Tandarts behandelingen

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje gemaakt van metaal of porselein die precies over een afgeslepen tand of kies past. Dit kapje wordt op de tand of kies vastgelijmd, hierdoor krijgt de tand of kies zijn vorm en functie weer terug.

Wanneer heb ik een kroon nodig?

Als een tand of kies door tandbederf is aangetast kan een kroon een uitweg zijn. Ook als er in de tand of kies niet genoeg houvast is voor een vulling. Daarnaast kan het ook vanuit cosmetisch oogpunt aan te bevelen zijn.

Wat is een brug?

Ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en of kiezen kan een brug worden geplaatst. Een brug wordt vastgemaakt aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte. De brug bestaat uit kronen en kunsttanden die de open ruimte vullen.

Wanneer heb ik een brug nodig?

Een brug kan uitkomst bieden als er problemen zijn met kauwen. Cosmetisch kan een brug ook helpen als er bijvoorbeeld tanden ontbreken aan de voorkant van het gebit. Het opvullen van een open ruimte zorgt ook voor preventie van scheef groeien van tanden en/of kiezen.

Behandelingen bij de tandarts

"Er zijn veel verschillende tandarts behandelingen. Met ieder een eigen prijskaartje. Nu elke tandarts zelf mag bepalen wat een behandeling kost, is tandartsen vergelijken belangrijk geworden. Omdat je altijd bij dezelfde tandarts komt, wil dat niet zeggen dat je niet naar een andere tandarts kunt gaan. Zo kan de prijs voor een brug of een kroon flink oplopen. Toch verschilt de prijs voor bijvoorbeeld bruggen en kronen vaak per tandarts. Vergelijk dus de huidige tandarts en de behandelingen met andere tandartsen en de behandeling in de buurt. Zelfs de behandeling als een gaatje vullen kan euros verschillen per tandarts. "