ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

14 zorgverzekering tips over kiezen en besparen

Door: - Leestijd: 3 minuten

Deze 14 tips helpen jou om te besparen op je zorgverzekering voor 2024. Ook helpt het bij het vergelijken van de verschillende verzekeringen zodat je de beste keuze voor jouw situatie maakt.

Hoe werkt het?

Elk jaar worden de zorgpremies op 12 november bekend gemaakt, wanneer deze bekend zijn kun je beginnen met het kiezen van een zorgverzekering. Op deze pagina vind je 14 handige tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van een zorgverzekering!

Alle zorgpremies voor 2024 zijn op dit moment bekend.
Ga naar zorgverzekering vergelijken om alle zorgpremies voor 2024 te vergelijken. 

Let op! Een verzekeraar kan ook de dekking van een polis wijzigen.
Jouw zorgverzekering is opgebouwd uit verschillende componenten:

 • De basisverzekering (verplicht voor iedereen)
 • Het eigen risico (€385,- verplicht maar je kunt het verhogen voor een lagere maandpremie)
 • Aanvullende pakketten met vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeskunde.

Hoe dit is opgebouwd, verschilt per verzekering. Daarom is het goed om te vergelijken met ZorgKiezer. Want het kan maar zo zijn dat jouw verzekering volgend jaar hetzelfde kost, maar ineens een lagere dekking heeft!

14 tips voor besparen, vergelijken en kiezen van zorgverzekering voor 2024

Tip 1 - Kijk ieder jaar goed naar je zorgwensen

Verandert er iets in je situatie? De verzekering die je nu hebt past misschien niet meer zo goed bij de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld als je kinderen hebt gekregen, of een kinderwens hebt. Of als je een operatie moet ondergaan waarvoor je veel fysiotherapie nodig hebt. Maar ook als je eens alternatieve geneeskunde wilt uitproberen, of een paar extra bezoeken aan de tandarts nodig hebt. Of de polis verandert waardoor je ineens een lagere of andere dekking hebt.

Tip 2 - Kies de beste basisverzekering

Wil je alleen een basisverzekering voor 2024? Ook dan is het belangrijk dat je goed oplet. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden: een naturapolis, combinatiepolis of een restitutiepolis. Het verschil? Bij de ene polis mag je wel zelf kiezen naar welk ziekenhuis of zorgverlener je gaat, bij de andere niet. Je kunt natuurlijk altijd naar de zorgverlener van jouw keuze gaan, maar dan loop je het risico dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Voor spoedeisende hulp kun je gelukkig wel altijd overal terecht!

Tip 3 - Heb je wel een aanvullende verzekering nodig?

Denk je in 2024 weinig zorg nodig te hebben en dus weinig kosten te maken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten, zonder aanvullende verzekering. Wat je kunt doen is het verschil berekenen tussen de basispremie en een aanvullende premie. Betaal je per maand meer voor je aanvullende zorgpremie dan dat je aan kosten maakt hiervoor? Dan is het voordeliger om alleen een basisverzekering af te sluiten en andere zorgkosten uit eigen portemonnee te betalen.

Zorgverzekering vergelijken

Tip 4 - Verhoog je eigen risico en betaal een lagere premie

Het verplichte eigen risico is €385 en dit is voor iedereen gelijk. Je kunt de keuze maken om je eigen risico te verhogen. Je kunt tot maximaal €500 per jaar je eigen risico verhogen. In ruil voor jouw hogere eigen risico, krijg je korting op je zorgpremie. Heb je zorg nodig uit de basisverzekering? Dan moet je het eerste deel zelf betalen, tot de maximale €885. Als je slim bent, zorg je ervoor dat je dit bedrag altijd achter de hand hebt!

Bonustip: spaar de korting die je per maand krijgt en stop dit in een (digitaal) spaarpotje, zo heb je in no-time je eigen risico bij elkaar gespaard. Of het is een leuk extraatje.

Tip 5 - Collectieve verzekering

Via je werkgever, vakbond of als je zzp'er of student bent kun je vaak een collectieve verzekering afsluiten. Dan krijg je een bepaald percentage extra korting op je zorgpremie of je krijgt voor hetzelfde bedrag een veel ruimere dekking. Maar het kan zijn dat een andere verzekering voordeliger is. Of dat je geen gebruik maakt van het ruime pakket waardoor je ergens anders goedkoper bent. Goed vergelijken dus, zo voorkom je dat je jezelf over-verzekerd!

Tip 6 - Betaal je zorgpremie in één keer

Je kunt een paar euro’s besparen als je de premie voor je zorgverzekering in één keer betaalt in plaats van maandelijks. Sommige verzekeringen geven dan namelijk 1% tot 2% korting op je premie. Scheelt toch al snel een paar tientjes op jaarbasis!

Tip 7 - Allebei een aparte zorgverzekering

Het lijkt gemakkelijk, om het hele gezin op één dezelfde polis te zetten. Maar vaak is dit niet de meest voordelige optie. De kans dat jij dezelfde zorg nodig hebt als jouw partner (en je kinderen) is niet zo groot. Sluit daarom een polis af die bij jouw zorgwensen past, en niet bij die van je partner.

Heb je kinderen onder de 18? Verzeker ze mee op de meest uitgebreide polis. Kinderen worden meestal gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders, in sommige gevallen betaal je een kleine bijdrage.

Tip 8 - Spoed? Ga naar de huisartsenpost!

Bij een noodgeval denk je al snel aan de spoedeisende hulp, maar die betaal je uit eigen zak zo uit uit je eigen risico. Ga je naar de huisartsenpost? Dan wordt de zorg die je nodig hebt betaald uit je basisverzekering. Je betaalt dan geen eigen risico. De huisartsenpost is bedoeld voor zorg die niet kan wachten tot de eigen huisarts weer open is. Weet je het niet zeker, bel dan altijd eerst de huisartsenpost of je daar terecht kan. Scheelt je een hoop centen!

Tip 9 - Heb je recht op zorgtoeslag?

Afhankelijk van jouw inkomen, kun je in aanmerking komen voor een financieel steuntje in de rug van de Belastingdienst: zorgtoeslag. Je moet dit wel zelf uitzoeken én aanvragen, maar dat is zeker de moeite waard. Het kan je al snel een paar tientjes per maand schelen!

Tip 10 - Cadeau bij je overstap

Als je overstapt op ZorgKiezer zegt de verzekeraar jouw oude verzekering op. Maar dat is niet alles. Je krijgt een Oral-B elektrische tandenborstel of 3 maanden online sporten, wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Per adres één cadeau. Bekijk de voorwaarden.

Tip 11 - Huidige zorgverzekering vergelijken bij andere verzekeraars

Het kan maar zo dat de verzekering die je nu hebt, voordeliger bij een andere zorgverzekeraar wordt aangeboden. Vergelijk daarom goed en vergeet niet om ook de vergoedingen in de pakketten te vergelijken.

Zorgverzekering vergelijken

Tip 12 - Voorkom een dubbele verzekering

Ga je overstappen? Doe dat via ZorgKiezer en je krijgt niet alleen een overstapcadeau, wij zeggen ook gratis jouw oude zorgverzekering op. Zo voorkom je dat je volgend jaar een dubbele zorgverzekering hebt.

Tip 13 - Overweeg een internetverzekering met internetapotheek

Nog meer besparen? Je kunt een online-verzekering afsluiten waar je alles digitaal regelt, zelfs de recepten bij de apotheek.

Tip 14 - Aanvullende dekking voor medicijnen en preferentiebeleid

Heb je medicijnen nodig? Dan is het belangrijk dat je goed oplet of jouw medicijnen wel door de verzekering gedekt worden. Het kan zijn dat je een ander merk krijgt dan dat je nu gewend bent, of dat bepaalde medicatie niet wordt gedekt en je de kosten daarvoor zelf moet betalen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct