ZorgKiezer

vergoeding Anticonceptie

Door: - Leestijd: 2 minuten

Anticonceptie biedt bescherming tegen een ongewenste zwangerschap, maar wordt soms ook om medische redenen voorgeschreven. Voorbeelden van anticonceptie voor vrouwen zijn:

  • De pil
  • Een spiraaltje
  • Een vaginale ring
  • Een pessarium
  • Een hormonaal staafje

Er zijn variaties met en zonder hormonen. Je kan met je huisarts overleggen wat voor jou het beste werkt en verschillende opties uitproberen. Het condoom is ook een vorm van anticonceptie. Deze hebben wij echter niet opgenomen in dit overzicht, omdat het hier specifiek gaat om anticonceptie voor vrouwen.

Vergoeding basisverzekering

Voor meisjes en vrouwen tot 21 jaar is de vergoeding voor anticonceptie deels opgenomen in de basisverzekering. Voor vrouwen tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de zorgverzekering in 2024 en hoef je hiervoor geen eigen risico te betalen.
Voor vrouwen van 18 tot 21 jaar geldt dat er sprake is van vergoeding van anticonceptie vanuit de basisverzekering, maar moet hiervoor wel eigen risico betaald worden.
Ben je 21 jaar geworden, dan krijg je geen vergoeding meer uit de basisverzekering voor anticonceptie.
Je kan als je 21 jaar of ouder bent twee dingen doen. Je kan de anticonceptie volledig zelf betalen of je kan een aanvullende zorgverzekering afsluiten die dit dekt.

Vergoeding aanvullende verzekering

Ben je boven de 21 jaar en krijg je geen vergoeding meer uit de basisverzekering? Dan kan je een aanvullend pakket afsluiten die deze kosten (deels) dekt. De aanvullende verzekering vergoed in de meeste gevallen de kosten voor anticonceptie die zijn opgenomen in het geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS). Voorbeelden van anticonceptie zijn:

  • de pil of prikpil
  • hormoonspiraal of koperspiraal
  • hormonaal staafje
  • hormonale pleisters
  • vaginale ring of pessarium

Voor anticonceptie die wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, geldt geen eigen risico. Dit gaat puur om het middel zelf en niet voor eventuele medische handelingen.Moet je bijvoorbeeld een spiraaltje laten plaatsen in het ziekenhuis, dan wordt het plaatsen vergoed door de basisverzekering en het spiraaltje door de aanvullende verzekering. Voor het plaatsen geldt dan wel eigen risico, maar voor van het spiraaltje zelf geldt het eigen risico niet. Laat je het spiraaltje door de huisarts inbrengen, dan geldt hier geen eigen risico voor. Voor huisartsen zorg wordt nooit eigen risico gerekend. Eigen risico wordt ook nooit gerekend voor verzekerden onder de 18 jaar. Gebruik je bijvoorbeeld de pil, dan is er geen sprake van een medische handeling. Er kan echter nog steeds sprake zijn van eigen risico wat betaald moet worden. Dat gaat dan om de kosten die worden gemaakt bij de apotheek. Bij de apotheek kan je te maken krijgen met terhandstellingskosten en de kosten voor een begeleidingsgesprek. Hoe hoog die kosten zijn verschilt per apotheek en situatie. Dit kan je nagaan bij jouw apotheek.

Eigen bijdrage bij anticonceptie

Voor sommige merken anticonceptie kan er sprake zijn van een eigen bijdrage. Dat is niet hetzelfde als het eigen risico. De eigen bijdrage geldt voor sommige merken anticonceptie en dit houdt in dat een deel door jezelf bijbetaald moet worden. Er zijn verschillende merken anticonceptie op de markt met in principe dezelfde werking. Niet alle merken worden volledig vergoed door de basisverzekering. Deze eigen bijdrage geldt voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. Dus ook als je jonger bent dan 18 jaar, kan je te maken krijgen met een eigen bijdrage. Deze kosten kan je alleen laten dekken door een aanvullende verzekering.
Wil je weten of jij een deel zelf moet bijbetalen? Dan kan je dit navragen bij je zorgverzekeraar of controleren op medicijnkosten.nl. Dat is een website van Zorginstituut Nederland met informatie over de vergoeding van geneesmiddelen.

Hoeveel moet je betalen voor de pil?

Tot je 21e krijg je de anticonceptiepil vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna moet je het zelf betalen of verzekeren. De kosten van de anticonceptie pil verschillen, de goedkoopste kost rond de € 37,-. Wanneer je kiest voor een verzekering met aanvullende dekking voor anticonceptie betaal je al snel € 75,-. 

Lees meer over: Overige onderwerpen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct