Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekeraars teveel macht over fysiotherapie

Zorgverzekeraars hebben teveel macht over fysiotherapie. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door het comité Zorg Geen Markt en actiecomité Fysiotherapie in Nood. Zorgverzekeraars hebben ontzettend veel macht over fysiotherapie. Een fysiotherapeut heeft te maken met duizenden verschillende tarieven en een berg papierwerk waar zo’n drie uur per dag aan gewerkt moet worden. 97 procent van de fysiotherapeuten vindt dat er teveel verslag gelegd moet worden van de werkzaamheden. 

Hoe zit het met de vergoeding voor fysiotherapie?

fysiotherapieTwee derde van de vergoedingen voor fysiotherapie is uit de basisverzekering gehaald. Veel Nederlanders zijn niet of onvoldoende aanvullende verzekerd voor fysiotherapie. Hierdoor gebruiken mensen minder of geen fysiotherapie terwijl de behandelingen noodzakelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als chronisch patiënt met behoefte aan fysiotherapie is het ook lastig om vergoeding te krijgen. Vanaf de 21e behandeling wordt fysiotherapie wel vergoed vanuit de basisverzekering. Om het gat van 20 behandelingen te overbruggen kan een aanvullende zorgverzekering worden afgesloten. Het probleem voor chronische patiënten is dat zij wel eens geweigerd worden voor deze aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie.

Fysiotherapie binnen het nieuwe zorgstelsel

Volgens Henk van Gerven, SP-Kamerlid zit er een fundamentele fout in het huidige zorgstelsel, namelijk de concurrentie. Volgens Van Gerven ontstaat hierdoor wantrouwen en controlegekte. ‘Het is bizar dat de omzet van fysiotherapie even groot is als de totale winst van 1,4 miljard van de zorgverzekeraars in 2012. Het wordt tijd dat de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie stelling neemt tegen de marktwerking, uitholling van het pakket en de macht van de zorgverzekeraars.’

De toekomst van fysiotherapie

Op dit moment lijkt er geen sprake te zijn van gelijkwaardige partijen, verbetering van de kwaliteit van zorg of een verbetering van keuzevrijheid in de zorg. Doordat er zo veel papieren rompslomp is ontstaan bij fysiotherapie, kunnen fysiotherapeuten nauwelijks nog hun vak uitoefenen. De aanbeveling uit het rapport is dat de macht van de zorgverzekeraars over fysiotherapie wordt teruggedraaid en de vergoedingen worden uitgebreid. ‘Het vak moet weer teruggegeven worden aan de fysiotherapeuten zelf’.

Eerder werd er ook al aandacht aan dit probleem geschonken door Een Vandaag. Hieronder is het item terug te zien.
sitestat

Wat vind jij? Hebben zorgverzekeraars teveel macht over fysiotherapie? Vind jij dat er iets moet veranderen in het huidige zorgstelsel?

Laatste update op 27 mei 2013 – 17:10 door Claire Langenhoff.

Reacties op “Zorgverzekeraars teveel macht over fysiotherapie

  1. Beste,

    Jazeker, ik ben van mening dat zowel de patiënt als de fysiotherapeut op veel fronten de dupe is van de macht van zorgverzekeraars. Wachten is nooit handig, wachten op verandering in het zorgstelsel allerminst. Kortom: durf de controle in eigen handen te nemen. Ik heb dit jaar de bewuste keuze gemaakt om geheel contractvrij te werken. Op deze manier kan ik weer een gelukkige fysiotherapeute zijn, die met aandacht voor zorg en kwaliteit het beste kan bieden aan mijn cliënten.

    Ik ben benieuwd naar de mening van andere fysiotherapeuten: waarom werk je wel of niet contractvrij?

    Anne, fysiotherapeute Fysiotherapie EerlijkBeter in Delft
    http://www.fysio-eerlijkbeter.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344