ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Vergoeding bij COPD

Door: - Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn er 320.000 mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease, afgekort COPD. COPD is een chronische longziekte. Mensen met COPD hebben een beschadiging aan hun longen waardoor het inademen en opnemen van zuurstof lastiger is dan normaal. Ademen gaat met moeite en je hebt vaak minder energie.

COPD is een verzamelnaam voor:

 • Chronische bronchitis. Hierbij zijn je bronchiën ontstoken, waardoor het ademhalen lastiger is.
 • Longemfyseem. Hierbij gaan de longblaasjes verloren, die zorgen voor opname van zuurstof.

Wat zijn de oorzaken van COPD?

In de meeste gevallen is roken de oorzaak van COPD. Ook luchtvervuiling, erfelijke ziekten, astma, longontsteking en andere longziekten kunnen een rol spelen.

Hoe wordt COPD behandeld?

Bij longklachten kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts. Deze zal nader onderzoek doen en je kunt eventueel onder behandeling blijven bij je huisarts. In sommige gevallen zal de huisarts je doorverwijzen naar een longarts. De huisarts kan je inhalatiemedicijnen voorschrijven. De medicijnen kunnen ervoor zorgen dat het ademen beter gaat.

Andere aanvullende zorg kan in sommige gevallen nodig zijn. Hierbij kan het gaan om voedingsadvies door een diëtist, advies van een fysiotherapeut, of hulp bij het stoppen met roken. Met name het stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met COPD. Roken is namelijk vaak de oorzaak van de klachten. 

Vergoeding zorgverzekering

Voor COPD zijn dus verschillende zorgopties. Maar, hoe zit het dan met de verzekering? 

Medicijnen

De meeste medicijnen, zoals inhalatiemedicijnen, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat er voor jouw medicijn een maximale vergoeding geldt en je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Hier kun je je aanvullend voor verzekeren.

Voedingsadvies

Bij COPD kan het zijn dat een voedselallergie een rol speelt. Voedingsadvies van een diëtist is dan van toepassing. Er wordt 3 uur per jaar vergoed voor behandeling door een diëtist vanuit de basisverzekering. Mocht je meer behandelingen door een diëtist nodig hebben dan zijn er verschillende verzekeraars die dit vergoeden vanuit een aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekering voor voedingsadvies »

Fysiotherapie

Bewegen en fit blijven is extra belangrijk voor mensen met COPD. De fysiotherapeut zou eventueel kunnen helpen bij advies over welke oefeningen het best bij je passen. In 2024 is het aantal behandelingen dat wordt vergoed afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie »

Stoppen met rokenprogramma

Stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met COPD. Jaarlijks krijg je één stoppen-met-rokenprogramma vergoed vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de zorgvergelijker van ZorgKiezer kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op premie, dekking, service en kortingen. Start nu met vergelijken en stap over op de beste zorgverzekering voor jou.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct