ZorgKiezer

Wat is schurft (scabiës)?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Heb je last van jeuk, vooral 's nachts? En zie je onbekende blaasjes en rode bultjes? Dan kan het zijn dat je last hebt van schurft. Schurft is een besmettelijke huidziekte en iedereen kan het krijgen. Op deze pagina vind je alle informatie over schurft. 

Wat is schurft?

Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, het resulteert zich onder andere in hevige jeuk. Schurftmijten zijn kleine beestjes die iets weg hebben van spinnetjes. Deze beestjes graven gangetjes in de huid, de gangetjes zijn ongeveer 1 cm lang en daar leggen ze eitjes in. Na ongeveer 3 dagen komen de eitjes uit en kruipen nimfen (pasgeboren mijten) uit de huid. Daarna leggen ze na 2 weken weer nieuwe eitjes en begint het proces weer opnieuw. 

Hoe kan ik schurft herkennen?

Het is lastig om beginnende schurft te herkennen, meestal is het dan nog nauwelijks zichtbaar. Wanneer je vermoedt schurft te hebben kun je het beste kijken naar je handen en polsen. Voornamelijk tussen de vingers kun je weleens sporen vinden van de schilferende gangetjes ook zie je dan bultjes en roodheid. 

Wat zijn de symptomen van schurft?

Wanneer je schurft heb krijg je na ongeveer twee tot zes weken last van klachten. Je herkent de ziekte aan hevige jeuk. Vooral 's nachts wanneer het warm is, kan je hier flink last van krijgen. Deze jeuk ontstaat door de afweer van je lichaam tegen de uitwerpselen van de mijt en kan over het hele lichaam voorkomen. De jeuk komt op plekken voor waar de mijt het meest actief is zoals, tussen je vingers en tenen, in je oksels, aan je polsen of ellebogen. Ook kunnen de beestjes zitten op plekken zoals de: tepels, liezen, penis, balzak, voeten en enkels. Bij kinderen van twee jaar of jonger kun je ze soms ook tegenkomen in de buurt van de handpalmen, voeten en het gezicht. Je hebt vaak het meeste last van jeuk rondom de billen, je polsen en tussen je vingers. Naast de jeuk kun je rode pukkeltjes of streepjes tegenkomen op je huid, dit zijn dan de gegraven gangetjes. 

Door het hevige krabben kunnen er symptomen zoals een huidontsteking ontstaan, de huid kan dan nog pijnlijker en roder worden en er kunnen korstjes op de bultjes komen. Dit wordt schurftletsel genoemd. 

Hoe krijg je schurft?

Vrijwel iedereen kan schurft krijgen. Je kunt de huidziekte op verschillende manieren oplopen. Bijvoorbeeld wanneer je huid langer dan 15 minuten tegen de huid van een persoon met schurft aan ligt. Dit kan voorkomen gedurende geslachtsgemeenschap maar ook wanneer je tegen elkaar in bed ligt. Daarnaast kan het voorkomen bij regelmatig huidcontact met een besmet persoon, zoals je ouders. Verder kan je besmet raken wanneer je in een bed ligt waar iemand met schurft in heeft gelegen. 

Je vergroot de kans op schurft wanneer je niet dagelijks schone kleding aantrekt of je niet elke dag wast, of als je weinig eet of een ongezond eetpatroon hebt. Het kan ook doordat je veel tijd besteed op plekken waar mensen dicht op elkaar leven, bijvoorbeeld bij studentenhuizen. Of wanneer je op plekken komt waar de hygiënische omstandigheden slechter zijn. 

Hoe werkt de behandeling van schurft? 

Schurft gaat niet ineens over. Het is dus belangrijk om bij besmetting een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan je helpen en wanneer het nodig is doorverwijzen naar een dermatoloog. De huisarts schrijft voor schurft meestal permetrine crème of gel voor, je hebt voor deze crème geen recept nodig. Deze zalf smeer je in vanaf kaakrand tot je tenen en laat je 8 tot 12 uur zitten. Bij kinderen van twee jaar en jonger mag je de crème ook op het gezicht smeren. Behandel jezelf maar zorg ook dat jouw nauwe contacten zich behandelen zodat jullie elkaar niet opnieuw kunnen besmetten. Denk hierbij aan huisgenoten, mensen die je verzorgt/ jou verzorgen, mensen die in jouw bed hebben geslapen, mensen die in jouw bed hebben gelegen, mensen met wie je knuffelt of seks hebt. Verder is het belangrijk om jouw kleding, beddengoed en handdoeken per drie dagen te wassen op 60 graden, wanneer je lager dan 60 graden wast gaan de bacteriën niet dood. Sommige kleding kun je niet zo hoog wassen, doe deze dan in een dichte plastic zak voor 72 uur, daarna kun je de kleding weer normaal wassen. 

Soms geeft de huisarts tabletten ivermectine. Dit is wanneer je allergisch bent voor crème of lotion.

Ben je behandeld tegen schurft maar gaat het niet weg? Neem dan contact op met de huisarts wanneer: je vier weken na de behandeling nog steeds last hebt van jeuk, je na de behandeling nieuwe rode plekjes op de huid vindt, de jeuk na twee weken erger wordt. 

Hoe kan ik schurft voorkomen? 

Je kunt het gemakkelijkst schurft voorkomen door te letten op de hygiene van jouzelf maar ook op die van jouw huishouden.

Veelgestelde vragen over schurft

  • Is schurft besmettelijk? 
    Ja, je bent besmettelijk zolang er mijten en nimfen in de huid aanwezig zijn. 
  • Kan schurft vanzelf weggaan?
    Schurft gaat niet vanzelf over, wanneer je je niet behandeld blijven de mijten zich voortplanten. 
  • Is schurft altijd zichtbaar?
    Soms is schurft amper te herkennen, dit komt dan doordat de gangetjes zo diep onder de huid liggen dat ze amper te te zien zijn.
  • Is schurft gevaarlijk?
    Nee, schurft is niet gevaarlijk, het is alleen vervelend. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct