ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?   Bel 0202611600
We zijn morgen weer open om 09:00
Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Wat is de nominale rekenpremie?

Ieder jaar wordt op er op Prinsjesdag de begroting van de overheid bekend gemaakt. Om deze begroting op te stellen worden alle verwachte kosten en opbrengsten van de overheid tegen elkaar afgezet. Op basis daarvan kan de overheid een aantal zaken voor het daaropvolgende jaar vaststellen. Op deze dag worden onder andere de hoogte van het eigen risico, de inhoud van het basispakket en de nominale rekenpremie bekend gemaakt.

Wat is de nominale rekenpremie?

De overheid maakt voor Prinsjesdag een schatting van wat de zorgverzekering het daaropvolgende jaar gaat kosten. Dat is voor het jaar 2018 € 1.362,- op jaarbasis. Dit bedrag geeft de overheid mee aan zorgverzekeraars zodat zij op basis hiervan hun premie bekend te kunnen maken. 

Wat is het doel van de nominale rekenpremie?

De nominale rekenpremie is niet de daadwerkelijke premie. De zorgverzekeraars gaan aan de hand van deze rekenpremie aan de slag om de daadwerkelijke premie te berekenen. Hoe hoog de daadwerkelijke premie wordt, hangt deels af van het aantal reserves dat de zorgverzekeraars willen inzetten om de premies te drukken.

Wanneer worden de daadwerkelijke premies bekend gemaakt?

Dit jaar hebben de zorgverzekeraars tot uiterlijk 12 november de tijd om de daadwerkelijke premies en aanvullende pakketten bekend te maken. Dit is een week eerder dan voorafgaande jaren. Hierdoor heeft de belastingdienst een week langer de tijd om de hoogte van de zorgtoeslag vast te stellen. Dit betekent dat jij, als consument, een week langer de tijd hebt om over te stappen!

Zorgpremie 2018

De nominale rekenpremie die op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt is dus niet de daadwerkelijke premie. De daadwerkelijke zorgpremies kunnen dus hoger of lager uitvallen. Wij houden je met onze PremieAlert graag op de hoogte wanneer de daadwerkelijke premies bekend worden gemaakt. De zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 12 november de tijd om deze premies bekend te maken. Wanneer alle premies bekend zijn, helpen wij jou graag met het kiezen van een geschikte ziektekostenverzekering die aansluit bij jouw zorgbehoeften!

Jouw voordelen bij ZorgKiezer.nl

 • Tot 12% korting via ons collectief
 • Beste zorgsite 2016
 • Snel & simpel aanmelden
 • Gratis overstapservice

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd