ZorgKiezer

Berekening koopkracht

Door: - Leestijd: 1 minuut

ZorgKiezer.nl vindt het belangrijk dat je inzicht hebt in hoe de plannen van het kabinet jouw koopkracht beïnvloeden.Wij geven je graag handvatten en tools, zodat zaken duidelijk worden. Dat doen we onder andere met zorgverzekeringen, tandartstarieven, wachtlijsten in de zorg, en dus ook met kabinetsplannen. Zo creëren we duidelijkheid in complexe markten en ingewikkelde zaken, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hoe bereken je de koopkracht?

Bij de berekening van de koopkracht wordt gekeken naar de inkomsten tegenover de uitgaven. Komt er meer geld binnen, dan heb je meer te besteden. In 2016 hadden alle werkenden een belastingvoordeel. Daarentegen stegen de uitgaven ook. De zorgpremie werd duurder, evenals de belastingen op levensmiddelen. Met een rekensommetje kun je bepalen of je per saldo meer of minder overhoudt.

Koopkracht 2018

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijft de koopkracht voor de meeste huishoudens nagenoeg gelijk in 2018. De meeste koopkrachtverschillen liggen tussen -0,5 procent en +0,5 procent. Dit blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2017 is gepresenteerd.

Bijstandsgerechtigden, AOW'ers en lagere inkomens profiteren

Vooral bijstandgerechtigden, AOW'ers en lagere inkomens profiteren vanwege de verhoging van de zorg-en huurtoeslag. 

Besparen op je zorgpremie in 2020

Of de berekening van je koopkracht nu voordelig of nadelig uitvalt, besparen op de zorgverzekering wil iedereen. Bij ZorgKiezer.nl kun je eenvoudig de verschillende zorgverzekeringen voor 2020 vergelijken. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd