ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Wijzigingen van de zorgverzekering in 2019

Door: - Leestijd: 2 minuten

De plannen voor de zorgverzekering zijn met Prinsjesdag op 19 september door de overheid kenbaar gemaakt. De overheid bepaalt jaarlijks hoe de inhoud van de basisverzekering er uit komt te zien.

Wijzigingen zorgverzekering 2018

Hieronder staan de wijzigingen opgesomd die het kabinet bekend heeft gemaakt.

Basisverzekering 2018

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket doordat er vergoedingen uit gaan of bijkomen. Voor 2018 verandert het volgende:

Uitbreiding van het basispakket

 • Fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (2e fase)
  In 2018 worden per jaar 37 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen in de 2e fase zijn de aderen in het been vernauwd en dit zorgt voor slagaderverkalking. Dit kan pijn veroorzaken bij het lopen.
 • Cosmetische behandelingen
  Cosmetische behandelingen met medische noodzaak, zoals borstconstructie, ooglidcorrectie en besnijdenis worden in 2018 weer vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Kortdurend verblijf in zorginstelling
  Het ministerie streeft ernaar het eerstelijns verblijf in een zorginstelling te vergoeden door de zorgverzekeraars. Het gaat hier om de zorg en opvang van patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. 
 • Tandvervanging tot 23 jaar
  Op dit moment hebben jongeren tot 18 jaar recht op het vervangen van blijvende snij-en hoektanden met implantaten als deze volledig ontbreken. In 2018 wordt deze leeftijd verhoogd naar 23 jaar. De voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het 18e levensjaar in ontstaan.

Het voorstel voor het afschaffen van de werelddekking in de basisverzekering is voorlopig even van de baan vanwege kritiek uit de Tweede Kamer. Het kabinet heeft niet kunnen aantonen dat de wijziging de beoogde besparing zou opleveren. Zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt blijven dus in 2018 vergoed worden door de basisverzekering.

Forse stijging zorgpremie

De voorspelling was dat de premies voor de basisverzekering in 2018 zouden stijgen met gemiddeld 8%. Dat is gelukkig meegevallen. De premies stijgen gemiddeld wel iets.
Dat de zorgverzekeraars de premies verhogen komt doordat de zorg steeds duurder wordt. We worden steeds ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden.
Bekijk hier het overzicht van alle basisverzekeringen gerangschikt op premie.

Aanvullende zorgverzekering 2018

De basisverzekering wordt bepaald door de overheid, maar de verzekeraars stellen zelf de aanvullende zorgverzekeringen samen. 
Vooral als je fysiotherapie of speciale medicijnen gebruikt is het verstandig om je huidige aanvullende zorgverzekering te vergelijken met de pakketten voor 2018. Ook als je zorgbehoefte is gewijzigd kan het voordelig zijn om de aanvullende zorgverzekering nogmaals te beoordelen.

Overstappen zorgverzekering 2018

De premies voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen verschillen flink per aanbieder. In het premieoverzicht van ZorgKiezer.nl kun je alle tarieven terugvinden. Je kunt dan een vergelijking maken en overstappen. Vóór 1 januari 2018 moet je je oude zorgverzekering hebben opgezegd. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Lees hier verder over overstappen zorgverzekering.

Eigen risico 2018

Verwacht werd dat het eigen risico opnieuw zou stijgen, echter het verplichte eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. De afgelopen jaren is het eigen risico elk jaar toegenomen. In 2016 is het eigen risico met 10 euro verhoogd naar 385 euro.
Er zijn plannen van Minister Edith Schippers van VWS om het verplicht eigen risico uiteindelijk te verhogen naar 500, maar dat zal niet op korte termijn gebeuren. 

Vergoedingen 2018

Bij het uitzoeken van een zorgverzekering is het belangrijk om te weten wat er vergoedt wordt door de zorgverzekeraar. Op onze vergoedingenpagina’s vind je alle vergoedingen voor onder andere de tandarts, fysiotherapie, orthodontie en pedicure. Je kunt zo per zorgverzekeraar de dekking vergelijken.

Laatste nieuws zorgverzekering 2018

Wil je op de hoogte zijn van het laatste nieuws en recente ontwikkelingen op zorggebied? Bekijk dan ons ZorgKiezer blog of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct