ZorgKiezer

Ziekenfondspremie

Door: - Leestijd: 2 minuten

Vaste (nominale) premie

De vaste (nominale) premie is een vast bedrag dat je zelf per maand (of ander tijdvak) voor je zorgverzekering betaalt. Deze vaste (nominale) premie is niet afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd of gezondheid. Voor een zelfde zorgverzekeringsvariant betaalt iedereen die ouder is dan 18 jaar dezelfde vaste (nominale) premie.

Hoe hoog is de premie?

Er is geen uniform vastgestelde premie voor de zorgverzekering. Verzekeraars concurreren met elkaar op de vaste (nominale) premie en afhankelijk van de wijze van uitvoering kan de premie per verzekeraar en per verzekering verschillen. De vaste (nominale) premie is gemiddeld rond de 2.200 euro per jaar. De kosten van het basispakket zijn ook (deels) afhankelijk van:

- Jouw keuze van verzekeraar. Omdat er tussen verzekeraars verschillen zijn in kwaliteit, service en premie kan het de moeite lonen verzekeraars te vergelijken.

- Jouw keuze van verzekering. Je kunt kiezen tussen een naturaverzekering zoals het ziekenfonds die hanteert. Je kunt ook kiezen voor een restitutieverzekering zoals de meeste particuliere verzekeraars die hanteren. In het algemeen zal de premie van een naturaverzekering iets lager zijn.

- Jouw keuze van eigen risico. Je kunt kiezen voor het standaard eigen risico of een verhoging hiervan tussen de 100 en 500 euro. Afhankelijk van het eigen risico krijgt u een korting op de nominale premie; hoe hoog die korting is, bepaalt de verzekeraar.

- Collectief contract. Het kan zijn dat jouw bedrijf of organisatie een collectief contract met een zorgverzekeraar afsluit. De premie van een collectief contract kan tot 10% lager zijn dan die van eenzelfde individuele zorgverzekering.

Heeft elke zorgverzekeraar de zelfde premie?

Nee. Zorgverzekeraars gaan met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit van het te leveren pakket. De premie per polis is voor iedereen gelijk, ongeacht je leeftijd of gezondheidsrisico. Maar de premie tussen polissen kan wel degelijk verschillen, de volgende factoren beïnvloeden de hoogte van je vaste (nominale) premie:

- Jouw keuze van verzekeraar. Door een bewuste, goed geïnformeerde keuze te maken kan je zelf de beste zorgverzekering voor de beste prijs afsluiten. 

- Jouw keuze van verzekering. Je kunt kiezen tussen een naturaverzekering zoals het ziekenfonds die hanteert. Je kunt ook kiezen voor een restitutieverzekering zoals de meeste particuliere verzekeraars die hanteren. In het algemeen zal een naturaverzekering iets goedkoper zijn.

- Jouw keuze van eigen risico. Je kunt kiezen voor het standaard eigen risico of een verhoging van het eigen risico met een opslag tussen 100 en 500 euro. 

- Collectief contract. Het kan zijn dat jouw bedrijf of organisatie een collectief contract met een zorgverzekeraar afsluit. De premie van een collectief contract kan tot 10% lager zijn dan die van eenzelfde individuele zorgverzekering.

Zorgverzekering 2024

Met onze Zorgvergelijker kun je eenvoudig alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je kunt snel zien hoe veel jij kunt besparen op je zorgpremie. Heb je een vraag of wil je hulp bij het overstappen? Onze zorgcoaches zijn telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 020 261 16 00.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Zijn er mogelijkheden om een lagere premie te krijgen?

Ja, u kunt door een aantal eigen keuzes te maken de hoogte van uw vaste (nominale) premie beïnvloeden. Deze keuzes zijn: 1. Uw keuze van verzekeraar. In het nieuwe zorgstelsel gaan verzekeraars op het gebied van prijs en kwaliteit met elkaar concurreren. Dit betekent dat er prijsverschillen tussen verzekeraars gaan ontstaan. Door een bewuste, goed geïnformeerde keuze te maken kunt u zelf de beste zorgverzekering voor de beste prijs afsluiten. 2. Uw keuze van verzekering. U kunt kiezen voor een naturaverzekering zoals het ziekenfonds die nu hanteert, of voor een restitutieverzekering zoals de meeste particuliere verzekeraars die hanteren. In het algemeen zal een naturaverzekering iets goedkoper zijn omdat de verzekeraar dan afspraken kan maken over de kwaliteit en de prijs van de zorg. 3. Ophogen eigen risico. U kunt kiezen voor een ophoging van uw eigen risico met 100 tot 500 euro. Daar staat tegenover dat u een premie korting krijgt. De hoogte daarvan wordt door de verzekeraar bepaald. 4. Collectief contract. Het kan zijn dat uw bedrijf of organisatie een collectief contract met een zorgverzekeraar afsluit. De premie van een collectief contract kan tot 10% lager zijn dan die van eenzelfde individuele zorgverzekering.

Draagt de werkgever ook bij aan de vaste (nominale) premie?

Nee, uw werkgever is niet verplicht om bij te dragen aan de vaste (nominale) premie. Uw werkgever is wel verplicht uw inkomensafhankelijke bijdrage te vergoeden. De werkgever kan eventueel in het kader van aanvullende arbeidsvoorwaarden een bijdrage betalen voor de nominale premie van de zorgverzekering of de aanvullende verzekering, maar daartoe is hij dus niet verplicht.

Zijn er naast de vaste (nominale) premie nog andere kosten die ik moet betalen voor de nieuwe zorgverzekering?

Ja. U betaalt naast de vaste (nominale) premie ook een inkomensafhankelijke bijdrage (in 2011 7,75%) van uw loon voor uw nieuwe zorgverzekering. Maar als u een werkgever of uitkeringsinstantie hebt, wordt deze bijdrage geheel door hem vergoed. Daarnaast geldt voor sommige vormen van zorg een eigen bijdrage (de hoogte daarvan verschilt). En als u voor een eigen risico hebt gekozen, zult u natuurlijk totaal het door u gekozen eigen risico-bedrag de zorgkosten voor uw rekening moeten nemen.

Voorheen werd mijn ziekenfondspremie en die van mijn partner ingehouden over mijn loon. Kan dat nu ook?

De zorgverzekering is een individuele verzekering. Ieder verzekerde van 18 jaar of ouder betaalt in principe zelf een vaste, nominale premie aan de zorgverzekeraar waarbij hij zich heeft verzekerd. U kunt echter de verzekeraar machtigen om de nominale premies van beide partners af te houden van dezelfde betaalrekening. Naast de nominale premie wordt van iedere verzekeringsplichtige over zijn of haar bijdrage-inkomen een inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Het is niet mogelijk de gezamenlijke inkomensafhankelijke bijdragen van u en uw partner over één inkomen te laten heffen en inhouden. Overigens: als u een werkgever of een sociale zekerheidsuitkering hebt, zal uw werkgever of uw uitkeringsinstantie u de inkomensafhankelijke bijdrage over uw loon of uitkering vergoeden. Deze verplichte vergoeding geldt niet voor de Sociale Verzekeringsbank die de AOW-uitkering verstrekt. Bij de vaststelling van de hoogte van de AOW- uitkering wordt echter al rekening gehouden met de verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage.

Hoe moeten jongeren van 18 jaar en ouder die nog op school zitten en geen inkomsten hebben de nominale premie betalen?

Ook deze jongeren komen in aanmerking voor een zorgtoeslag. Desalniettemin kunnen de kosten hoger uitvallen. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u geen nominale premie te betalen. Let op: u moet wel een verzekering afsluiten voor ieder kind.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct