ZorgKiezer

Wat is de beste zorgverzekering in 2024?

Door: - Leestijd: 7 minuten

De beste zorgverzekering, is degene die het beste aansluit op jouw behoeften. Daarin spelen zorgkeuze, prijs en service een grote rol. Wat voor de één belangrijk is, heeft de ander niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan zorg rondom een zwangerschap, alternatieve geneeswijzen, orthodontie, een beugel, fysiotherapie, psychologische hulp, ADHD-medicatie, specifieke zorg voor ouderen of personen ouders met een kinderwens.

Wat is de beste zorgverzekering in 2024?

De beste zorgverzekering, is degene die het beste aansluit op jouw behoeften. Daarin spelen zorgkeuze, prijs en service een grote rol. Wat voor de één belangrijk is, heeft de ander niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan zorg rondom een zwangerschap, alternatieve geneeswijzen, orthodontie, een beugel, fysiotherapie, psychologische hulp, ADHD-medicatie, specifieke zorg voor ouderen of personen ouders met een kinderwens.

Kort gezegd is de beste zorgverzekering Nederland, de verzekering en polis die de beste dekking geeft voor jouw wensen en gezondheid. Wij raden je aan om aandachtig naar de dekking van de polis te kijken. Uiteindelijk is het iets waar je op terug wilt vallen als je zorg nodig hebt. Denk dus goed na over welke zorg je nodig hebt of nodig denkt te hebben.

Wij onderscheiden daarin verschillende groepen. Hieronder een overzicht van de beste zorgverzekeringen op basis van leeftijd, zorgwensen en zorg in de buurt.

Eenvoudig je zorgverzekering afsluiten in 2024

 

Beste zorgverzekering per leeftijd
Bij studenten, scholieren, jongvolwassenen en 18-jarigen past een andere zorgverzekering dan bij 50 plus, ouderen of senioren. Ook zijn er zorgverzekeringen voor gezinnen en specifiek voor ouders met kinderen. Bij iedere levensfase past een andere zorgverzekering en bijbehorende zorgpolis. Hieronder de beste zorgverzekeringen voor verschillende leeftijdsgroepen.

 
18-jarigen, studenten en jongvolwassenenFamilie of gezin (met kinderen)Ouderen, senioren en 50 plus
1. VinkVink1. VinkVink1. VinkVink
2.VGZbewuzt VGZbewuzt Basis2. United consumers UC bewuste keuze2. United consumers UC bewuste keuze
3.United consumers UC bewuste keuze3. VGZbewuzt3. Ditzo Goede Keuze

De getoonde zorgverzekeringen zijn over het algemeen de beste keuze. Voor jouw unieke situatie is dit mogelijk anders.

Beste zorgverzekering voor zwangerschap, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen in 2024
Iedereen heeft een specifieke zorgbehoefte. Zorgverzekeringen passen hun polis hier gelukkig op aan. Zo ontvang je bij de juiste zorgpolis een vergoeding voor fysiotherapie, een beugel, bril, orthodontie, laseren, gehoorapparaten en andere wensen of voor de zorg die je simpelweg nodig hebt. Hieronder de beste zorgverzekeringen en bijbehorende zorgpolissen voor populaire thema’s.

ZwangerschapFysiotherapieAlternatieve geneeswijzenOrthodontie en beugel
1. Ditzo Goede Keuze + Ongevallendekking Fysio&Tand + ZorgBasis1.  Just Just Basic + Just Live1. CZdirect CZdirect + Aanvullend 51. Menzis Menzis Basis + TandVerzorgd 750
2. Nationale-Nederlanden Zorg Vrij + start2.Nationale-Nederlanden Zorg Voordelig + Zorg Zeker2. Zorg en Zekerheid Zorg Zeker Polis + AV Basis2. a.s.r. Basisverzekering Natura + Uitgebreid
3. a.s.r. Basisverzekering Natura + Start3.VGZbewuzt VGZbewuzt Basis + bewuzt fit3. UnitedConsumers UC Basis Keuze + ZorgZeker 2 (incl. Tand Ongevallen)3. Zorg en Zekerheid Zorg Zeker Polis + AV Top

De getoonde zorgverzekeringen zijn over het algemeen de beste keuze. Voor jouw unieke situatie is dit mogelijk anders.

Beste zorgverzekering voor zorg in de buurt
Ga je graag naar een ziekenhuis in de buurt? Dan is het belangrijk dat dit gedekt is door de zorgverzekering.  Dit wordt ook wel een restitutiepolis genoemd. Hieronder vind je de verzekeringen en bijbehorende zorgpolissen die geschikt zijn voor iedereen die zorg in de buurt belangrijk vindt.

Beste restitutiepolis (Ieder zorgtype bij jou in de buurt)
1. OHRA Zorgverzekering Combinatie
2. Aevitae (EUCARE) Basisverzekering Restitutie
3. Menzis Menzis Basis Vrij

Wat is de beste zorgverzekering voor studenten?

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om jezelf te verzekeren. Je kunt dan zelf een zorgverzekering afsluiten. Ben je student? Dan past een student zorgverzekering of een jongerenverzekering waarschijnlijk het best.

Welke zorgverzekering voor studenten: 

 • Heeft een lage premie 
 • Biedt dekking in het buitenland voor een wereldreis, stage of tijdens de studie 
 • Dekt anticonceptie 
 • Dekt fysiotherapie en is handig als je sport

Meer informatie voor studenten en een zorgverzekering.

Wat is de beste zorgverzekering voor ouderen?

Over het algemeen hebben ouderen meer zorg nodig dan jonge mensen. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, thuiszorg of ziekenhuisbezoek. Bij de beste zorgverzekering voor ouderen let je op het volgende:

 • Vrije zorgkeuze
 • Vergoeding voor medicijnen
 • Vergoeding voor medische hulpmiddelen zoals een bril, lenzen, gehoorapparaat of kunstgebit

Vind je het lastig om de beste zorgverzekering te kiezen, neem dan contact op met ZorgKiezer. Wij helpen graag.

Wat is de beste zorgverzekering bij een zwangerschap?

Elke basisverzekering heeft een dekking voor zwangerschap en bevalling. Voor veel van de zorg bij een zwangerschap betaal je geen eigen risico. De beste online zorgverzekering bij een zwangerschap is niet eenvoudig gevonden. De basisverzekering vergoedt de volgende zorg:

 • Prenatale screening
 • Termijnecho, 13 en 20 weken echo
 • Verloskundige zorg
 • Bevalling
 • Kraamzorg

Soms betaal je een eigen bijdrage bij de dekking voor zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld voor medicijnen of als je bevalt in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Met een aanvullende verzekering kan je deze kosten vergoed krijgen. Verwacht je deze kosten te maken? Dan kan je overwegen dit aanvullend te verzekeren. Vergeet niet om je baby binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan krijg je de eventuele zorgkosten voor je kindje niet vergoed.

Meer informatie over zwangerschap en bevalling.

Wat is de beste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen?

De vergoeding van alternatieve geneeswijzen komt uit de aanvullende verzekering. Het is belangrijk dat je goed kijkt welke alternatieve zorg de verzekeraar precies vergoedt. Er zijn veel verschillende alternatieve vakgebieden. Niet iedere zorgverzekering vergoedt deze. Bij jouw zoektocht naar zorgverzekering voor alternatieve behandelingen let je in ieder geval op:

 • Wordt jouw behandeling inderdaad door de verzekering vergoed?
 • Wat is de vergoeding per behandeling?
 • Biedt de verzekering een maximale vergoeding per behandeling of een dagvergoeding?
 • Is jouw behandelaar aangesloten bij een beroepsvereniging die jouw verzekeraar vergoedt?

Is jouw behandeling gedekt? Dan heb je de beste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen gevonden. Zijn er meerdere passende verzekeraars, vergelijk dan zeker ook de hoogte van de zorgpremie.

Zorgverzekering kiezen die bij je past

De vragen die je wellicht elk jaar weer stelt zijn “wat is de beste zorgverzekeraar voor mij?” En “hoe vind ik de beste zorgverzekering van 2023?” Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal praktische vragen op een rij gezet.
Neem de volgende vragen als leidraad bij jouw zoektocht:

 1. Hoeveel zorg heb je gemiddeld gesproken nodig?
 2. Vind je vrije zorgkeuze belangrijk?
 3. Hoe belangrijk vind je het om een lage premie te betalen?
 4. Regel je graag alles online of wil je ook telefonisch contact opnemen? 
 5. Indien je al eens overgestapt bent. Heb je goede of slechte ervaringen met een bepaalde verzekeraar? 
 6. Wil je het jaarlijkse eigen risico verhogen voor een lagere premie of wil je dit laten staan op het minimum van €385?

Hieronder zie je waar verschillende zorgpolissen zich op onderscheiden. Dit helpt je ook om te beslissen welke ziektekostenverzekering het best bij je past. De service en reviews van een specifieke verzekeraar staan hier niet bij. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen zie je dit wel terug. 

Restitutiepolis (hoge premie)Combinatiepolis (gemiddelde premie)Naturapolis (lage premie)
Zorgkeuze (keuzevrijheid)Vrije zorgkeuze en tot 100% vergoedingGedeeltelijk vrije zorgkeuze en tot 100% vergoedingGedeeltelijk vrije zorgkeuze en tot 80% vergoeding
ZiekenhuizenAlle ziekenhuizen 100% vergoedAlle ziekenhuizen 100% vergoedBij veel ziekenhuizen kun je terecht. Controleer of er een contract is
Niet-gecontracteerde zorgMeestal betaal je nietsMeestal zo’n 20% tot 25% zelf betalenMeestal zo’n 20% tot 40% zelf betalen
Andere zorgaanbieders en kliniekenDe meeste zorgaanbieders en klinieken worden vergoedVeel zorgaanbieders en klinieken zijn aangesloten bij de zorgverzekeringBeperkt aantal zorgaanbieders en klinieken zijn aangesloten bij de zorgverzekering
Spoedeisende zorgAltijd gedektAltijd gedektAltijd gedekt
TandartsZelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekerenZelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekerenZelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekeren
HuisartsAltijd bij jou in de buurtAltijd bij jou in de buurtAltijd bij jou in de buurt

Meer handige tips om je op de beste zorgverzekering te oriënteren. Vind zowel je beste als goedkoopste zorgverzekeringbij Zorgkiezer.nl

Welke zorgverzekering is betrouwbaar?

Alle zorgverzekeringen zijn betrouwbaar. Zo staan ze onder toezicht van de Nederlandse Zorgautoriteit en moeten ze voldoen aan strenge eisen. Daarnaast vallen veel zorgverzekeraars onder een van de 4 grootste concerns.

Zorgverzekeringen vergelijken?

Heb je alle je zorgwensen in kaart gebracht? Dan is het tijd om in 2024 je zorgverzekering te vergelijken. Elk jaar zijn de premies vanaf november bekend voor het volgende jaar. Vanaf dat moment kun je overstappen van zorgverzekering op bijvoorbeeld ZorgKiezer.nl. Om de beste zorgverzekering voor jou te vinden vergelijk je:

 • Zorgwensen
 • De premies per maand
 • Acties zoals een cadeau
 • Korting op je zorgverzekering 
 • Bereikbaarheid ook telefonisch of alles online?
 • Reviews van verzekeraars

Overstappen naar de beste zorgverzekering 2024

Heb je na het vergelijken en kijken een geschikte nieuwe zorgverzekering gevonden? Dan is het tijd om je verzekering af te sluiten. Wanneer je voor 31 december een nieuwe verzekering afsluit wordt je huidige verzekering automatisch opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. Wanneer je zelf je huidige zorgverzekering opzegt heb je tot 1 februari de tijd om zorgverzekering vergelijken 2024 en te kiezen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct