ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Overstappen zorgverzekering 2021

Door: - Leestijd: 4 minuten

Overstappen van zorgverzekering voor 2021?

Alle premies en voorwaarden voor de zorgverzekering van 2021 zijn bekend. Dat betekent dat het vergelijken en overstappen kan beginnen! Door ieder jaar te kijken welke verzekering het beste bij jou past, kun je honderden euro’s per jaar besparen. Je kunt heel gemakkelijk al jouw wensen en behoeften aanvinken om zo de beste keus te maken voor de goedkoopste zorgverzekering.

Tot wanneer kan je overstappen?

Je kan je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december 2020. Je oude zorgverzekering moet in ieder geval opgezegd zijn vóór 1 januari 2021. Als je via ZorgKiezer.nl overstapt, dan regelen wij dit voor je. 

Als je nog geen keuze kunt maken, dan kun je jouw verzekering ook rechtstreeks bij de verzekeraar opzeggen.  Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. 

Ben jij wat visueler ingesteld? Wij ook! Daarom hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

Overstappen is besparen in 2021

Door over te stappen van zorgverzekering kan je veel geld besparen. De huidige zorgverzekering sluit misschien niet meer helemaal aan bij je persoonlijke situatie of behoeften. Of misschien zijn de voorwaarden en vergoedingen van jouw verzekering wel veranderd.

Bedenk welke zorg je nodig hebt en waarvoor je een vergoeding zou willen ontvangen. Je kan hier je ziektekostenverzekering vergelijken en overstappen naar een zorgverzekering die beter bij je past.

8 tips bij het overstappen

1. Kijk welke zorg je nodig hebt

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar je voor verzekerd wilt zijn. Het is misschien niet mogelijk om de toekomst te voorspellen, maar terugblikken op de zorgkosten van de afgelopen jaren kan wel veel informatie geven.

Het is ook verstandig om vooruit te kijken. Maak daarom een lijstje van alle zorg die je nodig verwacht te hebben.

2. Bepaal de hoogte van je eigen risico

In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Het eigen risico geldt voor een groot deel van de zorg die is opgenomen in de basisverzekering. 

Je kunt er voor kiezen om je verplicht eigen risico aan te vullen met een vrijwillig eigen risico. Het verhogen van het eigen risico levert bij veel verzekeraars een korting op de premie op. Als je over het algemeen weinig tot geen zorg uit de basisverzekering nodig hebt, dan kun je op deze manier besparen op je premie. Let op: als je onverwacht toch medische zorg nodig hebt, dan zijn de kosten die voor eigen rekening komen wel een flink stuk hoger. Je kunt je eigen risico maximaal verhogen tot 885 euro.

3. Bekijk van welke zorgverleners je graag gebruik maakt

Het is fijn als je nieuwe zorgverzekering jouw huidige zorgverleners vergoed. Er zijn een aantal soorten basisverzekeringen:

 • Restitutiepolissen: hiermee kan je altijd naar de zorgverlener die jouw voorkeur heeft.
 • Naturapolissen: hiermee kan je naar alle zorgverleners met wie jouw verzekeraar een contract heeft gesloten. Vaak zijn dit er behoorlijk veel, maar niet allemaal.
 • Budgetpolissen: je kunt bij een beperkt aantal zorgverleners terecht tenzij het om spoedeisende zorg gaat.

Wil je gebruik blijven maken van bepaalde zorgverleners? Check dan of deze vergoed worden door jouw nieuwe basisverzekering!

5. Voorkom dat je oververzekerd bent

Het is verstandig om een goede verzekering af te sluiten, maar het is zonde om geld te besteden aan iets dat je niet nodig hebt. Er zijn veel situaties waarin het voordeliger kan zijn om de rekening zelf te betalen in plaats van het mee te verzekeren, bijvoorbeeld:

 • Orthodontie voor volwassenen: ben je ouder dan 18 en heb je orthodontie nodig? Kijk dan goed of het de moeite waard is om dit te verzekeren. Verzekeringen met een vergoeding voor orthodontie voor volwassenen zijn erg prijzig, terwijl de vergoeding die je krijgt relatief laag is.
 • Brillen en lenzen: de vergoeding voor brillen en lenzen geldt vaak voor een aantal jaar, bijvoorbeeld: 150 euro per drie jaar. Dit betekent dat je drie jaar premie moet betalen en slechts een vergoeding van 150 euro ontvangt. Dit loont meestal niet.
 • Tandarts: heb jij een gezond gebit en ga je eigenlijk alleen voor controle naar de tandarts? Dan is het vaak goedkoper om de rekening zelf te betalen. Een controle en het reinigen van je tanden kost een paar tientjes. Het afsluiten van een tandverzekering kost vaak veel meer.

6. Betaal per jaar

Kun je het je veroorloven om de jaarpremie in 1x te betalen? Dan kun je besparen op je premie! Veel verzekeraars geven korting op de premie bij jaarbetaling. Deze korting ligt over het algemeen rond de 3%. 

7. Maak een individuele vergelijking

Wil je samen met je partner of volwassen kinderen overstappen? Dan is het verstandig om een individuele vergelijking te maken. Het gebeurt vaak dat verzekeraar A de beste optie is voor jou, terwijl verzekeraar B beter bij jouw partner past. Hebben jullie exact dezelfde wensen / zorgbehoefte? Dan kun je wel een vergelijking voor meerdere personen maken.

8. Zorg dat je verzekering op tijd is opgezegd

Wil je overstappen van zorgverzekering? Zorg dan dat je huidige zorgverzekering is opgezegd vóór 1 januari 2021. Je hebt dan nog tot 1 februari de tijd om over te stappen naar de beste zorgverzekering.

Overstappen aan het eind van januari is geen probleem voor de dekking van de zorgkosten. De nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht en geldt vanaf 1 januari. Let op: je moet dan zélf je zorgverzekering op hebben gezegd voor 31 december 2020. Het is dus makkelijker om vóór 31 december over te stappen, dan regelen wij alles voor je.

Let op!

 • Zorg dat vóór 1 februari 2021 een zorgverzekering hebt afgesloten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete omdat je onverzekerd bent.
 • Een voorwaarde bij het overstappen is dat er geen achterstand is in de betaling van de zorgpremie. Je kan je zorgverzekering alleen stopzetten wanneer alles is betaald. Onderneem je geen actie, dan loopt je huidige zorgverzekering gewoon door en kan je pas in het volgende jaar van zorgverzekering overstappen.

Tussentijds overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering kan één keer per jaar. Tussentijds van zorgverzekering overstappen is in principe niet mogelijk. In een aantal situaties kan je wel tussentijds een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Je kunt in de volgende gevallen tussentijds overstappen:

 • Je bent achttien jaar geworden
 • Je gaat in Nederland wonen na verblijf in het buitenland
 • Je zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd
 • Je treedt uit militair dienstverband 
 • Je collectief wordt beëindigd
 • Je gaat scheiden

Mocht je al ergens verzekerd zijn, dan raden wij je aan bij je huidige zorgverzekering te informeren naar de mogelijkheden om tussentijds over te stappen.

Gratis hulp bij het overstappen

Heb je moeite met overstappen? Of heb je vragen over de zorgverzekering 2020? Bel ons op het telefoonnummer 020 261 16 00. Er staat een team van overstapcoaches klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen met het overstappen.

Can I get this information in English?

Do you want to find the best health insurance in the Netherlands? We can help! You can find all the information you need right here.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Tot wanneer kan ik van zorgverzekering overstappen?

Je hebt tot 31 december de tijd om de zorgverzekering op te zeggen. Je kan dan nog tot 1 februari een andere zorgverzekering uitzoeken en overstappen. Stap je over voor 31 december, dan wordt de oude zorgverzekering voor jou opgezegd en hoef je dat zelf niet te doen. Let dus op dat je op tijd begint met de zorgverzekering vergelijken, dit is mogelijk vanaf half november.

Wat gebeurt er als ik overstap van basisverzekering? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd