ZorgKiezer

Aanvullende zorgverzekeringen

Door: - Leestijd: 4 minuten

Maak jij gebruik van zorg die niet (volledig) vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan is kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om deze kosten te dekken. Je kunt hierbij denken aan de kosten voor een bezoek aan de fysiotherapeut of tandarts. De vergoedingen die je ontvangt door de aanvullende zorgverzekeringen moeten natuurlijk wel opwegen tegen de extra premie je betaalt. Check de aanvullende zorgverzekering  daarom goed op prijs en inhoud.

Het is niet altijd voordelig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je een aanvullende verzekering afsluit, dan betaal je hiervoor extra premie. Daarom kan het soms voordeliger zijn om bepaalde zorgsoorten zelf te betalen in plaats van mee te verzekeren.

(Aanvullende) verzekering aanvragen

Het is altijd verstandig om te kijken welke zorg je de afgelopen jaren hebt gehad en wat je nodig verwacht te hebben. Deze wensen vul je in, in de vergelijker. Stel je vult in dat je vijf keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat, twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en je wilt gebruik maken van een programma om te stoppen met roken. De vergelijker zoekt dan automatisch de verzekering die het beste bij deze wensen aansluit en laat je weten of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt hierbij vergelijken op prijs, kwaliteit en dekking.

Vind de verzekering die bij jou past in 4 stappen:

 1. Kijk welke zorg je nodig denkt te hebben
 2. Vul je wensen in, in de vergelijker
 3. Selecteer de verzekering die je wilt op basis van prijs, kwaliteit en vergoeding
 4. Klaar! Wij zeggen je oude verzekering op en vragen je nieuwe verzekering aan. Hier hoef je zelf niks voor te doen.

Wel of geen aanvullende zorgverzekering

Er zijn een aantal zorgsoorten die vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering en die ontzettend veel voorkomen. We hebben een aantal van deze zorgsoorten uitgelicht:

De tandarts

Een tandartsbezoek voor volwassenen valt bijna nooit onder de dekking van je basisverzekering. Er zijn twee uitzonderingen:

 • Tandzorg bij ernstige stoornissen of afwijkingen aan de mond of kaak
 • Tandzorg bij iemand die een lichamelijke- of geestelijke aandoening heeft waardoor een reguliere behandeling niet mogelijk is

Als jij tandartskosten verwacht, dan kun je een tandartsverzekering afsluiten.

Rekenvoorbeeld

Pieter wil zich verzekeren voor de tandarts. Hij sluit een aanvullende verzekering af voor 100% vergoeding van 250 euro. Hij betaalt hier 16,25 euro per maand voor en dus 195 euro per jaar. Een periodieke controle bij de tandarts kost al snel dertig euro. Hij gaat dit jaar twee keer op controle naar de tandarts. Als hij deze controle uit eigen zak betaalt is hij zestig euro kwijt. Door zich aanvullend te verzekeren voor 195 euro per jaar betaalt hij 135 euro per jaar te veel voor zijn verzekering. Het is voor Pieter dus niet verstandig om deze tandartsverzekering af te sluiten.

> Alle tandartsvergoedingen

Fysiotherapie

Fysiotherapie valt alleen onder de dekking van de basisverzekering als er sprake is van een chronische aandoeningen. Ook bij een chronische aandoening komen de eerste twintig behandelingen voor eigen rekening. Zonder chronische indicatie komen alle behandelingen voor eigen rekening. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren.

Rekenvoorbeeld

Sanne heeft een ongeluk gehad waardoor ze een whiplash heeft opgelopen. Ze heeft hiervoor een chronische indicatie voor fysiotherapie gekregen. Deze indicatie gaat in vanaf de 21e behandeling. Ze sluit een verzekering af voor 18 behandelingen fysiotherapie voor een premie van 28,15 euro per maand, oftewel 337,80 per jaar. Dit betekent dat er nog twee behandelingen overblijven die ze uit eigen zak moet betalen. Dit kost 45 euro per behandeling. Sanne betaalt dus: 337,80 + 90 euro. Oftewel: 427,80 euro. Zonder aanvullende verzekering zou Sanne 20 behandelingen zelf moeten betalen, oftewel 20 * 45 euro = 900 euro. In het geval van Sanne is het dus heel verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

> Alle vergoedingen fysiotherapie

Brillen en lenzen

Draag jij een bril of lenzen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor een brilvergoeding. Let op: dit is alleen verstandig als je ook nog andere zorg uit dit aanvullende pakket gebruikt! De vergoeding voor een bril is relatief laag en de premie voor een verzekering met brilvergoeding is relatief hoog. 

Rekenvoorbeeld

Pieter heeft een bril nodig. Deze bril kost 200 euro. Hij wil zich hier aanvullend voor verzekeren. Hij betaalt voor de aanvullende verzekering 3,75 per maand, oftewel 45 euro per jaar. Hiermee krijgt hij 100% vergoed voor 100 euro per jaar. De andere 100 euro moet hij uit eigen zak betalen. Hij is dus 145 euro kwijt (100 euro uit eigen zak + 45 euro voor de verzekering). Als hij zich niet aanvullend had verzekerd dan zou hij 200 euro betalen. Door zich aanvullend te verzekeren bespaart hij 200 - 145 = 55 euro per jaar. 

Let op: de premie voor dit pakket is uitzonderlijk laag en hij moet weliswaar wel zijn bril kopen bij Eye Wish of Pearle.

> Alle vergoedingen voor brillen

Zwangerschap en geboorte

Als je zwanger bent of wilt worden kun je hier rekening mee houden met je aanvullende zorgverzekering. Bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak valt niet onder de basisverzekering. Dit kun je wel meeverzekeren met een aanvullende verzekering. Verder bevat een aanvullend pakket ook vaak een vergoeding voor een kraampakket, zwangerschapscursussen of andere relevante vergoedingen.

>Alle vergoedingen voor bevallen in het ziekenhuis

> Alle vergoedingen voor kraamzorg

Een beugel

De kosten voor een beugel zijn vrij hoog. Gemiddeld zo’n 1500 euro per jaar voor kinderen tot 18 jaar. Daarom is het wenselijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let wel op, als je een beugel wilt verzekeren hanteren veel zorgverzekeraars een wachttijd. Dit houdt in dat je in het eerste jaar geen beroep kunt doen op de vergoeding.

> Alle vergoedingen orthodontie tot 18 jaar

> Alle vergoedingen orthodontie vanaf 18 jaar

Wachttijd of medische acceptatie?

Bij het afsluiten van een basisverzekering is elke zorgverzekeraar verplicht je te accepteren. Het maakt niet uit hoe jouw gezondheid is. Voor sommige – vaak uitgebreide – aanvullende pakketten is de zorgverzekeraar niet verplicht om jou te accepteren. Er volgt dan een medische acceptatie waarbij de zorgverzekeraar jouw zorgkosten inschat. Als blijkt dat je al weet dat je veel zorgkosten gaat maken is de kans groot dat je geweigerd wordt.

Lees ook: Chronisch ziek? Word ik dan wel geaccepteerd bij mijn verzekeraar?

Apart afsluiten?

Wil jij jouw aanvullende zorgverzekering los van jouw basisverzekering afsluiten? Bij sommige zorgverzekeraars is dit mogelijk, maar het is niet altijd de beste optie. Zorgverzekeraars rekenen vaak een toeslag op een losse aanvullende zorgverzekering. Een tweede nadeel is dat vergoedingen moeilijker worden uitgekeerd, omdat voor sommige zorg een deel uit de basisverzekering wordt vergoed en een deel uit de aanvullende zorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kun je filteren op welke zorgbehoefte bij jou van toepassing zijn. De zorgverzekeringen die het beste passen bij de opgegeven wensen worden dan getoond. Hierbij is het basispakket inbegrepen zodat je meteen een totaalbeeld krijgt van de zorgverzekering. 

Voor persoonlijke hulp bij het vinden van de juiste aanvullende zorgverzekeringen kun je bellen naar 020-2611600.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Mag een verzekeraar mij weren voor de zorgverzekering als hij mij weigert voor de aanvullende verzekering?

Nee, dat mag niet. Voor de zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar moet jou voor de zorgverzekering dus accepteren. Aanvullende verzekeringen vallen niet onder de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekering. Dit betekent dat bijvoorbeeld de acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet gelden voor de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen (en met welke premie) zij aanbieden, en welke voorwaarden zij daaraan verbinden.

Wat gebeurt er als ik overstap van basisverzekering? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd