alle behandelingen vallen echter onder de basisverzekering. Kosten voor een beugel, gebitbeschermers, kronen & bruggen, bleken of implantaten vallen bijvoorbeeld niet onder de dekking van de basisverzekering. Hiervoor kan een aanvullende tandartsverzekering afgesloten worden. Houd dan wel rekening met aanvullende voorwaarden van de zorgverzekeraar. Kinderen kunnen zelf geen zorgverzekering afsluiten. Een van de ouders kan een aanvullend pakket afsluiten en daarop minderjarigen meeverzekeren. 

Volwassenen vanaf 18 jaar

Voor volwassenen geldt dat alleen uitzonderingen en specifieke gevallen door de basisverzekering worden vergoed. Dit staat in de polisvoorwaarden uitgelegd. Het kunstgebit is een voorbeeld van tandkosten die door de basisverzekering zijn gedekt. Hier betaal je dan wel eigen risico voor. De overige behandelingen kunnen door een aanvullende tandartsverzekering vergoed worden.
Er kan ook sprake zijn van een uitzondering waarbij alle kosten door de basisverzekering worden gedekt. Dit kan als een verzekerde een ernstige ontwikkelstoornis heeft waardoor deze zonder de zorg de tanden en kiezen niet goed genoeg kan gebruiken. De verzekeraar beoordeelt altijd vooraf of iemand in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige zorg en gebruikt hiervoor het ‘maatmanbeginsel’. 

Aanvullende tandartsverzekering

Vrijwel elke zorgverzekeraar biedt de mogelijkheid om tandkosten mee te verzekeren. Het is per persoon verschillend welke verzekering het meest geschikt is. Hierbij kan je rekening houden met hoe vaak je naar de tandarts gaat per jaar en welke behandelingen je verwacht te krijgen in het komende jaar. Bij het zorgverzekering vergelijken is het verstandig om te letten op het percentage van de rekening dat wordt vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden 75% van de rekening en anderen doen dit volledig. Ook kan de vergoeding verschillen per behandeling. 

Waar moet je op letten

 • Welke behandelingen verwacht je
 • Hoeveel wordt er maximaal vergoed door de verzekeraar. Is dat voldoende
 • Hoeveel procent van de behandeling wordt er vergoed. Sommige behandelingen worden gedeeltelijk vergoed tot 75% van de rekening
 • Worden alle behandelingen vergoed of slechts een selectie. Niet alle behandelingen zijn standaard opgenomen in de tandartsverzekering
 • Zijn er aanvullende voorwaarden zoals wachttijd of aanvullende vragen

Het is niet verplicht om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Ga jij eens per jaar voor controle naar de tandarts en heb je eigenlijk nooit wat, dan kan het voordelig zijn om de tandartskosten uit eigen zak te betalen. Mocht je onverwacht vaker naar de tandarts moeten, dan zal je ook deze kosten zelf moeten betalen. De afweging hiervoor is afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Twijfel je of je nu gebruik kunt maken van een vergoeding voor de tandarts in 2024. Dan kan je dit altijd navragen bij je huidige verzekeraar of controleren in je polisvoorwaarden.

Kan je tandartsverzekering verhogen?

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om in januari nog wijzigingen aan te brengen in de aanvullende verzekering. Over het algemeen is het echter niet mogelijk om halverwege het jaar een tandartsverzekering af te sluiten. 

Tandarts vergoedingen

Kies je zorgverzekering
Kies je zorgverzekering met fysiotherapie
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste zorgverzekering? Onze overstapcoaches staan voor u klaar.
Bel naar 020-2611600.