ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Vergoeding bij COPD

Door: - Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn er 320.000 mensen met COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel chronische obstructieve longziekte. Mensen met COPD hebben een beschadiging aan hun longen waardoor het inademen en opnemen van zuurstof lastiger is dan normaal. Hierdoor gaat het ademen moeilijker en heb je minder energie.

COPD is een verzamelnaam voor:

 • Chronische bronchitis. Hierbij zijn je bronchiën ontstoken, waardoor het ademhalen lastiger is.
 • Longemfyseem: Hierbij gaan de longblaasjes verloren, die zorgen voor opname van zuurstof.

Wat zijn de oorzaken van COPD?

In de meeste gevallen is roken de oorzaak van COPD. Ook luchtvervuiling, erfelijke ziekten, astma, longontsteking en andere longziekten kunnen een rol spelen.

Hoe wordt COPD behandeld?

Bij longklachten kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts. Deze zal nader onderzoek doen en je kunt eventueel onder behandeling blijven van je huisarts. In sommige gevallen zal de huisarts je doorverwijzen naar een longarts. In de meeste gevallen zullen er inhalatiemedicijnen voorgeschreven worden, die ervoor kunnen zorgen dat het ademen beter gaat.

Andere aanvullende zorg kan in sommige gevallen nodig zijn. Hierbij kan het gaan om voedingsadvies door een diëtiste, advies van een fysiotherapeut, of hulp bij het stoppen met roken. Met name het stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met COPD, omdat roken vaak de oorzaak is van de klachten.

Vergoeding zorgverzekering

Medicijnen: De meeste medicijnen, zoals inhalatiemedicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat er voor jouw medicijn een maximum vergoeding geldt en je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Hier kun je je aanvullend voor verzekeren.

Voedingsadvies: Bij COPD kan het nodig zijn dat je voedingsadvies krijgt van een diëtiste, omdat voedselallergie een rol zou kunnen spelen. Er wordt 3 uur per jaar vergoed voor behandeling door een diëtist vanuit de basisverzekering. Mocht je meer behandeling door een diëtist nodig hebben dan zijn er verschillende verzekeraars die dit vergoeden vanuit een aanvullende verzekering.

Fysiotherapie: Bewegen en fit blijven is extra belangrijk voor mensen met COPD. De fysiotherapeut zou eventueel kunnen helpen bij advies over welke oefeningen het best bij je passen. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Indien sprake is van stadium II of hoger van de GOLD Classificatie voor COPD, krijg je fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling wel vergoed vanuit de basisverzekering.

Stoppen met rokenprogramma: Stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met COPD. Jaarlijks krijg je één stoppen-met-rokenprogramma vergoed vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de zorgvergelijker van Zorgkiezer.nl kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op premie, dekking, service en kortingen. Start nu met vergelijken en stap over op de beste zorgverzekering voor jou.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd