ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Vergoeding bij gehoorstoornissen

Door: - Leestijd: 2 minuten

Als gevolg van een afwijking aan het gehoororgaan kan er een gehoorstoornis optreden. Bij een gehoorstoornis is er sprake van gehoorverlies, waarvan de mate afhankelijk is van de oorzaak en ernst van de stoornis. 

Het gehoorverlies kan tijdelijk of blijvend zijn. Gehoorstoornissen worden ingedeeld in twee categorieën:

  • Geleidingsstoornissen: Hierbij wordt het geluid niet door het gehoorkanaal geleid. Dit kan zijn door bijvoorbeeld vocht, een oorinfectie, of een defect aan het trommelvlies.
  • Perceptief gehoorverlies: Hierbij is er een defect aan het binnenoor.

Wat zijn de oorzaken van gehoorverlies?

Gehoorverlies bij kinderen kan ontstaan door erfelijke factoren of gebeurtenissen tijdens of na de geboorte. In het laatste geval kan het bijvoorbeeld gaan om gehoorverlies als gevolg van een infectie of zuurstoftekort tijdens de geboorte. Aangeboren gehoorstoornissen worden zo vroeg mogelijk opgespoord. Enkele dagen na de geboorte wordt bij kinderen een gehoortest afgenomen door de Jeugdgezondheidszorg. Gehoorverlies bij volwassenen ontstaat in veel gevallen door blootstelling aan geluid en ouderdom. 

Behandeling gehoorstoornissen

Het verschilt per gehoorstoornis, de oorzaak en de ernst ervan, welke behandeling het best bij je past. De huisarts zal je bij klachten en verdenking op een gehoorstoornis doorverwijzen naar een KNO-arts. Een hoortoestel is alleen effectief bij slechthorenden met een restgehoor. Een restgehoor wil zeggen dat er nog (zeer beperkte) mogelijkheden zijn om geluiden waar te nemen. Hoortoestellen kunnen dan dit geluid versterken. Wanneer het restgehoor te beperkt is, werkt een hoortoestel niet. In dit geval kan er voor een cochleair implantaat (CI) gekozen worden. Dit implantaat wordt direct onder de huid geïmplanteerd, waar het de gehoorzenuw kan stimuleren. Naast de instrumentele oplossingen bestaan er andere opties die zich richten op verbetering van het spraakverstaan, bijvoorbeeld met liplezen of andere communicatie.

Vergoeding door je zorgverzekering

Behandeling door de KNO-arts wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Aanschaf van een hoortoestel wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering, als het gehoorverlies minimaal 35dB is. De overige 25% moet je zelf betalen. Voor deze eigen bijdrage kun je je wel aanvullend verzekeren. 

Voor kinderen onder de 18 jaar is geen eigen bijdrage, dan wordt het hele bedrag vergoed. 

Vergoeding gehoorapparaat  

Vanuit je basisverzekering krijg je 75% van het aankoopbedrag vergoed. De overige 25% betaal je met een eigen bijdrage. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om deze eigen bijdrage op te vangen. De aanvullende verzekering dekt dan (gedeeltelijk) jouw eigen bijdrage. 

Vergoeding gehoorapparaten »

Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer je behoefte hebt aan een bepaalde vergoeding is het handig om je zorgverzekering te vergelijken op premie, dekking en korting. ZorgKiezer.nl helpt je bij het vergelijken en onze gratis overstapservice maakt overstappen van zorgverzekering heel makkelijk!

Telefonisch contact?

Heb je een vraag over je zorgverzekering vergelijken of wil je hulp bij het overstappen? Onze zorgspecialisten staan voor je klaar! Bel ons op 020?2611?600. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct