Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Meer dan twee derde van de Nederlanders betaalt te veel voor hun zorgverzekering

Meer dan de helft van de Nederlanders betaalt te veel voor hun zorgverzekering. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De oorzaak hiervan is onder andere het ruime aanbod aan zorgverzekeringen die weinig van elkaar verschillen. Hierdoor hebben consumenten moeite met het begrijpen van de verschillen en kiezen ze voor een basisverzekering, waarvoor ook goedkopere opties beschikbaar zijn.

Meerderheid betaalt gemiddeld 100 euro te veel

Volgens berekeningen van de ACM en NZa kon ruim 61% van de verzekerden vorig jaar zo’n € 103,- besparen. Veel consumenten vinden het moeilijk om de verschillen te begrijpen en de best passende zorgverzekering te kiezen. Vaak kiezen verzekerden dan voor een duurdere verzekering dan nodig is, omdat dit een voorwaarde van de verzekeraar is voor het afsluiten van aanvullende verzekeringen.

Premiedifferentiatie

Het aanbieden van dezelfde polis tegen verschillende prijzen, ook wel premiedifferentiatie genoemd, is verboden in Nederland. Toch kunnen zorgverzekeraars alsnog prijsverschillen creëren door kleine aanpassingen te maken, zoals een verschil van 5% in het vergoedingspercentage van niet-gecontracteerde zorg. Ook kunnen prijzen verschillen als dezelfde polis binnen hetzelfde concern door verschillende verzekeraars wordt aangeboden.

Het aanbod aan zorgverzekeringen die nauwelijks van elkaar verschillen is echter nog steeds zo groot dat het consumenten belemmert bij het maken van een keuze.

Betere informatie voor verzekerden

De ACM en de NZa streven ernaar het overaanbod van zorgverzekeringen te verminderen en het voor consumenten makkelijker te maken om een basisverzekering te kiezen. Ze willen dat premiedifferentiatie volledig wordt verboden en dat verzekerden beter worden geïnformeerd over vergelijkbare polissen en premieverschillen.

Laatste update op 4 juni 2024 – 15:43 door Rosa Boogaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344